tag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post6608434878979979351..comments2023-10-30T10:57:43.208+01:00Comments on Moje Dietetyczne Fanaberie: Zapiekanka ryżowa z kurczakiem curry i KONKURS!Agata - Dietetyczne Fanaberiehttp://www.blogger.com/profile/10882522295825214304noreply@blogger.comBlogger91125tag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-27420889336511728982014-01-18T16:13:27.178+01:002014-01-18T16:13:27.178+01:00Zapiekanka bardzo smaczna i lekka.Zapiekanka bardzo smaczna i lekka.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10783395952555979175noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-30371437825462558022014-01-11T15:50:26.994+01:002014-01-11T15:50:26.994+01:00Robiłam ją już kilka razy i jest bardzo dobra, pro...Robiłam ją już kilka razy i jest bardzo dobra, prosta do wykonania, nie potrzeba dużo czasu i bardzo sycąca. Świetna!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01348540247551507457noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-18770505766159534472013-09-29T21:38:28.522+02:002013-09-29T21:38:28.522+02:00Zrobiłam dzisiaj, wyszła bardzo smaczna i prosta d...Zrobiłam dzisiaj, wyszła bardzo smaczna i prosta do wykonania :) Polecam na szybki obiad.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-66938960609469706482013-06-03T13:14:52.757+02:002013-06-03T13:14:52.757+02:00Z użyciem brązowego ryżu - jak najbardziej jest to...Z użyciem brązowego ryżu - jak najbardziej jest to dobre danie obiadowe. Możesz ewentualnie zredukować ilość ryżu do 150g na korzyść większej ilości warzyw :)Agata - Dietetyczne Fanaberiehttps://www.blogger.com/profile/10882522295825214304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-60538529901795558792013-06-03T13:13:29.967+02:002013-06-03T13:13:29.967+02:00Na redukcji taka zapiekanka jest wskazana, czy nie...Na redukcji taka zapiekanka jest wskazana, czy nie bardzo? Proszę o odp. Dziękuję. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-55470565480045444182013-04-24T18:32:47.781+02:002013-04-24T18:32:47.781+02:00Pyszna :) !!!! Tylko ja dodałam zamiast brokuła bo...Pyszna :) !!!! Tylko ja dodałam zamiast brokuła bo akurat nie miałam parę zielonych oliwek :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-30456848734755920152013-03-01T23:39:16.508+01:002013-03-01T23:39:16.508+01:00A ja proponuję pyszną zapiekankę, którą można przy...A ja proponuję pyszną zapiekankę, którą można przygotować na tej wspaniałej patelni, którą można wygrać - moje własne warzywne shepherd's pie:<br />Składniki:<br />- 2 łyżki oliwy z oliwek<br />- 500 g mielonego mięsa (np. wieprzowego)<br />- 2 cebule<br />- 2 pory<br />- 3 marchewki<br />- 3 gałązki selera naciowego lub 1 średni seler korzeniowy<br />- 1 średnia cukinia<br />- 1,5 kg ziemniaków<br />- 150 ml mleka<br />- 50 g masła<br />- parmezan lub grana padano<br />- sól, pieprz do smaku<br />- szczypiorek, natka pietruszki, koperek<br />Na oliwie z oliwek podsmażyć mięso, dodać do niego posiekane cebule, trochę podsmażyć i dodać pokrojone w krążki pory, startą marchewkę, pokrojony seler naciowy (lub starty korzeń selera) i pokrojoną cukinię. Wszystko podsmażyć aż warzywa zmiękną. Dodać świeżo zmieloną sól i pieprz do smaku. Ugotowane ziemniaki przetrzeć przez praskę, wymieszać z masłem, mlekiem i posiekanymi ziołami na puree. Wyłożyć na mięso z warzywami. Posypać startym parmezanem lub grana padano. Zapiekać przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Podawać z kleksem kwaśniej śmietany.<br />Bardzo polecam<br />Aneta<br />aneta.majchrzak@wp.plAneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-27800875264835551412013-03-01T23:37:13.289+01:002013-03-01T23:37:13.289+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Aneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-74737986232421354342013-03-01T23:10:21.622+01:002013-03-01T23:10:21.622+01:00
