środa, 8 sierpnia 2018

Zestaw surówek

Surówki to dodatek do obiadu, który kojarzy mi się głównie z dzieciństwem oraz wakacyjnymi wizytami w restauracji.

Od kiedy gotuje sobie sama, a trwa to już prawie 10 lat – warzywa do obiadu spożywam w większości w postaci duszonej, a te surowe staram się uzupełniać sałatkami i słupkami jako dodatek do kanapek czy past.

Wynika to w dużej mierze z mojego lenistwa, zwanego też brakiem czasu, z którym obecnie skutecznie walczę za pomocą różnych kuchennych udogodnień. Jest to między innymi robot kuchenny AssistentPro, który szybko uciera warzywa zarówno na dużych i małych oczkach, jak i w plastry. Oprócz tego robot wyposażony jest w nakładki do robienia makaronu, mielenia i oczywiście klasyczne mieszadła do ciast.

Przygotowałam więc dla Was szybkie przepisy na zestaw surówek, które idealnie dopełnią Wasze zdrowe dania obiadowe.





Surówka colesław
  • 200 g białej kapusty
  • 50 g marchwi
  • 1/2 średniej cebuli
  • 50 g jabłka
  • 1 łyżka jogurtu
  • 2 łyżeczki majonezu
  • kilka kropel octu
  • sól i pieprz do smaku

Białą kapustę oraz obraną marchew ucieramy, użyłam przystawki robota kuchennego AssistentPro z dużymi oczkami. Cebulę i jabłko drobno siekamy, składniki łączymy w salaterce. Jogurt, majonez, ocet i przyprawy mieszamy, tworząc sos, dodajemy do surówki.





Surówka z marchewki i jabłka
  • 200 g marchwi
  • 150 g jabłka
  • 2 łyżki słonecznika
  • łyżeczka oliwy

Marchew i jabłko ucieramy (możemy zarówno na małych, jak i dużych oczkach). Słonecznik prażymy na suchej patelni. Składniki łączymy z oliwą.


Surówka z pora i kukurydzy
  • 150 g pora
  • 50 g białej kapusty
  • 50 g marchwi
  • 70 g kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki jogurtu
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Białą kapustę i marchew ucieramy na dużych oczkach. Pora kroimy w plastry i na połówki, następnie rozdzielamy je na piórka. Do warzyw dodajemy opłukaną kukurydzę, przekładamy do salaterki. Jogurt, miód, musztardę, sok z cytryny i przyprawy łączymy, tworząc sos, dodajemy do surówki.





Pamiętajcie, że surowe warzywa to niesamowicie ważny element naszej codziennej diety.
300 g to minimum, które powinno pojawiać się w naszym menu każdego dnia!
Wystarczy jeden posiłek zamienić na sałatkę lub do obiadu przygotować taki właśnie zestaw surówek, aby je spełnić.

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie surówki, często robię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi surówki zawsze beda sie kojarzyc ze spożywczakiem nad ktorym mieszkalam studiując, mieli przegenialne i bardzo tanie surowki na wage :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Blog pełen ciekawych informacji i pozytywnej energii. Warto tutaj zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Surówki to samo zdrowie :) U mnie są one nieodzownym elementem każdego obiadu. Najczęściej stawiam na bardzo zdrową kapustę kiszoną. A jak nie to zawsze coś zielonego się wrzuci, jak nie brokuł to ogórek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego blogu jak ten to ja jeszcze nigdy w swoim życiu nie widziałem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę przyznać, że blog jest naprawdę interesujący.

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.