tag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post3888775683454450661..comments2023-10-30T10:57:43.208+01:00Comments on Moje Dietetyczne Fanaberie: Omlet z komosą ryżową i warzywami oraz KONKURS!Agata - Dietetyczne Fanaberiehttp://www.blogger.com/profile/10882522295825214304noreply@blogger.comBlogger50125tag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-28616703790532752592012-12-23T23:06:14.990+01:002012-12-23T23:06:14.990+01:00Witam!
Chciałabym polecić na lekkie danie coś pys...Witam!<br /><br />Chciałabym polecić na lekkie danie coś pysznego, słodkiego, pięknie podanego. Jest to doskonała propozycja na pyszne śniadanie jak również na deser czy kolację "na szybko" z ukochaną osobą.<br />Moją propozycją są tosty francuskie z owocami.<br /><br />Potrzebujemy (na jedną porcję):<br />- 2 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego lub grahama<br />- 1 jajko kurze<br />- 1/3 szklanki mleka<br />- 1 łyżeczka cukru brązowego lub trzcinowego<br />- szczypta cynamonu<br />- szczypta mielonych goździków <br />(możemy dodać także inne przyprawy takie jak np. chilli-doda troszkę pikanterii lub kardamonu-doda niezwykły aromat)<br />- jogurt naturalny/serek homogenizowany/serek wiejski/śmietana 18% -według uznania<br />- owoce (na jakie tylko mamy ochotę i jakie są dostępne)np. jabłka, mandarynki, pestki granata, borówki, truskawki itd. lub owocowa konfitura<br />- kilka kropli oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (aby nawilżyć patelnię)<br /><br />Przyrządzenie:<br />W dość szerokiej miseczce rozbełtujemy jajko z mlekiem, cukrem i przyprawami, wkładamy kromkę chleba i pozostawiamy na kilkanaście sekund aby chleb naciągnął, po czym odwracamy na drugą stronę i także pozostawiamy na kilkanaście sekund. Patelnie rozgrzewamy z dodatkiem oleju i kładziemy na niej kromki pieczywa, smażymy aż do uzyskania pięknego złotego koloru z obu stron. Chlebek ściągamy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Tosty podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego, serka homogenizowanego lub z serkiem wiejskim (pycha:) ) i dekorujemy ulubionymi owocami lub konfiturą owocową.<br />Takie tosty nie tylko są pyszne, mają mało kalorii to jeszcze na dodatek są prawdziwą bombą witaminową i świetnie nadają się na deser. Polecam!<br /><br />sheyla888@op.pl<br />Renata D.<br /><br />Przy okazji chciałabym Ci życzyć zdrowych i wesołych świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku!<br />Pozdrawiam serdecznie!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-37035235774204480072012-12-22T23:08:44.974+01:002012-12-22T23:08:44.974+01:00Moim ulubionym przepisem na lekkie danie są placu...Moim ulubionym przepisem na lekkie danie są placuszki z groszkiem,z mąką pełnoziarnista razową bez dodatku tłuszczu;)Przygotowuje się ciasto mąka +1 łyżeczka proszku do pieczenia +woda+curry/wegeta ,mieszamy opcjonalnie możemy dodać jajko ale nie trzeba,po wymieszaniu dodajemy groszek i mieszamy.<br />aleksa13lol@o2.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-36481646359335248182012-12-22T22:52:11.291+01:002012-12-22T22:52:11.291+01:00Jajecznica z cebulką :P
