środa, 13 września 2017

Pasta do chleba z kurczaka i twarogu, prosty przepis

Wakacje, wakacje i po wakacjach jak to mówią :-)
Było pięknie, ciepło i leniwie, a teraz jest szaro, deszczowo i czas wracać do pracy.
Jakkolwiek negatywnie to brzmi - nawet się cieszę.

Stanowczo jesień to moja pora roku, jestem człowiekiem koca, ciepłych kapci i naparu z imbirem.
Na razie znalazłam w sąsiedztwie tylko jedną bratnią duszę w tej kwestii, ale na pewno jest nas więcej!

Zanim wezmę się na dobre za rozgrzewające, dyniowo - kabaczkowe jednogarnkowce i ciepłe śniadania - mam dla Was pastę do chleba z kurczaka i twarogu, której już od dawna mi tu brakowało.

W jadłospisach podopiecznych w mojej poradni stanowczo udowadniam, że pieczywo może stanowić węglowodanową bazę w diecie, ale też trzeba wiedzieć z czym je podawać.
Oczywiście pasztety, serki śmietankowe czy inne gotowce to nie najlepsze dodatki, więc gdy nudzi nam się prosta forma nabiału, dobrej jakości wędlina czy wędzony łosoś - czas brać się za pasty!

Ta jest wyjątkowo wysoko-białkowa, więc na pewno sprawdzi się Wam w jadłospisach redukcyjnych.




Pasta do chleba z kurczaka i twarogu 
przepis na 210 g pasty, 100 g dostarcza średnio:
124 kalorie; 15g białka; 6g tłuszczu; 3g węglowodanów
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 50 g chudego twarogu
  • 20 g jogurtu naturalnego
  • 20 g pesto bazyliowego
  • 15 g suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
  • garść szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku 




Mięso (możecie też użyć indyka) gotujemy, wcześniej kroimy na mniejsze kawałki.
Po kilku minutach odlewamy wodę i czekamy aż lekko ostygnie

Przygotowanego kurczaka wsadzamy do blendera, dodajemy resztę składników (poza szczypiorkiem) i blendujemy kilka chwil (suszone pomidory warto wcześniej pokroić w kostkę).

Po otrzymaniu pasty dodajemy świeży szczypiorek i raz jeszcze mieszamy




Gdyby nie to, że ostatnio nasze drogi jakoś się rozeszły, to pewnie w paście wylądowałby świeży czosnek - jeśli lubicie, to koniecznie dodajcie spory ząbek ku pokrzepieniu jesiennej odporności!
A do pasty polecam domowe ogórki kiszone - idealne dopełnienie :-)

3 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie - kurczak i twaróg. Pasta wygląda pysznie, ciekawe jak smakuje w rzeczywistości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł taki trochę pasztet z kurczaka. Często jem kanapki z grillowanym kurczakiem albo twarogiem ale nigdy razem ten przepis to zmieni :) Wygląda napawdę apetycznie i wydaje się proste w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.