czwartek, 29 marca 2018

Pasta z awokado i jajka

Kiedy myślę o Wielkanocy w kontekście jedzenia - widzę jajka.
Jajko zdecydowanie kojarzy mi się ze śniadaniem i.. z awokado.
Nie wiem dlaczego! Jakoś zupełnie nie z boczkiem.

W ramach mojego weekendowego insta - gotowania na profilu Electrolux, przygotowywałam między innymi pastę z awokado i jajek.
Niektórym na pewno przepis skojarzy się z guacamole, ale nawet nie śmiem tak go nazywać, aby nie bezcześcić jego typowej receptury.
Idealny posiłek dla zwolenników śniadań białkowo - tłuszczowych!

Pasta z awokado i jajka na pewno świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale też jako dodatek do pieczywa, naleśników czy nawet makaronu. Jak widzicie, zamieniłam kolendrę, która w oryginale powinna się ty znaleźć - bazylią. Kto mnie obserwuje, ten wie, że to moje ulubione świeże zioło, poza tym (prawie) wszyscy za nim przepadają, więc zmniejsza to prawdopodobieństwo wpadki, jeśli częstujemy gości.

TUTAJ znajdziecie przepisy na inne pasty! :-)


Guacamole z jajkiem



Pasta z awokado i jajka
cała pasta dostarcza średnio:
310 kalorii; 10g białka; 25g tłuszczu; 8g węglowodanów
  • 1 średnie, dojrzałe awokado 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z limonki
  • garść świeżej bazylii
  • 2-3 łyżki posiekanej drobno, czerwonej cebuli
  • 2-3 łyżki posiekanej drobno, czerwonej papryki
  • sól, pieprz/płatki chilli 




Obrane awokado rozgniatamy w miseczce widelcem.
Paprykę, cebulę, bazylię i ugotowane na twardo jajko drobno siekamy.

Wszystkie składniki łączymy z dodatkiem soku z limonki i przypraw.

Podajemy na świeżo, przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 1 dzień.




Zapraszam Was do zakładki WIELKANOC, gdzie znajdziecie więcej inspiracji na zdrowe, 
świąteczne przepisy takie jak sałatki, ciasta czy inne pasty.

Pochwalcie się, co planujecie postawić na swoich stołach w tym roku! :-) 

15 komentarzy:

  1. Mniami :) Pycha :) Ostatnio robiłam podobną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tym jak cudowne jest awokado przekonałam się niedawno, niestety mało jest dostępnych przepisów na dania z tym składnikiem, cieszą takie pojedyncze "perełki" ;) Pozdrawiam, K.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham guacamole, dlatego dodatek jajka jak najbardziej będzie mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo, bardzo lubię :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam awokado w każdej możliwej postaci - z jajkiem również :) szkoda, że w tym roku awokado było zdecydowanie droższe (w sezonie), niż w poprzednich latach, kiedy udawało mi się kupić je za maksymalnie 1,99zł za sztukę (np. w PoloMarket)... :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pasty kanapkowe, muszę tej spróbować! Szkoda tylko, że ostatnio nie mam szczęścia do awokado - albo jest drogie, albo długo nie dojrzewa... Na szczęście mam chociaż dostęp do jajek od "szczęśliwych kur" z eko fermy, to połowa sukcesu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy blog. Jestem pod wrażeniem. Na pewno będę częściej tutaj zaglądać. Lubię blogi o takiej tematyce.

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki serniczek to bym zjadł ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Musze powiedziec moim znajomym o tym przepisie genialne !

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.