wtorek, 20 marca 2018

Ogórek z bazyliowym twarożkiem

Ogórek z twarożkiem to idealna przekąska w 5 minut, która sprawdzi się zarówno na stole wielkanocnym, jak i w postaci zdrowego finger food, gdy zaskoczą Was niezapowiedziani goście.
Wystarczy garść ulubionych kiełków i danie nabierze nowego, eleganckiego wymiaru!

Grubo krojone plastry ogórka to tak na prawdę świetna, mini "kanapeczka" do różnych past, także zamiast twarożku możecie również użyć pasty z awokado czy hummusu.

Myślę, że w sezonie ten przepis sprawdzi się równie dobrze z użyciem dorodnych rzodkiewek!




Ogórek z bazyliowym twarożkiem
przepis na jednego, średniego ogórka, czyli około 15 talarków, 1 talarek dostarcza średnio:
15 kalorii, 2g białka; 0,5g tłuszczu; 1g węglowodanów

  • 1 średniej wielkości ogórek
  • 125 g twarogu półtłustego
  • 10 dużych listków świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • garść kiełków brokuła 




Umytego ogórka częściowo (jeśli nie lubimy skórki to całkowicie) obieramy, tworząc naprzemienne paseczki, następnie kroimy w talarki o grubości około 1-1,5cm.

Twaróg blendujemy z jogurtem, pieprzem, bazylią i solą, opcjonalnie dodajemy posiekany szczypiorek i łyżeczką nakładamy porcje na przygotowane kawałki ogórka.

Po ułożeniu talarków na półmisku lub paterze, posypujemy całość kiełkami.  




Jakiego wielkanocnego dania nie możecie doczekać się najbardziej? :-) 

 

6 komentarzy:

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.