sobota, 3 lutego 2018

Żytnie racuchy z płatkami migdałowymi

Niedawno na swoim instagramie (TUTAJ) pisałam o tym, że lubię wszystkie placki, ale mam bardzo restrykcyjny podział - rano w grę wchodzą tylko słodkie - wytrawne zawsze na wieczór.

Zupełnie nie wynika to z żadnych powódek dietetycznych, teoria o zakazie owoców po 16 całe szczęście już dawno umarła (mam nadzieję, że we wszystkich domach..), po prostu jakoś tak rano z jajek na słono to tylko jajecznica wchodzi u mnie w grę :-)

Obok placków bananowych moimi ulubionymi są właśnie racuchy. Można je zrobić oczywiście na setki sposobów, a ja mam dzisiaj dla Was bardzo prostu przepis z miłym, chrupiącym dodatkiem płatków migdałowych.


fit racuchy


Żytnie racuchy z płatkami migdałowymi 
przepis na 1 porcję, 5 placków, która dostarcza średnio:
320 kalorii, 11,5g białka; 13g tłuszczu; 39g węglowodanów

  • 1 jajko
  • 1 duże jabłko (130g utartego owocu)
  • 30 g mąki żytniej, razowej
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 10 g płatków migdałowych 
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego 
  • szczypta soli




Jabłko obieramy, ucieramy na dużych oczkach tarki, wkładamy do miski.

Patelnię bardzo dobrze rozgrzewamy i pędzelkiem rozprowadzamy po jej powierzchni odrobinę oleju.

Do przygotowanych owoców dodajemy jajko i suche składniki, mieszamy do ich połączenia się.

Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy porcje gęstego ciasta, mniej więcej 1 kopiasta łyżka na placek, formujemy okrągły kształt i smażymy z obu stron.

Podajemy opcjonalnie z sezonowymi lub mrożonymi owocami.




A jakie są Wasze ukochane placki śniadaniowe? :-)

----

 

7 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie. Muszę spróbować je kiedyś zrobić na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  2. Inna mąka sie sprawdzi w takich samych proporcjach? Np. gryczana?

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę ich spróbować, jedynie z inną mąką, bo jestem na diecie bezglutenowej - celiakia :/ . Widziałam, że odpowiedziałaś, że gryczana się nada w tej samej proporcji? Myślę, że kokosowa też będzie w porządku, co?

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepisów na racuchy nigdy za wiele :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie racuchy, prawdziwa pyszność ;D

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.