sobota, 26 maja 2018

Wegańska zapiekanka z kaszy jaglanej

Roślinne wyzwanie już dawno za mną, ale dopiero teraz znalazłam chwilę, aby podzielić się z Wami jednym z konkretniejszych przepisów, które udało mi się przygotować.

Zdecydowanie nie przeorganizowałam się jeszcze do końca w kwestii jedzenia i przygotowywania posiłków po zmianie pracy. Przez ostatnie 3 lata pracowałam tylko i wyłącznie w domu, więc zawsze była chwila na to, aby przygotować posiłek, a nawet skoczyć do sklepu.
Ludzie pracujący na etacie, a szczególnie rodzice, którzy są na diecie - wielki szacunek, że ogarniacie sobie posiłki na bieżąco! 

Wracając jednak do tematu roślinnych inspiracji - wegańska zapiekanka z kaszy jaglanej, do której dodałam wędzone tofu i moją ukochaną kolendrę, wyszła pyszna.
Wiem, że nie wszyscy przepadacie za prosem, ale jest to idealny sklejacz do tego typu potraw!
W alternatywie możecie spróbować z lekko zblendowaną kaszą orkiszową lub ryżem.



zapiekanka z tofu



Wegańska zapiekanka z kaszy jaglanej
przepis na jedną porcję, która dostarcza średnio:
405 kalorii; 23 g białka; 12 g tłuszczu; 51 g węglowodanów 
 
  • 60 g kaszy jaglanej
  • 80 g wędzonego tofu
  • 4 suszone pomidory odsączone z oliwy
  • garść posiekanej kolendry
  • 1 mała marchew
  • 5 cm kawałek cukinii
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oregano
  • płatki chili
  • sól 




Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy na sitku tak, aby po dociśnięciu nie leciała z niej już woda.

Marchew obieramy, ucieramy na małych oczkach tarki, cukinię na dużych oczkach (lekko odciskamy z wody).

Czosnek przeciskamy przez praskę, kolendrę siekamy, suszone pomidory również.

Wędzone tofu rozdrabniamy widelcem, następnie wszystkie składniki łączymy, dodając odrobinę płatków chili (zamiennie ostra papryka), suszone oregano i szczyptę soli (kasza, tofu i suszone pomidory są już słone).




Przygotowaną masę przekładamy do silikonowej formy lub naczynia żaroodpornego, rozprowadzamy łyżką i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 190'C.
Pieczemy przez 35 minut.

Przepisy takie jak moja wegańska zapiekanka z kaszy jaglanej zdecydowanie najlepsze są na świeżo, ale bez problemu możecie przygotować ją na dwa dni i przechować w pudełku w lodówce. Idealnie sprawdzi się do niej również sos na bazie świeżych pomidorów lub salsa!


16 komentarzy:

  1. Wow, ale pyszne to musi być! Jaglana to moja ulubiona kasza, a więc coś czuję, że bardzo by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak z ciekawości, myślałaś kiedyś, żeby przejść na weganizm na stałe? :'D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanka musiała być przepyszna :) A co do przygotowywania posiłków do pracy - do wszystkiego można się przyzwyczaić, ale jak zwykle potrzebny jest czas :) Trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie, bez dwóch zdań :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdrowe i odżywcze danie. Muszę przygotować taką zapiekankę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kilka składników, chwilka czasu i można przygotować takie zdrowe pyszności. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Yummy :D Prawdziwa pyszność, bez dwóch zdań :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie bez dwóch zdań.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny blog. Bardzo podobają mi się blogi tego typu. Jestem pod ogromnym wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  10. AAa czemu mi to robisz, wygląda pysznie a ja wracam głodna z pracy do domu...

    OdpowiedzUsuń
  11. ostatnio co chwile trafiam na przepisy z kaszą jaglaną. To chyba jest jakieś przeznaczenie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Całkiem prosty i szybki przepis. Warto zapisać i spróbować jak to smakuje

    OdpowiedzUsuń
  14. Też uważam że bardzo szybki to jest przepis i każdy go potrafi zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ostatnio miałem do takiej podejście jednak nie mamy takiego fajnego naczynia do jej zrobienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam niestety bardzo podobnie...

      Usuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.