Na patelnię wlewam wodę,...Jajecznica z cebulką :P <br /><br />Na patelnię wlewam wodę, tak aby zakryła jej powierzchnię. Dodaję pokrojoną w talarki cebulkę i duszę do miękkości. Następnie wbijam dwa jajka, dodaje ulubione przyprawy (tutaj: sól, pieprz czarny i ziołowy) i mieszam aż wszystkie składniki ładnie się połączą a jajko usmaży :) Jest to idealne połączenie na śniadanko, a w towarzystwie pełnoziarnistego, ciemnego pieczywa tworzy smaczny i zdrowy posiłek :)<br /><br />mmonia164@gmail.com Zdrowie na językuhttps://www.blogger.com/profile/16960802531203049156noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-87874391444196121752012-12-22T22:10:48.046+01:002012-12-22T22:10:48.046+01:00Jak już wielokrotnie , wszędzie gdzie się dało pis...Jak już wielokrotnie , wszędzie gdzie się dało pisałam jestem racuszkowym potworem :D<br /><br />Uwielbiam wszelkiego rodzaju racuszki , placki , naleśniki i pancakes .... na słodko , słono ... z owocami ... serkami ... mięsne ... a nawet z makrelą ( tak tak ! robiłam! ).<br /><br /><br />Dziś mam dla Ciebie przepis na " Mannowce z żurawiną "<br /><br /><br /><br />Składniki:<br /><br />- kasza manna - 1 szklanka<br />- cukier - 2 łyżki<br />- woda - ok.1,5 szklanki<br />- mleko - ok. 2,5 szklanki<br />- jajko - 1 szt.<br />- sól - szczypta<br />- bułka tarta - ok.1,5 szklanki<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />Sposób przyrządzenia:<br /><br />Kaszę gotujemy w rozcieńczonym mleku z wodą.<br />Studzimy.<br /><br /> Dodajemy utarte z cukrem jajko i odrobinę soli.<br />Mieszamy.<br /><br />Formujemy kotleciki.<br />Obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.<br /><br />Podawać z dżemem lub żurawiną.<br /><br />Pyszne!<br /><br /><br /><br /><br />Szybkie , nieskokaloryczne i niesamowicie smaczne!!!<br /><br />Polecam :)<br /><br />ostranaslodko@wp.pl<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05895020227608618651noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-78348710332320859782012-12-22T20:46:11.611+01:002012-12-22T20:46:11.611+01:00Moim sposobem na lekkie danie z patelni będą placu...Moim sposobem na lekkie danie z patelni będą placuszki. Miałam możliwość spróbować ich u znajomych i od razu przypadły mi do smaku i gustu :) Są dietetyczne, zdrowe i przede wszystkim niezwykle smaczne :)<br />Składniki:<br />cebula<br />ugotowane jajko<br />płatki owsiane<br />przyprawy do smaku<br />surowe jajko<br />ugotowana marchew<br />Cebulę, ugotowane jajko i marchew rozdrabniamy za pomocą blendera. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i smażymy na petelni placuszki.<br />monis767@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-51595818504313030142012-12-20T14:10:24.522+01:002012-12-20T14:10:24.522+01:00Składniki
panchetta 200.0 gramów
