niedziela, 7 stycznia 2018

Prosty "chlebek" z samych ziaren, idealny na mini kanapki!

Wszystkiego dobrego w nowym roku kochani.
Mam nadzieję, że lista marzeń i celów na 2018 rok jest już spisana i w realizacji!

Ja jeszcze nie ogarnęłam się do końca z rzeczywistością, ale mam dla Was coś fajnego "z szuflady".
Na otwarcie studia kulinarnego Przystanek 11 szykowałam od siebie mały poczęstunek, a bazą do kanapeczek był ten oto "chlebek" z samych ziaren, bardzo prosty w przygotowaniu.

Teraz w okresie karnawału na pewno przyda się Wam ten przepis do imprezowych, mini kanapeczek z domowymi pastami, które oczywiście znajdziecie również na blogu TUTAJ.

Ziarniaki są mega sycące, ale też dość ciężkie, więc nie zjedzcie całej blachy na raz!



chleb z samych ziaren

 
Prosty "chlebek" z samych ziaren

przepis na dużą blaszkę z piekarnika, całość dostarcza średnio:
2300 kalorii, 79 g białka, 150 g tłuszczu, 157 g węglowodanów

  • 130 g siemienia lnianego
  • 160 g nasion słonecznika
  • 180 g płatków owsianych (warto połowę lekko zmielić)
  • płaska łyżeczka soli lub mniej
  • 300 ml wrzątku

Siemie lniane zalewamy wrzątkiem w sporej misce, odstawiamy na 10 minut.
Do kleiku, który się stworzy dodajemy słonecznik, lekko rozdrobnione w blenderze płatki (opcjonalnie można użyć całych płatków, chlebek będzie troszkę mniej zwarty), sól i całość mieszamy, odstawiamy jeszcze na 10 minut.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190 'C i przygotowujemy blaszkę wykładając ją papierem do pieczenia.

Przygotowaną masę wylewamy, rozprowadzamy łyżką lub szpatułką na grubość około 0,5 cm.
Pieczemy przez 20 minut, chlebek przed krojeniem musi całkowicie ostygnąć.




Jak to z papierem do pieczenia i takimi atrakcjami bywa - lekko przyklei się on do naszego wypieku, więc najlepiej jest odwrócić blaszkę asekurując chlebek deską do krojenia, a następnie odkleić papier :-) 


 

6 komentarzy:

  1. Czy mielone siemię lniane się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy, to odtłuszczone, zmielone wręcz na proszek chyba nie bardzo.. a takie "grubo" mielone tak :-)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie. Osobiście wolę do takich chlebów słodkie dodatki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. osobiście trochę zmieniłam proporcję (więcej słonecznika), wyszło genialnie :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.