Cukiniowa lasagne
składniki:
8 płatów makaronu l...<br /><br />Cukiniowa lasagne<br />składniki:<br />8 płatów makaronu lasagne<br />1 średnia cukinia<br />2 pomidory<br />30 dkg mięsa mielonego<br />1 średnia cebula<br />1 ząbek czosku<br />sól,pieprz,bazylia,oregano<br />1,5 szklanki mleka<br />2 łyżki masła<br />2 łyżki mąki<br />2 łyżki oliwy<br />ser żółty do posypania<br /><br />wykonanie:<br />Przyrządzić sos beszamelowy.Roztopić masło,dodać mąke i energicznie mieszać na małym ogniu aż się połączą.Małymi porcjami dolewać mleka,ciągle mieszając do uzyskania gęstej konsystencji.Doprawić solą,pieprzem i bazylią.Makaron zahartować w osolonej,wrzącej wodzie przez kilka minut i rozłożyć osobno żeby się nie posklejał.Na patelni podsmażyć pokrojoną drobno cebulę,wcisnąć czosnek i podsmażyć mięso.Gdy zrumienione dodać sparzone pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wszystko razem poddusić do miękkości.Doprawić solą,pieprzem i ziołami.W foremce wysmarowanej tłuszczem ułożyć kolejno:makaron,nadzienie z cukinią,sos,makaron i tak kolejno.Na wierzch posypać startym serem i zapiekać w temp 180 stopni przez ok 20-30 minut.Smacznego<br /><br />piotrek piotr.s.gie@interia.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-48693262641180316582013-03-01T23:06:10.721+01:002013-03-01T23:06:10.721+01:00Zapiekanka drożdżowa z boczkiem i porami
Pora na ...Zapiekanka drożdżowa z boczkiem i porami<br /><br />Pora na pora.Jedzmy warzywa będziemy zdrowi<br /><br />składniki:<br />1,5 szklanki mąki zwykłej<br />2 dkg drożdży<br />łyżeczka cukru<br />średni por<br />2 cebule<br />1/4 puszki kukurydzy konserwowej<br />20 dkg boczku wędzonego<br />gałka muszkatołowa, pieprz, sól, olej<br />2/3 szklanki ciepłej wody<br /><br />Wykonanie:<br />Mąkę przesiać do miski,dać szczyptę soli. Drożdże rozkruszyć osobno, dodać 1/3 szklanki ciepłej wody i cukier, wymieszać i dodawać z pozostałą ilością wody stopniowo do mąki.Wyrabiać ciasto.Natłuścić blachę.Ciasto rozwałkować, przełożyć na blachę, zostawiając kant ok 1cm.<br />Cebulę pokroić w krążki, boczek w paski i podsmażyć na patelni.Dodać pokrojone pory i dusić do miękkości.Przyprawić przyprawami i nałożyć na ciasto.Posypać kukurydzą.Piec w temp 200 stopni ok 25 minut.Rewelacja<br />Ala adesadlo@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-54646689845795548942013-03-01T23:04:56.860+01:002013-03-01T23:04:56.860+01:00Zapiekane banany z ryżem
Uwielbiam korzenne smaki...Zapiekane banany z ryżem<br /><br />Uwielbiam korzenne smaki,aromat cynamonu,goździków..<br /><br />składniki:<br />2 torebki ryżu<br />3-4 jabłka<br />2 banany<br />1 serek naturalny np bieluch<br />1 jajko<br />cukier waniliowy,cynamon, goździki<br /><br />wykonanie:<br />Ugotować ryż i pozostawić do ostygnięcia.Jabłka zetrzeć na grubych oczkach , przyprawić cynamonem i cukrem waniliowym.Wymieszać z ryżem i przełożyć do naczynia żaroodpornego.Na wierzchu poukładać pokrojone w plastry banany.Jajko rozmiksować, dodać serek i gdy ubite na jednolitą masę to wylać do naczynia.Na wierzchu udekorować goździkami i posypać cynamonem.Piec ok 20 minut w temp 200 stopni<br />katasia127@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-86895627604722074282013-03-01T23:00:47.210+01:002013-03-01T23:00:47.210+01:00Jakiś czas temu, przeczesując szafki w poszukiwani...Jakiś czas temu, przeczesując szafki w poszukiwaniu składników na obiad dla zmarzniętych i głodnych współlokatorów, zaczęłam łączyć znaleziska w taki oto sposób:<br />1 kg ziemniaków i 2 marchewki obgotowałam 7 minut w wodzie a następnie pokroiłam w 2 cm plasterki.W tym czasie zabrałam się za sos beszamelowy- do 2 łyżek masła dodałam 3 łyżki mąki powoli dolewając mleka mieszałam, czekając aż zgęstnieje. Później starłam gałkę muszkatołową i odstawiłam na bok ;-) Pokroiłam też połówkę kapusty pekińskiej, otworzyłam puszkę groszku i odlałam 1/3 zalewy. Gdy już wszystko było gotowe, w naczyniu żaroodpornym ulożyłam warstwę ziemniaków i marchewki, zalałam niewielką ilością zalewy z groszku,3 łyżkami beszamelu. Na to nałożyłam kapustę pekińską, groszek i tak aż do końca składników. Na koniec polałam resztą zalewy groszkowej i posypałam startym pecorino. Oczywiście trzeba wszystko posolić, posypać 2 łyżeczkami chili, 1 łyżeczką słodkiej papryki i obligatoryjnie świeżo startym czarnym pieprzem. Pozostało tylko wsadzić danie do piekaranika nagrzanego do 200 C na 40 minut i zajadać! <br />Smacznego! :-)<br /><br />gactraveller@gmail.comgachttps://www.blogger.com/profile/14748194537060497650noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-30192638985130783182013-03-01T19:59:31.094+01:002013-03-01T19:59:31.094+01:00http://www.facebook.com/Dietetyczne.fanaberiehttp://www.facebook.com/Dietetyczne.fanaberieAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/04730575974839435007noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-88497641783013930402013-03-01T12:14:05.544+01:002013-03-01T12:14:05.544+01:00A tak na marginesie - gdzie zapodziało się Twoje k...A tak na marginesie - gdzie zapodziało się Twoje konto na fb, nie mogę znaleźć :(Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-5503415878476626152013-03-01T12:13:05.096+01:002013-03-01T12:13:05.096+01:00Moja propozycja zapiekanki będzie dosyć nietypowa:...Moja propozycja zapiekanki będzie dosyć nietypowa:<br /><br />Zapiekana Odrywana Beszamelowa Bruschetta z patyka<br /><br />składniki:<br />3 bagietki pszenne<br />oliwa z oliwek extra virgin<br />główka czosnku<br />starty parmezan<br />1 duża cebula czerwona<br />suszone pomidory w oleju<br />salami chips<br />1 mała cukinia<br />oliwki zielone nadziewane papryką<br />1 malutka papryka czerwona<br />1 malutka papryka żółta<br />sos beszamelowy (ja użyłam Winiary)<br />zioła prowansalskie<br />natka pietruszki<br /><br />sposób przygotowania:<br />Bagietki kroimy pod skosem na 1,5cm plastry. Plastry nakłuwamy na 2 długie patyki do szaszłyków (wyjdą nam 3 porcje) a na obu końcach tych patyków nakłuwamy przycięte grube plastry cukinii. Tak przygotowane 3 'szaszłyki Bruschetty' kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.<br /><br />Każdy plaster bagietki smarujemy oliwą z oliwek i kładziemy na niego przeciśnięty przez praskę czosnek z odrobiną startego parmezanu.<br /><br />Teraz kolejno nakładamy: po krążku czerwonej cebuli, po suszonym pomidorze (odsączonym z tłuszczu przez papier kuchenny), po plasterku salami a nawet i po 2, dodajemy pokrojone plastry cukinii w kostkę (nie za dużo), kładziemy po krążku z oliwek, dorzucamy paseczki z papryki czerwonej i żółtej.<br /><br />Sos beszamelowy przygotowujemy według przepisu z opakowania. Ostudzonym polewamy za pomocą łyżki 'szaszłyki Bruschetty' a na koniec wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi.