poniedziałek, 25 czerwca 2018

Dietetyczny gulasz drobiowo - wołowy

Wyznanie dnia - mam 28 lat, jestem blogerką kulinarną i nigdy nie robiłam gulaszu.
Kiedy tak myślę o tradycyjnej, polskiej kuchni to w sumie mam jeszcze spore braki!

Dietetyczny gulasz drobiowo – wołowy już dawno chodził mi po głowie, mimo że w dzieciństwie absolutnie nie tolerowałam tej potrawy. 
Kiedy byłam mała, to poza kotletem mielonym mojej mamy miałam spore problemy z jedzeniem mięsa i potrafiłam siedzieć sama godzinę przy stole i kończyć obiad.

Ku mojemu zdziwieniu nie było przy tym zbyt dużo pracy! 
Dzięki mojej płycie indukcyjnej Electrolux z opcją połączenia dwóch pól grzewczych i timerem, który idealnie przydaje się przy długim duszeniu potraw – poszło raz dwa bez stania nad kuchenką :-)





Dietetyczny gulasz drobiowo – wołowy
przepis na 4 porcje, jedna porcja dostarcza średnio:
218 kalorii; 30g białka; 6,5g tłuszczu; 10g węglowodanów
  • 250 g chudego mięsa wołowego
  • 250 g kurczaka
  • płaska łyżką mąki żytniej, razowej (ryżowa dla wersji BG)
  • 1 czerwona papryka
  • 5-6 średnich pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew
  • 3 szklanki bulionu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki (15g) oleju rzepakowego
  • łyżka majeranku
  • sól, pieprz, ostra papryka




Wołowinę i kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę.

Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną wołowinę, wcześniej nacierając ją solą i pieprzem. Po obsmażeniu wlewamy 1/2 szklanki bulionu, przykrywamy patelnię. Ustawiamy grzanie płytyindukcyjnej mniej więcej na środkową moc i ustawiamy timer na około 30 minut, co jakiś czas mieszamy.

W międzyczasie w głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy pozostałą porcję oleju. Wraz z cebulą podsmażamy kurczaka doprawionego solą, pieprzem i ostrą papryką. Gdy mięso będzie już rumiane, dodajemy plastry pieczarek, bardzo cienkie plasterki marchwi i paski pokrojonej papryki.
Całość smażymy kilka chwil, następnie wlewamy połowę pozostałego bulionu, dodajemy ziele i listki laurowe, dokładnie mieszamy i dusimy około 20 minut.

Gdy wołowina będzie już miękka, przekładamy ją do reszty składników, dodajemy koncentrat, zmiażdżony czosnek i całość dusimy jeszcze 15-20 minut dolewając bulion co kilka minut.

Pod koniec duszenia dodajemy mąkę (wcześniej wymieszać z łyżką bulionu), gotujemy, aż całość zgęstnieje i odparuje, pozostawiając gęsty sos.




Jakie są Wasze ulubione dania polskiej kuchni? :-) 

 

8 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis. Chętnie spróbuję zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie - dzięki za przepis, dziś jem to na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię gotować i też szczerze mówiąc nie udało mi się jeszcze zrobić gulaszu. Wszystko przede mną ;-)

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Saya dari indonesia, senang berkunjung diblog anda salam dari saya.
    Ahmad Kurniawan Siddik

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię gulasz regularnie, fakt jest to czasochłonne, ale warto się napracować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealny do placków ziemniaczanych, mniam!

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.