makaron ...Składniki<br /><br /> panchetta 200.0 gramów<br /> makaron spaghetti 400.0 gramów<br /> żółtka jajek 2.0 sztuki<br /> parmezan starty 1.0 łyżka<br /> sól i pieprz 1.0 szczypta<br /> cebula biała 0.5 sztuki<br /> mleko sojowe light 300.0 mililitrów<br /><br />lekka wersja tłustej siostry - carbonarra lightowa ;)))<br />Etapy przygotowania<br /><br />gotujemy makaron w osolonej wodzie. Panchettę smażymy bez tłuszczu. gdy usmażymy ją na chrupko zdejmujemy i na powstałym tłuszczu smażymy cebulę aż się zeszkli. później dodajemy usmażoną panchettę. mleko mieszamy z żółtkami i dodajemy do panchetty z cebulą i zagotowujemy. dodajemy ugotowany odcedzony makaron. Podajemy gorące.<br />gadulkahttps://www.blogger.com/profile/05201192081322833907noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-29231317492385102282012-12-20T10:01:50.719+01:002012-12-20T10:01:50.719+01:00A ja tak troszkę obiadowo, ale cały czas lekko, le...A ja tak troszkę obiadowo, ale cały czas lekko, leciutko bo z kurą, cukinią i ryżem. <br /><br />RISOTTO Z CUKINIĄ<br /><br />Podobno nie każdy lubi robić i pałaszować risotto. Ja wprost przeciwnie. Lubię obserwować, jak ryż nasiąka winem i bulionem :) Lubię jego kremową, delikatną konsystencję... Z reguły używałam zwykłego ryżu, ale ostatnio kupiłam specjalny ryż do risotto i teraz będę takiego używać.<br /><br />Składniki:<br /><br />1 szklanka ryżu (najlepiej do risotto)<br />½ szklanki białego wytrawnego wina<br />2,5-3 szklanki bulionu (jak mamy samodzielnie wykonany, to fantastycznie, jeśli nie, może być z kostki)<br />1 średnia cebula<br />½ szklanki wiórków parmezanu<br />szczypta gałki muszkatołowej (uwaga, bo łatwo przesadzić)<br />świeżo mielony pieprz<br />odrobina oliwy z oliwek (jedynie do lekkiego zwilżenia patelni)<br />1 ząbek czosnku<br />2 małe cukinie (na szczęście cały czas dostępne w sklepach)<br /><br />Cukinię myję, kroję w kostkę, solę i czekam a ż cukinia puści sok. Następnie wypłukuję warzywo pod wodą. Cebulę siekam w drobną kostkę. Patelnię delikatnie zwilżam oliwą i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażam 30 sekund i dodaję cukinię. Smażę ją kilka minut, aby zmiękła, ale pozostała jędrna. Cukinię zdejmuję z patelni i odkładam na bok. Następnie podsmażam pokrojoną w kostkę pierś z kury. Doprawiam do smaku solą i pieprzem i dodaję do cukinii. Następnie w garnuszku doprowadzam do wrzenia bulion i lekko podgrzewam. Na patelni szklę cebulę na niewielkiej ilości oliwy, wsypuję ryż i smażę mieszając ok. 3 minuty, aż ziarenka ryżu pokryją się sokiem, który puściła cebula. Do ryżu wlewam wino i czekam, aż odparuje. Następnie na patelnię nalewam 2 chochelki bulionu. Czekam, aż ryż wchłonie płyn, często mieszając. Doprawiam pieprzem, gałką muszkatołową, ewentualnie solą. Gdy płyn zostanie wchłonięty, dodaję kolejną chochelkę bulionu i ponownie mieszam, aż ryż wchłonie płyn (trwa to do ugotowania ryżu).<br /><br />Przygotowanie risotta trwa około 20 minut. Na ok. 5 minut przed końcem gotowania na patelnię dodaję cukinię z kurczakiem. Gdy ryż będzie ugotowany dodaję do risotto wiórki sera i mieszam. <br /><br />Efekt? Mmmm... ten zapach, ta konsystencja..., ten smak... Zdecydowanie polecam bo lekko a zarazem sycąco :)<br /><br />karolinka.ewa@poczta.onet.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-70693875476439104132012-12-19T21:27:37.033+01:002012-12-19T21:27:37.033+01:00Ja proponuję racuchy serowe z kaszą manną.
