wtorek, 10 kwietnia 2018

Fit sernik cytrynowo - limonkowy z czekoladą

Święta już dawno za nami, a ja dopiero teraz publikuję najnowszy przepis na fit sernik.
Musicie mi wybaczyć, mam nadzieję, że przyda się na przyszły rok, ale tak naprawdę wszyscy wiemy, że zawsze jest dobra pora na nieszkodliwy serniczek, prawda?

Wypiek miał przypominać typowy sernik mojej mamy - z cytrusową nutą, bez spodu, z dodatkiem roztopionej czekolady.

Ostatnio tłumaczyłam mężowi, że w moim rodzinnym domu sernik występował w dwóch formach (dosłownie i w przenośni) - dokładnie ten, który opisałam powyżej, w okrągłej, niedużej tortownicy oraz drugi - w typowej, prostokątnej formie, ze spodem i ciastem na wierzchu.
Zdecydowanie preferuję ten pierwszy!

Dzisiejszy przepis na fit sernik nie będzie z serka "zero", użyłam zwykłego, mielonego twarogu o zawartości tłuszczu około 4 %.




Fit sernik cytrynowo - limonkowy z czekoladą 
przepis na małą formę około 24 cm średnicy, całe ciasto dostarcza średnio:
1906 kalorii; 156 g białka; 58 g tłuszczu; 190 g węglowodanów 
 
  • 700 g mielonego twarogu
  • 3 całe jaja
  • 140 g ksylitolu (lub cukru)
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu bez cukru
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżka otartej skórki (mix limonka, cytryna i pomarańcz)
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 25 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka płatków migdałowych 
  • szczypta soli




Całe jaja ubijamy z odrobiną soli, gdy będą już napuszone dodajemy cukier/ksylitol, miksujemy jeszcze trzy minuty.

Do ubitych jajek dodajemy twaróg, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytrusów (owoce wcześniej dokładnie wyparzamy!), budyń i mąkę, całość dokładnie mieszamy.

Przygotowaną masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię łyżką i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 160'C na 50 minut.
Po upływie tego czasu zwiększamy temperaturę do 200'C i pieczemy kolejne 25 minut (boki powinny być rumiane, a środek wypukły).

Lekko przestygnięty sernik polewamy rozpuszczoną z odrobiną mleka czekoladą, a na końcu posypujemy płatkami migdałowymi.




A jakie serniki Wy pamiętacie z dzieciństwa? :-)

 

8 komentarzy:

  1. Fajnie wygląda dzięki tym płatkom migdałowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, aż cieknie ślinka :) Przepis prosty a wszystkie składnika każdy powinien mieć w kuchni. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię blogi o takiej tematyce. Bardzo podobają mi się tematy które są tutaj poruszane. Jestem pod wrażeniem. Super.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda cudnie, jutro mam zamiar zrobić :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się tematyka tego blog. Interesują mnie tego typu rzeczy. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis prosty i łatwy w wykonaniu :) Klika minut w kuchni i mamy pyszności. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.