piątek, 13 października 2017

Fit ciasto dyniowe, bez glutenu

Ah jak mnie już nosiło na ten przepis!
Składniki czekały grzecznie, dynia uśmiechała się do mnie już od tygodnia i dziś przyszedł na nią czas. Nie wiem jak to się dzieje, ale chyba 80% moich przepisów powstaje w piątki :-)

Fit ciasto dyniowe to jesienią najlepsze co może nas spotkać!
Wariacji na ten temat jest bez liku, dynię możemy dodać do babkowych, drożdżowych czy innych, tradycyjnych ciast, ale ja najbardziej lubię, gdy gra ona główne skrzypce.
Podobny wypiek kilka lat temu mogliście już spotkać na moim blogu, ale tym razem przygotowałam wersję bez glutenu i z dodatkiem serka przełamującego słodycz ciasta.

Jak można nie kochać tej pory roku patrząc na takie piękne liście? :-) 
Przy okazji chciałabym Was zaprosić na najbliższe, jesienne warsztaty w Warszawie - KLIK.





Fit ciasto dyniowe, bez glutenu
przepis na małą tortownicę (22cm), całe ciasto dostarcza:
1414 kalorii; 50,5 g białka; 42,5 g tłuszczu; 206 g węglowodanów

Spód:
  • 60 g płatków owsianych
  • 30 g mąki gryczanej lub ryżowej
  • łyżka (10g) oleju kokosowego
  • 15 g rodzynek
  • 15 g słonecznika
  • 1 średni, dojrzały banan
  • 1 białko jaja kurzego
Mus dyniowy:
  • 450 g dyni hokkaido
  • 2 jaja + żółtko
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 30 g miodu
  • kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • odrobina kurkumy
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
Serek:
  • 1 opakowania serka Bieluch o niższej zawartości tłuszczu
  • 5 g miodu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • otarta skórka z cytryny do posypania




Dynię kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozwalamy ostygnąć.

Płatki owsiane rozdrabniamy w blenderze (nie muszą być zmielone na proszek), wsypujemy do miski, dodajemy również rodzynki, słonecznik i mąkę.
Banana, olej i białko jaja blendujemy, wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy.

Przygotowaną masę na spód przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzamy łyżką i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 10 minut.

W między czasie blendujemy wszystkie składniki na masę dyniową, a następnie nakładamy ją na podpieczony spód.

Ciasto pieczemy w 160'C przez 50 minut.

Serek miksujemy z sokiem z cytryny oraz odrobiną miodu, nakładamy go na całkowicie wystudzone ciasto i rozsmarowujemy równomiernie po jego powierzchni, wkładamy do lodówki na minimum godzinę przed podaniem, posypujemy otartą skórką z cytryny.







Spód ciasta wyszedł troszkę za gruby, więc zredukowałam ilość składników na tą wielkość ciasta - spodziewajcie się, że Wasze spody będą o 1/3 niższe :-)
Oczywiście jeśli ktoś lubi raczyć się samym dyniowym musem, to ciasto bez spodu również będzie pysznym deserem! Gotowy wypiek przechowujemy w lodówce.


16 komentarzy:

  1. Cześć �� pieczesz z termoobiegiem ? I ile gramów musu wychodzi, bo mus z dynii już mam, ale nie wiem ile go dać ? 450 gram ? ��

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe ciacho! :) Twoje przepisy w piątki a moje najczęściej w sobotę lub niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, a czym mogę zastąpić mąkę gryczaną lub ryżową? Nie mam ani takiej ani takiej :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być pszenna lub orkiszowa razowa jeśli nie unikasz glutenu :-)

      Usuń
  4. Zrobione, zjedzone �� Pyszne, jednak wyszedł mi bardzo twardy spód.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, ciasto wygląda przepysznie :) Przepis banalnie prosty i szybki do wykonania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Od dawna miałam ochotę na dyniowe szaleństwo, sezon w pełni można jeść do woli. Ciasto aż prosi się o zjedzenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Białko trzeba ubić? Nie ubiłam, bo nie było tak napisane w przepisie.. Wyszedł placek zamiast ciasta, a robiłam wszystko dokładnie tak jak w przepisie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białek nie ubijamy, blendujemy je razem ze wszystkim :-)
      Może użyłaś za dużej foremki? Nie mniej jednak ciasto nie jest zbyt wysokie, masa dyniowa to jakieś 3 cm - generalnie nie wyrasta ponad poziom, w którym znajduje się przy włożeniu do piekarnika.

      Usuń
  8. O Pani droga.. co za przepis. Wygląda to ciacho niesamowicie. 22 cm zjadłbym od razu w całości. :)
    Pozdrawiam
    Albert

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie, a zdjęcia niesamowite. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wyszlo.. a zrobilam wszystko wg przepisu

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.