<br /><br />Przygotowane 'szaszłyki Bruschetty' wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 200st na 20min i zapiekamy:)<br /><br />Po wyciągnięciu dekorujemy wierzch natką pietruszki. Podajemy na ciepło. Smacznego<br /><br />foto w załączniku<br />http://zapodaj.net/0b279e353775f.jpg.html<br /><br />Pozdrawiam modliszka201@wp.pl<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-66662536297088590182013-03-01T10:58:13.701+01:002013-03-01T10:58:13.701+01:00Brokułowo - cieciorkowy Mac ’n’ Cheese
SKŁADNIKI:
...Brokułowo - cieciorkowy Mac ’n’ Cheese<br />SKŁADNIKI:<br />• 1,5 szklanki chudego mleka<br />• 3 łyżki mąki pełnoziarnistej<br />• 3 ząbki czosnku, posiekane<br />• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej<br />• ok. 1 szklanki (jakieś 100-120g) chudego ostrego sera cheddar, startego na tartce <br />• 5 łyżek drobno tartego lub sproszkowanego sera Pecorino Romano<br />• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku<br />• 120 g pełnoziarnistego makaronu kolanka<br />• 3 szklanki brokułu podzielonego na małe różyczki<br />• 1 czerwona papryka, posiekana<br />• 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)<br />• 1/2 łyżeczki papryki wędzonej<br />INSTRUKCJA:<br />1. W małej misce roztrzepać 1/4 szklanki chudego mleka i mąkę, odstawić. Do dużego rondla wlać pozostałe mleko. Umieścić rondel na dużym ogniu, dodać czosnek i gałkę muszkatołową. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, zmniejszyć ogień do średniego i dodać mieszaninę mąki i mleka, mieszać uważając aby nie porobiły się grudki. Zmniejszyć ogień i gotować, stale mieszając, aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wymieszać z cheddarem i 3 łyżkami Pecorino Romano, aż dobrze się połączą. Doprawić solą i pieprzem, przykryć i trzymać w cieple.<br />2. Zagotować wodę w dużym garnku. Dodać makaron i brokuły, gotować przez 6 minut (makaron będzie lekko niedogotowany w tym momencie). Dodać paprykę. Odsączyć i przełożyć z powrotem do garnka. Wymieszać z cieciorką i sosem serowym. Gotować, mieszając na małym ogniu, aż do podgrzania. Przełożyć do naczynia do zapiekania, wierzch posypać pozostałym serem i wędzoną papryką. Zapiekać ok. 25 minut w temperaturze ok. 200C, aż wierzch się delikatnie zrumieni. Wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut i podawać.<br /><br />auril@wp.pl<br />Aurilhttps://www.blogger.com/profile/10194963978248117462noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-71078882796935726672013-03-01T08:32:44.801+01:002013-03-01T08:32:44.801+01:00A ja mam przepis na zapiekankę dość egzotyczną. Za...A ja mam przepis na zapiekankę dość egzotyczną. Zapoznałam się z jej smakiem dzięki mojemu chłopakowi, który pochodzi z Algierii. Nazywa się równie tajemniczo, co smakuje - KARENTIKA. A oto przepis:<br /><br />250 gramów mąki z ciecierzycy - do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością<br />1 litr wody<br />3 jaja <br />1 łyżeczka soli - może być mniej, ale danie musi być dobrze posolone<br />1/ 4łyżeczki kuminu + kilka szczypt do posypania po upieczeniu<br />starty ser do posypania z wierzchu<br /><br />Kumin nadaje niepowtarzalny smak i nie da się go niczym zastąpić.