czwartek, 15 lutego 2018

Wegetariańskie burgery z ciecierzycy i batatów

Kilka dni temu na życzenie męża upiekłam bułki, czego już dość dawno nie robiłam.
Całkiem ładnie wyszły jak na moje koślawe wypieki :-)
Dziś rano została jeszcze jedna, samotna, zdecydowanie wymagająca podpieczenia w piekarniku. Pomyślałam, że upiekę do niej jakiegoś szybkiego wegetariańskiego burgera.

Zwykle przy wegetariańskich burgerach bazuje na soczewicy, ale dzisiaj stwierdziłam, że zaryzykuję z cieciorką i batatami.

Niestety zabrakło mi świeżych ziół, więc skorzystałam z suszonych, także liczę na to, że niezbędne składniki macie w lodówce i szybko wykorzystacie przepis :-)


burgery z cieciorki


Wegetariańskie burgery z ciecierzycy i batatów
przepis na 5, standardowej wielkości burgerów, 1 sztuka dostarcza średnio:
203 kalorie; 8,5 g białka; 5 g tłuszczu; 31 g węglowodanów
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
  • 300 g batatów 
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 20 g pestek dyni
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz i płatki chili





Cieciorkę wkładamy do blendera/siekacza i rozdrabniamy ją, ale nie na papkę, powinna wyglądać mniej więcej tak:




Płatki owsiane również rozdrabniamy lub używamy płatków błyskawicznych/otrębów.

Bataty gotujemy do miękkości, ubijamy na puree, odstawiamy do ostygnięcia.

Bazowe składniki łączymy z przyprawami, jajkiem, pestkami dyni, posiekaną cebulą i koncentratem, mieszamy dokładnie, a następnie dzielimy otrzymaną masę na 5 części.

W dłoniach formujemy kule, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy tworząc kształt burgerów.




Burgery pieczemy przez 30 minut w 200 'C, odstawiamy do ostygnięcia i ściągamy podważając płaska szpatułką. Przed schowaniem do pudełka/lunchboxa burgery powinny całkowicie ostygnąć.



-----


20 komentarzy:

  1. Insulinooporni też mogą jeść takie burgery ? Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze w sprawie IO: może batat ugotowany na parze ? Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zjesz takiego burgera w towarzystwie sałaty z oliwą, dużą ilością warzyw, awokado, ziarnami itp to nie powinno być problemu :-) Opcjonalnie możesz troszkę zmienić proporcje (350 g ciecierzycy, 200g batatów) lub zamienić batata np. na kalafior lub brokuły :-)

      Usuń
    2. Serdecznie dziękuję zapowiedź. Ania

      Usuń
  3. Wygląda pysznie i niezwykle zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobne zdjecia widziałam w food forum i już wtedy mnie naszła ochota na nie, także super że jest przepis, odrazu zrobiłam i szczerze polecam oraz dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny wpis, razem z dziewczyną zacząłem w tym roku przygodę z fitnessem i odchudzaniem na pewno będziemy polecać Twojego bloga wśród znajomych :) Nie możemy się doczekać, aż wstawisz coś nowego :D

    Osobiście mogę też polecić Diet map, które stosujemy link tutaj = https://goo.gl/z5eNrM = Diet map, dzięki czemu w ciągu miesiąca straciłem 11 kg!!! :D
    a także kartę Mylife link tutaj = https://goo.gl/14LKrD która pozwala na dostęp do prywatnych lekarzy, a także siłowni i punktów fitness w całej Polsce.

    Pozdrawiam i na 100% będziemy wracać do lektury na Twoim blogu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super prosty przepis :) Nawet dieta wegetariańska może być smaczna. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja raczej niezbyt przepadam za tego typu rzeczami...

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy Twoje ciecierzycowe kotlety wyszły suche? Czy może bardziej zbite i mokre? Moje zazwyczaj właśnie wychodzą suche mimo, że kombinuję z temperaturą i czasem pieczenia. Choć jak poleję Sriraczą to żadna konsystencja mi aż tak nie przeszkadza :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jadłam, potwierdzam - że pyszne! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bardzo apetycznie - przepis prosty i tani. Dieta wege to nie sama sałata :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kto by pomyślał, że to będzie takie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie jak najbardziej dało się tego domyśleć :)

      Usuń
    2. Jak ktoś zaczyna żyć po wegańsku to fajnie takie coś sobie serwować ;)

      Usuń
  12. Super blog!! Jak ja sie cieszę, że tutaj trafiłam :) już planuje które przepisy wypróbować w pierwszej kolejności :) Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. proste ale bardzo smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. musze to wypróbować ciekawy sposób !

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.