Składn...Ja proponuję racuchy serowe z kaszą manną.<br /><br />Składniki:<br />1 jajko<br />szklanka mleka<br />szklanka kaszy mannej<br />250 g sera twarogowego<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />2 łyżki cukru waniliowego własnej produkcji<br />szczypta soli<br />2 łyżki oleju do ciasta (ja dałam ryżowego)<br />odrobina oleju do smażenia<br /><br />Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić ciasto na 15-20 minut a potem smażyć na patelni z minimalną ilością tłuszczu na rumiano.<br /><br />Ja swoje podałam z jogurtem greckim z odrobiną cukru i borówkami amerykańskimi.<br /><br />Zdjęcia można obejrzeć tutaj - http://tonajezyku.blogspot.com/2012/07/racuchy-serowe-z-kasza-manna.html.Joannahttps://www.blogger.com/profile/15217264410506874201noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-52006730894220811422012-12-19T21:26:49.475+01:002012-12-19T21:26:49.475+01:00Kiedy chcę dietetycznie, stawiam na parowar. Kiedy...Kiedy chcę dietetycznie, stawiam na parowar. Kiedy chcę zdrowo, ale i przepysznie to robię to: dzwonka łososia posypuję solą, pieprzem i nacieram oliwą. Na średnim ogniu smażę łososia przez około 4 minuty. Druga strona tak samo. Zdejmuję łososia na talerz. Następnie na patelnię wlewam ocet winny i gotuję przez mniej więcej 1 minutę. Ważne, nie wlewajcie octu winnego na bardzo gorącą patelnię, ja tak zrobiłam za pierwszym razem i musiałam malować ściany;). Następnie dodaję kapary, masło i gotuję aż sos zgęstnieje, a kapary się lekko zrumienią. Dodaję natkę pietruszki, podaję z łososiem. Pycha!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16272309020881380817noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-11921291393254197352012-12-19T14:26:52.379+01:002012-12-19T14:26:52.379+01:00Wspaniały blog, piękne zdjęcia. Pewnie kosztuje to...Wspaniały blog, piękne zdjęcia. Pewnie kosztuje to dużo pracy, ale ile przyjemności!<br />Ten omlet to mój plan na jutrzejsze śniadanie. Dziękuję ślicznie.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-33379479862154625342012-12-19T14:13:57.774+01:002012-12-19T14:13:57.774+01:00Smakowicie to wyglada, mam nadzieje, ze uda mi sie...Smakowicie to wyglada, mam nadzieje, ze uda mi sie zrobic :) Pozdrawiam.Halinahttp://www.schody-lodz.com.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-68041541270490463052012-12-19T13:55:56.715+01:002012-12-19T13:55:56.715+01:00Pseudo pizza bez mąki, tak naprawdę to omlet z prz...Pseudo pizza bez mąki, tak naprawdę to omlet z przyprawami do pizzy na którym układam ulubione składniki. I mogę zjeść z przyjaciółmi pizze,a nie wchodzi w boki.Dodatkowo polecam polać ją sosem czosnkowym i domowym ketchupem.mail zpilarz@wp.pl Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04507398281429152830noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-11246204336052308892012-12-19T12:32:37.140+01:002012-12-19T12:32:37.140+01:00Bardzo ciekawy przepis. Oj spróbowałbym.:)Bardzo ciekawy przepis. Oj spróbowałbym.:)siekierkahttp://siekierka.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-33504098277304421402012-12-18T22:06:10.352+01:002012-12-18T22:06:10.352+01:00Nie biorę udziału w konkursie, ale fajnie zobaczyć...Nie biorę udziału w konkursie, ale fajnie zobaczyć,że quinoa = komosa ryżowa. Dziś wędrując po blogach trafiam na wiele dań z tym składnikiem.<br /><br />Powodzenia!Unahttps://www.blogger.com/profile/16090279100049132798noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-26364592899369777502012-12-18T13:50:00.287+01:002012-12-18T13:50:00.287+01:00danie z patelni to jajecznica z cebulką, pomidoram...danie z patelni to jajecznica z cebulką, pomidorami, pieczarkami i papryką czerwoną oczywiście na maśle pychotkaaa;)<br />ma23dziara1@wp.