<br /><br />Do naczynia z maką wlewamy stopniowo wodę, dodajemy jajka i przyprawy i łączymy ze sobą składniki. Żeby danie było puszyste, trzeba podbić całość mikserem przez kilka minut. W tym miejscu możemy dodać drobno posiekaną paprykę chilli lub ostrą paprykę w proszku. Karentikę podaje się z harissą - piekielnie ostrą pastą z chilli, której raczej nie da się kupić u nas, chyba, że ktoś ma niedaleko do sklepu z żywnością egzotyczną. <br /><br />Teraz wystarczy zapiec całość w 180 stopniach przez ok 50 - 60 minut na środkowej półce w piekarniku. Kiedy zrumienią się brzegi, możemy posypać startym serem, posypać dodatkową porcją kuminu i wstawić pod grill, aby zrumienić górę. <br /><br />Zapiekankę podaje się tradycyjnie w bagietce, ale moim zdaniem smakuje doskonale jako osobne danie z sałatką polana dobrą oliwą. PYCHA!<br /><br />ewarybka@o2.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-3588663564619582042013-03-01T00:01:36.135+01:002013-03-01T00:01:36.135+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.gachttps://www.blogger.com/profile/14748194537060497650noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-66195600902434611762013-02-28T23:36:14.118+01:002013-02-28T23:36:14.118+01:00ZAPIEKANKA W KOSTKĘ :)
Skład:
30 dag mięsa wieprz...ZAPIEKANKA W KOSTKĘ :)<br /><br />Skład:<br />30 dag mięsa wieprzowego<br />2 cebule<br />sól, pieprz<br />czosnek granulowany<br />papryka słodka<br />1/2kg świeżych kurek<br />1/2kg ziemniaków<br />śmietana 18%<br /><br />Sposób przyrządzenia:<br />1. Cebulę kroimy w talarki.<br />2. Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy.<br />3. Następnie podduszamy cebulę.<br />4. Mięso należy oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.<br />5. Obsmażone mięso kładziemy na dole naczynia, następnie na to kładziemy cebulę.<br />6. Później na tym umieszczamy świeże kurki pokrojone w ćwiartki, które wcześniej zostały obgotowane w soli.<br />7. Na wierzch wsypujemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.<br />8. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach.<br />9. Po 50 minutach, wyłączamy piekarnik. Do ziemniaków dodajemy sól, a później oblewamy śmietaną i pozostawiamy w piekarniku jeszcze przez 10 min.<br />10. Możemy zajadać! :)<br /><br />Smacznego !<br /><br />carmenpaula2@gmail.comcarm_enhttps://www.blogger.com/profile/05130505390943109070noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-90480091325045184952013-02-28T22:23:35.500+01:002013-02-28T22:23:35.500+01:00Kokosowy ryż z brukselką i kurczakiem
Potrzebne s...Kokosowy ryż z brukselką i kurczakiem<br /><br />Potrzebne składniki:<br />400-500 g piersi z kurczaka (lub indyka)<br />ok. 500 g brukselki<br />200 g ryżu<br />1 puszka mleka kokosowego<br />2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)<br />1 łyżeczka curry<br />1 łyżeczka startego korzenia imbiru<br />1/2 łyżeczki chilli<br />sól, pieprz<br /><br />Sposób przyrządzenia:<br />Brukselkę myjemy, nacinamy od spodu na krzyż i gotujemy w osolonej wodzie (wrzucamy na zimną wodę i gotujemy przez ok. 10 min od momentu zawrzenia, bez przykrywki - sprawdzony sposób, by nie była gorzka!) . Kurczaka kroimy w większe kawałki i obsypujemy solą i pieprzem (możemy też dodać przyprawy wedle uznania). Do naczynia żaroodpornego wkładamy brukselkę, kurczaka, dosypujemy ryż i przyprawy. Następnie zalewamy mlekiem kokosowym i całość dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folia aluminiową i wkładamy na ok. 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do ok. 190 C. Pod koniec pieczenia warto zdjąć pokrywkę, by zapiekanka się ładnie zarumieniła :)<br /><br />Serdecznie polecam (szczególnie osobom z oporami w jedzeniu brukselki)!!!<br />Pozdrawiam,<br /><br />aliss1406@o2.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-5538121372582731662013-02-28T20:23:33.830+01:002013-02-28T20:23:33.830+01:00DIETETYCZNA ZAPIEKANKA Z ANANASEM
