tag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post1016434692052588079..comments2023-10-30T10:57:43.208+01:00Comments on Moje Dietetyczne Fanaberie: Kurczak znów trochę na słodkoAgata - Dietetyczne Fanaberiehttp://www.blogger.com/profile/10882522295825214304noreply@blogger.comBlogger18125tag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-72983000258182066662013-10-21T07:28:18.794+02:002013-10-21T07:28:18.794+02:00Rzeczowe argumenty, nie pozostaje nic innego jak p...Rzeczowe argumenty, nie pozostaje nic innego jak przyznać się do błędu :)<br />Dziękuję również za wyjaśnienie tej kwestii. Samą potrawę miałem okazję przygotować (bez miodu, niestety nie posiadałem naturalnego, a sklepowe-cukrowe zamienniki mnie nie przekonują) i zdecydowanie polecam każdemu, kto ma ochotę na odskocznie od "tradycyjnego" kurczaka.<br />I skoro już nawiązałaś, do gotowanej marchwi - jakie jest Twoje zdanie na jej temat (oczywiście mam na myśli jej IG)? Ponieważ ja również widziałem sprzeczne informacje na jej temat.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-76544050366805274032013-10-20T13:17:44.221+02:002013-10-20T13:17:44.221+02:00Po pierwsze zacznę od tego, że jak zapewne wiesz I...Po pierwsze zacznę od tego, że jak zapewne wiesz IG jest to wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu 50 gram danego produktu z podkreśleniem na 50 gram.<br />Co oznacza, że nie możemy wyznaczyć go po spożyciu łyżeczki czegoś (żeby nie było, że wyjęłam te informację z kieszeni, to tłumaczyła mi to Pani Dietetyk w poradni diabetologicznej na tegorocznych praktykach).<br />Oczywistym jest, że jak zrobimy omleta z 3 jaj i dodamy do niego łyżkę białej mąki czy miodu to wciąż ów omlet będzie miał niski IG - aczkolwiek na potrzeby gotowych potraw używa się teraz pojęcia ładunku glikemicznego.<br />Tak samo jak usmażymy filet z kurczaka z łyżeczką miodu, to wciąż wyrzut insuliny we krwi będzie znikomy, szczególnie zważywszy na to, że białko dodatkowo obniża nam ten poziom.<br /><br />Natomiast co do brązowego ryżu - nie będę polemizować co do IG, miałam przed oczami już X tabelek z indeksem, mam je również w podręcznikach i każda mówi co innego (szczególnie skrajna jest gotowana marchew) natomiast nie wszystkie gotowane produkty (szczególnie al dente) radykalnie zwiększają swój poziom IG.<br /><br />Podsumowując tak czy inaczej - gdyby wziąć wszystkie składniki z przepisu i wyciągnąć średnią - IG nie będzie wysoki, nie możemy patrzeć na indeks każdego składnika osobno, bo to tak nie działa.Agata - Dietetyczne Fanaberiehttps://www.blogger.com/profile/10882522295825214304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-79080884881312099912013-10-20T12:15:08.269+02:002013-10-20T12:15:08.269+02:00Pozwól, że zapytam - od kiedy pieczone jabłka i mi...Pozwól, że zapytam - od kiedy pieczone jabłka i miód zawierają się w kategorii "niski IG"?<br />Z resztą, brązowy ryż poddany obróbce termalnej też nie ma zbyt niskiego indeksu (niższy aniżeli biały, ale to wciąż stosunkowo wysoki indeks glikemiczny) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-65540251903154906952013-01-10T00:21:01.350+01:002013-01-10T00:21:01.350+01:00Marinating chicken breast with tea and honey is so...Marinating chicken breast with tea and honey is so interesting! I always believe that chicken and apple is a wonderful combination. Love your recipe!Medeja- CranberryJamhttps://www.blogger.com/profile/03443935521811548759noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-24511108721021373622013-01-09T23:40:11.303+01:002013-01-09T23:40:11.303+01:00Super! Bardzo się cieszę, że smakowało :)Super! Bardzo się cieszę, że smakowało :)Agata - Dietetyczne Fanaberiehttps://www.blogger.com/profile/10882522295825214304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-47410004445449545762013-01-09T17:18:04.609+01:002013-01-09T17:18:04.609+01:00właśnie zjadłam - REWELACJA! to chyba najpyszniejs...właśnie zjadłam - REWELACJA! to chyba najpyszniejszy kurczak jakiego jadłam (a trudno mi było uwierzyć, że bez towarzystwa czosnku i pomidorów może być w ogóle smaczny;)). przepis odrobinkę zmodyfikowałam:użyłam ciemny sos sojowy zamiast soli i to był strzał w 10. Ryż ugotował się nieco wcześniej, więc na ostatnie 10minut wsadziłam go pod kurę i jabłka - idealnie wchłonął pyszny sosik i smakował