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/17959203138565661567noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-69034863047709372072012-12-18T13:38:07.770+01:002012-12-18T13:38:07.770+01:00Ale dawno nie miałem czasu żeby sobie rano usmażyć...Ale dawno nie miałem czasu żeby sobie rano usmażyć omlet! Muszę to zmienić a ten z komosą wydaje się bardzo ciekawy!!<br /><br />Ale co do przepisu. Jako, że generalnie odżywiam się dość zdrowo a przy okazji jestem wielkim fanem kuchni włoskiej, na takiej patelni zrobiłbym spaghetti siciliana. <br />Na oliwie z oliwek podsmażyłbym drobno posiekaną cebule i czosnek, dodałbym puszkę tuńczyka w kawałkach i podusił pod przykryciem dwie minuty. Do tego pieprz, sól, odrobina bazylii. 3-4 świeże, obrane ze skórki pomidory, garść kaparów i garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki. Kolejne kilka minut smażenia. Na koniec wszystko do obsypania posiekaną pietruszką i podane z makaronem orkiszowym w postaci nitki/krajanki albo spaghetti :) Bon apetit!Karol Napierałahttps://www.blogger.com/profile/09802356569472258403noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-2638629064951964202012-12-18T09:56:59.168+01:002012-12-18T09:56:59.168+01:00ja uwielbiam carbonarre - ale przepis tradycyjny j...ja uwielbiam carbonarre - ale przepis tradycyjny jest dość tłusty wiec go odchudzam - zamiast boczku dodaję prosciutto.<br />śmietany nie dodaję. gotuję makaron pełnoziarnisty al dente i wrzucam do niego dwa jajka wymieszane z mlekiem sojowym ;))) mieszam, mieszam i dodaje podsmażone prosciutto i podaje gorące ;))) smietany nie potrzeba - lekkie i nie straciło swojego smaku - polecamgadulkahttps://www.blogger.com/profile/05201192081322833907noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-45492876714311614752012-12-18T03:34:08.000+01:002012-12-18T03:34:08.000+01:00Pomyłka komentarz miał być tu a nie pod zdjęciem a...Pomyłka komentarz miał być tu a nie pod zdjęciem ale już się poprawiam:) Lekkie dietetyczne danie z patelni: PLACUSZKI JOGURTOWO-OTRĘBOWE: po 1 łyżce otrębów owsianych i pszennych, 1 jajko, trochę jogurtu naturalnego 0%, wszystko mieszamy i smażymy oczywiście bez tłuszczu:) Polecam podawać z serkiem wiejskim 0% i łososiem wędzonym:) mail: agniecha138@wp.pl Pozdrawiam i życzę smacznego:DAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/17250818754984334886noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-21423194524970246822012-12-18T01:02:17.453+01:002012-12-18T01:02:17.453+01:00Uwielbiam ryż z warzywami z patelni z curry i papr...Uwielbiam ryż z warzywami z patelni z curry i papryką. <br />Można dodać do niego ulubione warzywa, u mnie zazwyczaj są to: czerwona i żółta papryka, cebula czerwona, marchewka, fasolka szparagowa oraz pomidory. <br />Najpierw przesmażam warzywa, dodaję ryż, na końcu przyprawiam curry, papryką słodką, ostrą, solą morską, pieprzem, szczyptą chili.<br />Danie pożywne, szybkie do wykonania, dietetyczne i jakie smaczne :)<br /><br />Pozdrawiam, Ola.<br /><br /><br />olku90@gmail.comAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-72888742782558094532012-12-17T23:35:46.222+01:002012-12-17T23:35:46.222+01:00Kto nie kocha PIZZY, a na dodatek takiej, po które...Kto nie kocha PIZZY, a na dodatek takiej, po której nie trzeba mieć wyrzutów sumienia.. :)<br />Składniki na 'ciasto':<br />- 5 łyżek płatków owsianych<br />- 1 duże jajko<br />- około 70 g jogurtu naturalnego<br />- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia<br />- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej<br />- szczypta soli<br />Składniki na 'farsz':<br />- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego<br />- 2 plastry chudej szynki (np. polędwicy sopockiej)<br />- 1/2 kulki mozzarelli light<br />- pomidorki koktajlowe<br />- suszona bazylia lub zioła prowansalskie<br />- do podania: listki bazylii<br />Przygotowanie:<br />Płatki blendujemy i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami. Wbijamy jajko, dodajemy jogurt, przyprawiamy solą. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię, gdy się lekko zarumieni smarujemy jedną ze stron koncentratem, kładziemy pokrojoną w kosteczki szynkę, startą mozzarellę, kawałki pomidorków, posypujemy ziołami i smażymy jeszcze przez kilka minut :)<br /><br />gosiamarko92@gmail.com<br />Piece of mehttp://enjoyandcreate.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-69663642263691316892012-12-17T19:40:48.805+01:002012-12-17T19:40:48.805+01:00Ja proponuję serniczki z patelni :)
