środa, 8 sierpnia 2018

Zestaw surówek

Surówki to dodatek do obiadu, który kojarzy mi się głównie z dzieciństwem oraz wakacyjnymi wizytami w restauracji.

Od kiedy gotuje sobie sama, a trwa to już prawie 10 lat – warzywa do obiadu spożywam w większości w postaci duszonej, a te surowe staram się uzupełniać sałatkami i słupkami jako dodatek do kanapek czy past.

Wynika to w dużej mierze z mojego lenistwa, zwanego też brakiem czasu, z którym obecnie skutecznie walczę za pomocą różnych kuchennych udogodnień. Jest to między innymi robot kuchenny AssistentPro, który szybko uciera warzywa zarówno na dużych i małych oczkach, jak i w plastry. Oprócz tego robot wyposażony jest w nakładki do robienia makaronu, mielenia i oczywiście klasyczne mieszadła do ciast.

Przygotowałam więc dla Was szybkie przepisy na zestaw surówek, które idealnie dopełnią Wasze zdrowe dania obiadowe.





Surówka colesław
  • 200 g białej kapusty
  • 50 g marchwi
  • 1/2 średniej cebuli
  • 50 g jabłka
  • 1 łyżka jogurtu
  • 2 łyżeczki majonezu
  • kilka kropel octu
  • sól i pieprz do smaku

Białą kapustę oraz obraną marchew ucieramy, użyłam przystawki robota kuchennego AssistentPro z dużymi oczkami. Cebulę i jabłko drobno siekamy, składniki łączymy w salaterce. Jogurt, majonez, ocet i przyprawy mieszamy, tworząc sos, dodajemy do surówki.





Surówka z marchewki i jabłka
  • 200 g marchwi
  • 150 g jabłka
  • 2 łyżki słonecznika
  • łyżeczka oliwy

Marchew i jabłko ucieramy (możemy zarówno na małych, jak i dużych oczkach). Słonecznik prażymy na suchej patelni. Składniki łączymy z oliwą.


Surówka z pora i kukurydzy
  • 150 g pora
  • 50 g białej kapusty
  • 50 g marchwi
  • 70 g kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki jogurtu
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Białą kapustę i marchew ucieramy na dużych oczkach. Pora kroimy w plastry i na połówki, następnie rozdzielamy je na piórka. Do warzyw dodajemy opłukaną kukurydzę, przekładamy do salaterki. Jogurt, miód, musztardę, sok z cytryny i przyprawy łączymy, tworząc sos, dodajemy do surówki.





Pamiętajcie, że surowe warzywa to niesamowicie ważny element naszej codziennej diety.
300 g to minimum, które powinno pojawiać się w naszym menu każdego dnia!
Wystarczy jeden posiłek zamienić na sałatkę lub do obiadu przygotować taki właśnie zestaw surówek, aby je spełnić.

24 komentarze:

  1. Uwielbiam takie surówki, często robię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi surówki zawsze beda sie kojarzyc ze spożywczakiem nad ktorym mieszkalam studiując, mieli przegenialne i bardzo tanie surowki na wage :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Blog pełen ciekawych informacji i pozytywnej energii. Warto tutaj zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Surówki to samo zdrowie :) U mnie są one nieodzownym elementem każdego obiadu. Najczęściej stawiam na bardzo zdrową kapustę kiszoną. A jak nie to zawsze coś zielonego się wrzuci, jak nie brokuł to ogórek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego blogu jak ten to ja jeszcze nigdy w swoim życiu nie widziałem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę przyznać, że blog jest naprawdę interesujący.

    OdpowiedzUsuń
  7. Surówki można robić na wiele sposobów - na słono i słodko :) co kto lubi. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  8. Szukałem takiego wpisu! Colesław to moja ulubiona surówka.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis. Wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  10. Znalazłam link do poradni dietetycznej na forum o zdrowej żywności i odchudzaniu https://www.foodwise.pl/kontakt podczas poszukiwań, bo chciałam się dowiedzieć ile powinno się tak naprawdę spożywać płynów. Trudno było mi stwierdzić, czy nie przesadzamy czy wręcz przeciwnie powinniśmy pić więcej. Wzięłam od Foodwise listę badań, których wyniki trzeba było dostarczyć i teraz oni troszczą się o nasze zdrowie – muszę przyznać, że jest to dla mnie ulga, a i moja wiedza o żywieniu jest większa.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystkie surówki są naprawdę przepyszne. Twoja do tego jest bardzo prosta do wykonania. Na pewno wykorzystam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. Demand for your event Wi - Fi services will rise and fall sso technical staff should
    manage this. These workers are usually oof the
    Generation Y and Millennials who are more apt
    to demand instant gratification and don't wanjt to spend their time stuck in an office cubicle behind a desk.
    If someone seees your child with a wallet
    full of cash, they mmay seem like easy pickings for vagabonds.

    OdpowiedzUsuń
  13. Broadband wireless internet providers are not available in all areas.
    Interestingly, all of these states are rural in nature providing a good indicator where brooadband expansion iis going.
    If you hav friends or family that use a different ISP but are on a
    similar tariff to you, ask them to perform connection speed tests at similar times to you and compare the results you both get.

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam nadzieję, że nie obrazisz się jak wykorzystamy przepis w naszym cateringu. Wygląda pysznie i zdrowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Surówki faktycznie kojarzą się z dzieciństwem lub wakacjami nad morzem, ale surowe warzywa stanowią bardzo ważny element zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. Dlatego gorąco polecamy wraz z Tobą - szczególnie jesienią, gdy odpowiednio skomponowane posiłki to także dobra recepta na zły nastrój! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Najczęściej robię surówki z białej kapusty, z prostej przyczyny - jest pyszna, zdrowa i tania :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon every
    day. It's always interesting to read content from other authors and practice something from other sites.

    OdpowiedzUsuń
  18. We stumbled over here by a different page and thought
    I may as well check things out. I like what I see
    so now i am following you. Look forward to finding out about your web page for
    a second time.

    OdpowiedzUsuń
  19. Surówki to najważniejszy element posiłku :) Najzdrowsze w nich są kolorowe owoce i warzywa, czerwone i pomarańczowe, ale jak coś zielonego wpadnie to też lepsze to niż sam kotlet i pyry.

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.