obłędnie - normalnie w ogóle nie jadam ryżu, a teraz aż żal mi było, że go tak niewiele użyłam;)Iwhttps://www.blogger.com/profile/16969010763511141092noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-22463402456977245002013-01-09T17:17:28.707+01:002013-01-09T17:17:28.707+01:00właśnie zjadłam - REWELACJA! to chyba najpyszniejs...właśnie zjadłam - REWELACJA! to chyba najpyszniejszy kurczak jakiego jadłam (a trudno mi było uwierzyć, że bez towarzystwa czosnku i pomidorów może być w ogóle smaczny;)). przepis odrobinkę zmodyfikowałam:użyłam ciemny sos sojowy zamiast soli i to był strzał w 10. Ryż ugotował się nieco wcześniej, więc na ostatnie 10minut wsadziłam go pod kurę i jabłka - idealnie wchłonął pyszny sosik i smakował obłędnie - normalnie w ogóle nie jadam ryżu, a teraz aż żal mi było, że go tak niewiele użyłam;)Iwhttps://www.blogger.com/profile/16969010763511141092noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-68221866840995530002013-01-08T11:53:01.893+01:002013-01-08T11:53:01.893+01:00Pomysł rewelacyjny.Pomysł rewelacyjny.Wolna Kuchniahttp://wolnakuchnia.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-46950756358428153672013-01-08T11:04:05.995+01:002013-01-08T11:04:05.995+01:00Robiłam kiedyś podobnego kurczaka, ale z jabłkami ...Robiłam kiedyś podobnego kurczaka, ale z jabłkami i suszoną śliwką. Miód i goździki hmmm ... spróbuje następnym razem:)chocolatespoonhttps://www.blogger.com/profile/11055246644669725978noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-14469733588901651772013-01-06T18:42:31.631+01:002013-01-06T18:42:31.631+01:00nie jadłam jeszcze kurczaka z jabłkami, ale chętni...nie jadłam jeszcze kurczaka z jabłkami, ale chętnie bym skosztowała, wygląda bardzo smakowicie :)Martahttps://www.blogger.com/profile/05676751631664471797noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-15189956872222472262013-01-06T16:59:43.426+01:002013-01-06T16:59:43.426+01:00Ja też uwielbiam takie połączenia. Tak podany wygl...Ja też uwielbiam takie połączenia. Tak podany wygląda pysznie ;)Kamcisshttps://www.blogger.com/profile/17370218049388344069noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-89621796948741360382013-01-06T15:09:09.979+01:002013-01-06T15:09:09.979+01:00wygląda apetycznie! ja kiedys zrobiłam kurczaka w ...wygląda apetycznie! ja kiedys zrobiłam kurczaka w miodzie przesadziłąm z ilością miodu:)Aggahttps://www.blogger.com/profile/13466806090100207509noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-91420819722361363362013-01-06T15:03:06.052+01:002013-01-06T15:03:06.052+01:00o yea! kurczak&jabłka to jedna z moich ulubion...o yea! kurczak&jabłka to jedna z moich ulubionych kompozycji obiadowych : )Agata Nastulakhttps://www.blogger.com/profile/13395808779836842111noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-46585494173396750252013-01-06T14:56:07.728+01:002013-01-06T14:56:07.728+01:00z jabłkami *.* pycha ! z jabłkami *.* pycha ! teenager ;)https://www.blogger.com/profile/05589606041821698790noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-10784480795850286562013-01-06T14:33:44.451+01:002013-01-06T14:33:44.451+01:00Ja robię podobnie, ale roladki z piersi kurczaka u...Ja robię podobnie, ale roladki z piersi kurczaka uprzednio posmarowane musztardą i przecierem pomidorowym! Też pycha!Fuscilahttps://www.blogger.com/profile/14626115615881111765noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-44377819776345666832013-01-06T14:12:17.151+01:002013-01-06T14:12:17.151+01:00brzmi smakowicie na pewno wypróbujębrzmi smakowicie na pewno wypróbujękasiekwhttps://www.blogger.com/profile/14625730659222641784noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-68829465716568858882013-01-06T14:05:48.117+01:002013-01-06T14:05:48.117+01:00super pomysł, muszę kiedyś się odważyć i sprobować...super pomysł, muszę kiedyś się odważyć i sprobować czegoś nowego :)kingahttps://www.blogger.com/profile/08336617791611117611noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5842660932368418011.post-47976469680252477802013-01-06T14:02:51.469+01:002013-01-06T14:02:51.469+01:00Ja raczej preferuję bardziej wytrawne połączenia n...Ja raczej preferuję bardziej wytrawne połączenia na obiad, ale dle odmiany jak najbardziej :)Capacitierhttps://www.blogger.com/profile/15348660885154895566noreply@blogger.com