SKŁADNIKI-
1 p...DIETETYCZNA ZAPIEKANKA Z ANANASEM <br /><br />SKŁADNIKI-<br />1 puszka ananasa w syropie ( ok. 300 g )<br />300 g twarożku 0 %<br />3 płaskie łyżki cukru<br />2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej<br />2 jajka<br />1 łyżeczka masła do formy<br /><br />PRZYGOTOWANIE:<br />Ananasa odsączyć. W 3 łyżkach zalewy rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Wymieszać ją z twarożkiem, cukrem i roztrzepanymi jajkami. Dodać do tego kawałki ananasa. Piec ok. 30 min. w temp. 190 - 200 °C. Podawać w formie do zapiekanek. Uwaga : zamiast ananasa można użyć innych owoców - czereśni, moreli, brzoskwiń.<br /><br />Smacznego :)<br /><br />lola_ola1@buziaczek.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-19907820074699051712013-02-28T17:46:34.631+01:002013-02-28T17:46:34.631+01:00Zapiekanka z bakłażanem w roli głównej
Składniki:
...Zapiekanka z bakłażanem w roli głównej<br />Składniki:<br />4 bakłażany (ilość zależy od wielkości formy)<br />opakowanie koziego sera <br />suszone pomidory w zalewie z oliwy<br />20 czarnych oliwek<br />8 fig<br />2 średnie czerwone cebule<br />koper<br />150 g szynki parmeńskiej<br />200 ml śmietany 12% lub jogurtu naturalnego<br />4 jajka<br />oliwia z oliwek<br />przyprawy:oregano, rozmaryn, pieprz kolorowy,sól,gałka muszkatołowa<br /><br />Przygotowanie:<br />-plastry bakłażana należy najpierw posolić, potem posmarować oliwą z obu stron, posypać przyprawami i grillować na średnim ogniu po 10 minut na stronę (uprzednio posolić i odczekać 10 min) <br />-zmieszać farsz-kozi ser,pokrojone suszone pomidory, figi, oliwki i koper, lekko podsmażoną cebulę, zioła, pieprz, sól<br />-jajka połączyć ze śmietaną (jogurtem)pieprzem i solą <br /><br />Ułożenie warstw:<br />1.na posmarowaną formę układamy bakłażany<br />2.następnie warstwę z sera koziego, którą przykrywamy warstwą bakłażanów<br />3.całość zalewamy bazą z jajek i śmietany<br />4.na górę kładziemy szynkę parmeńską<br /><br />pieczemy około 20 min w 180-200 st. <br /><br />Smacznego ! <br /><br />niewiadomskaiza@gmail.com<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-82765082383629065552013-02-28T15:40:08.378+01:002013-02-28T15:40:08.378+01:00Kiedy po raz pierwszy skosztowałam lasagne - przep...Kiedy po raz pierwszy skosztowałam lasagne - przepadłam. Dowiedziawszy się, jak się ją przyrządza zaczęłam nękać moją Mamę prośbami "zrób, zrób". W końcu, znudzona jedną potrawą powiedziała mi, że to w sumie nic trudnego i że każda inna zapiekanka wygląda podobnie i robi się ją dość podobnie. <br />"Jak to? Każda..?!" - jako nastolatka niemająca bladego pojęcia o gotowaniu, byłam zdumiona. <br />I zaczęło się! Zapiekanka za zapiekanką, z ryżem, z ziemniakami, z makaronem, z kurczakiem, z warzywami, z wątróbką etc. Po kilku latach rozmaitych doświadczeń, kiedy wyjechałam na studia, gdzie bałam się sama uruchamiać piekarnik (i prawdę mówiąc jeszcze mnie nie ciągnęło do samodzielnego kucharzenia), zapiekanka stała się potrawą "na przyjazd Agatki do domu", razem z sałatką śledziową i torcikiem bezowym;-) Oczywiście nie na raz!:)<br />Na pytanie: "jaką chcesz zapiekankę?", zawsze w ciemno odpowiadam: z kiełbasą i makaronem! <br /><br />To zdecydowanie najlepsza zapiekanka, jaką jadłam w życiu. Nazywam ją "chłopską zapiekanką", chociaż chłopi z pewnością gustują w ziemniakach:p Niemniej do jej przygotowania potrzeba:<br />makaronu<br />dowolnej