poniedziałek, 23 października 2017

Chlebek dyniowy

Z mojej ostatniej, sporej dyni powstał jeszcze jeden słodki wypiek.

Chlebek dyniowy to bardzo szybkie ciasto, z którym każde z Was doskonale sobie poradzi.
Teraz, kiedy na piernik jest jeszcze za wcześnie (nie odbierajmy sobie magii Świąt!) takie małe co nieco będzie idealnym, przejściowym sposobem na jesienną chandrę.

Miałam przy okazji przyjemność przetestować nową foremkę od marki Tescoma, która idealnie wypełnia moje braki jeśli chodzi o silikonową "keksówkę" na chleb i niewielkie ciasta.
Myślę, że jak przyjdzie na to czas to i świąteczny pasztet znajdzie w niej swoje miejsce!

Forma z serii Della Casa jest idealnym wyborem, jeśli szukacie produktu, do którego wypieki się nie przyklejają, ale przede wszystkim nie rozpychają znacznie ścianek podczas wyrastania ciasta.



ciasto dyniowe



Chlebek dyniowy
przepis na foremkę długości 20-22 cm, 1 kawałek ciasta słodzonego cukrem (1/10 całości) dostarcza średnio:
181 kalorii; 4,5 g białka; 7 g tłuszczu; 25 g węglowodanów

  • 150 g mąki pszennej lub orkiszowej, razowej
  • 50 g mąki żytniej typ 720
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g erytrolu/ksylitolu lub cukru
  • 2 jajka
  • 35 g oleju kokosowego
  • 250 g dyni hokkaido
  • 1 mały, dojrzały banan
  • 20 g orzechów włoskich
  • 20 g pestek dyni
  • 20 g rodzynek
  • płaska łyżeczka cynamonu + 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta chili
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki wody




Dynię kroimy na mniejsze kawałki (nie trzeba obierać jej ze skóry), gotujemy do miękkości i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na sitku.

Przestudzoną dynię wkładamy do kubka/kielicha blendera, dodajemy jajka, olej, kawałki banana i całość blendujemy na jednolitą masę.

Wszystkie suche składniki (poza łyżeczką pestek dyni) mieszamy w misce, następnie dodajmy przygotowaną masę i wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do foremki i rozprowadzamy ciasto łyżką, a na końcu posypujemy pozostawionymi pestkami dyni.

Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180'C przez 40 minut, studzimy na kratce.



Dla tych co sobie nie odmawiają - chlebek będzie jeszcze lepszy z polewą z gorzkiej, roztopionej czekolady! Oczywiście jeśli chodzi o użyte bakalie również możecie zwiększyć ich ilość lub całkowicie je wyeliminować.



7 komentarzy:

  1. Chętnie bym zjadła taki chlebek :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy jeśli mam gotowe puree z dyni to mam dać go również 250g?

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis na chlebek. Uwielbiam takie przepisy. Na pewno wypróbuję. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.