200g sera bia...Ja proponuję serniczki z patelni :)<br /><br />200g sera białego chudego<br />2 jajka<br />2 szklanki płatków owsianych<br />4 tabletki słodziku<br />1/2 szkl. mąki razowej<br /><br />Płatki owsiane zalać wodą i odstawić, aby napęczniały. Białka oddzielić od żółtek i ubić, żółtka dodać do mąki. Dodać otręby i jajka oraz rozgnieść ser twarogowy. Dodać słodzik. Wszystko starannie wymieszać, na sam koniec dodać ubite białka do masy i wymieszać. Rozgrzać patelnie i nakładać masę łyżką - smażyć po obu stronach do zarumienienia na średnim ogniu. Placuszków wychodzi naprawdę sporo, więc każdy u mnie się załapał :)<br />Pozdrawiam!<br /><br />Ola<br /><br />Olkaa_145@interia.pl<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-10820711964666109062012-12-17T17:15:55.920+01:002012-12-17T17:15:55.920+01:00Ja uwielbiam połączyć fileta z kurczaka, paprykę, ...Ja uwielbiam połączyć fileta z kurczaka, paprykę, pomidorka, cebulę, brokuła, kalafiora, jakieś grzybki i ryż. Może banalne składniki, ale w większości pochodzą z własnych zbiorów, więc to proste danie smakuje całkiem inaczej :)) A w dodatku jest bardzo szybkie do zrobienia :P<br /><br />malgorzatagolonka89@gmail.comAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08239663339579577449noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-62449404263474773882012-12-17T13:51:00.920+01:002012-12-17T13:51:00.920+01:00A ja proponuję makaron ze szpinakiem i ewentualnie...A ja proponuję makaron ze szpinakiem i ewentualnie do tego serek mascarpone na bardziej pochmurny dzień:)Pyszne i zdrowe danie z patelni, uwielbiam:) anya_86@wp.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/04379691794654024390noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-21979341563447617682012-12-17T10:43:35.445+01:002012-12-17T10:43:35.445+01:00Na patelnię nalewamy ulubiony keczup-około 1cm wys...Na patelnię nalewamy ulubiony keczup-około 1cm wysokości. Posypujemy białym pieprzem i czekamy aż będzie gorący. Na gorącym keczupie kładziemy filet z łososia lub innej ulubionej ryby - najlepiej bez ości. Po 5 minutach filet odwracamy na drugą stronę a po kolejnych 5ciu minutach wyłączamy gaz i zostawiamy rybę pod przykryciem na 10minut. W taki sam sposób robię rozbitą pierś z kurczaka lub indyczą,ale zamiast białego pieprzu dodaję tymianek i zioła prowansalskie. Danie szybkie,smaczne i co najważniejsze dietetyczne:-).Smacznego!<br /><br />detrodea@tlen.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-73045306615448253472012-12-17T00:56:54.772+01:002012-12-17T00:56:54.772+01:00Pizza z cukini + tzatziki light
Grubą cukinie kroi...Pizza z cukini + tzatziki light<br />Grubą cukinie kroimy w plastry 1cm, smarujemy z obu stron cieniutko oliwą, podsmażamy na patelni z jednej strony, gdy się zrumieni, odwracamy, smarujemy koncentratem z ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano, przyprawą do pizzy (w zależności co jest w kuchni lub co kto lubi), kładziemy plaster sera, pieczarki podduszone cebulką , kawałeczki usmażonego kurczaka, przykrywamy przykrywka i trzymamy chwilkę aby ser się stopił a druga strona cukinii podsmażyła. <br />Do tego sos czosnkowy. Jogurt naturalny mieszamy ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, ½ świeżego startego i odciśniętego ogórka, dodajemy przyprawę tzatziki i posiekany koperek. <br />Gotowe ;) <br /><br />depresja91@wp.plAnonymousnoreply@blogger.com