ilości i jakości kiełbasy<br />marchewki<br />cebuli<br />papryki czerwonej<br />dowolnych przypraw, u mnie są to: pieprz, sól, zioła prowansalskie, tymianek, oregano, słodka i ostra papryczka, czosnek. <br /><br />Obowiązkowy jest również sos beszamelowy i żółty ser:)<br /><br />Pozdrawiam;-)<br /><br />kalvai.agata@gmail.comagateqhttps://www.blogger.com/profile/06642162274479793675noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-8573380569722754602013-02-28T12:08:18.291+01:002013-02-28T12:08:18.291+01:00Zapiekanka z ryżem, mięsem i warzywami
Zapiekane...Zapiekanka z ryżem, mięsem i warzywami<br /><br /><br />Zapiekane z ryżem i mięsem warzywa, pod warstwą żółtego sera smakują znakomicie. Tę zapiekankę możesz przygotować dzień wcześniej, schować do lodówki i dopiero następnego dnia zapiec na obiad lub kolację. Doskonale sprawdzi się podczas przyjęcia.<br /><br />Składniki:<br /><br />•2 torebki ryżu długoziarnistego <br />•200g mięsa mielonego <br />•puszka pomidorów krojonych <br />•1 cebula, pokrojona w kostkę <br />•1 ząbek czosnku, starty na tarce <br />•1 młoda cukinia <br />•papryka czerwona, żółta <br />•2 marchewki <br />•sól, pieprz, cukier, papryka słodka i ostra w proszku <br />•bulion <br />•olej <br />•żółty ser<br /> <br />Przygotowanie:<br /><br />Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni, dodać mięso mielone. Razem dusić. Następnie dodać pokrojoną w plasterki cukinię, startą na tarce marchewkę, paprykę, pokrojoną w paski i pomidory. Podlać niewielką ilością bulionu (warzywa też puszczą soki, więc nie dodawaj go zbyt dużo,; najwyżej potem znów dolejesz, jeśli warzywa będą twarde, a bulion wyparuje). Dopraw do smaku.<br /><br />Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wyłóż ryż, a na niego warstwę mięsno-warzywną. Całość posyp startym żółtym serem. Zapiekaj w temp. 180 st. ok. 30-40 min.<br /><br />Smacznego!<br /><br /> barbara2408@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-82130758439028564992013-02-27T23:26:34.796+01:002013-02-27T23:26:34.796+01:00Strasznie mi tęskno za tą piękną, zieloną, pachnąc...Strasznie mi tęskno za tą piękną, zieloną, pachnącą, chrupiącą cukinią! A więc ona w roli głównej!<br /><br />Moja ukochana cukiniowa lasagne!<br /><br />Cukinię kroję na szerokie plastry (grubość- w zależności kto jakie lubi, ale ja lubię jak przypomina mi makaron i jak ją czuć, więc są w miarę grube), delikatnie posypuje świeżo zmieloną solą morską, odstawiam do wypuszczenia soków.<br /><br />Na patelnię wrzucam cebulę lub dwie pokrojone w kosteczkę, do niej dorzucam pokrojone w kawałki mięsko z ugotowanych udek kurczaka, paski czerwonej i żółtej papryki i zalewam wszystko 2 puszkami pomidorów w kawałkach lub w całości. <br />To jest moment na włączenie piekarnika. 180 stopni.<br /><br />Do sosu dorzucam garść przypraw, najczęściej u mnie to rozmaryn, oregano, słodka papryka, odrobina chilli, poprawiam do smaku. <br /><br />W naczyniu żaroodpornym układam na samym dole warstwę cukinii, następnie sos i tak do wykorzystania zapasów, ostatnią- górną warstwą powinna być cukinia. Przykrywam i wkładam do piekarnika na 20-25 min. <br />Po tym czasie wyjmuję, posypują startą lekką mozzarellą i wkładam z powrotem na 5 min. <br /><br />Łasuchy już się czają i smak wyczuwają, więc u mnie to nigdy nie działa, ale dobrze jakby taka zapiekanka postała 10-15 min przed pokrojeniem. <br /><br />Smacznego!! :)<br /><br />hanna.swiatnicka@gmail.comHannahttps://www.blogger.com/profile/06262657188082948517noreply@blogger.com