środa, 16 sierpnia 2017

Placuszki cukiniowe z płatków owsianych

Placki cukiniowe bez mąki to jeden z najpopularniejszych przepisów na moim blogu.
Dodałam go już wieki temu, jedynym dodatkiem bo ciasta były otręby. (PRZEPIS)
Dzisiejszy przepis będzie konkretniejszy, ale wciąż bez użycia mąki - z płatków owsianych, które każdy z Was gdzieś trzyma w szafce :-)

Oczywiście nie byłabym sobą, gdyby obok nie wylądował twarożek - uważam, że serek z cebulką tudzież szczypiorkiem jest perfekcyjnym dopełnieniem placków ziemniaczanych i cukiniowych również.

Mam nadzieję, że przytulicie przepis równie ciepło, jak ten stary, smacznego!


Placuszki cukiniowe bez mąki


Placuszki cukiniowe z płatków owsianych
przepis na jedną porcję placków z twarożkiem, która dostarcza:
450 kalorii; 35g białka; 16g tłuszczu; 40g węglowodanów

placki:
  • 100 g cukinii
  • kawałek papryki (u mnie 30g)
  • 1 jajko
  • 1 białko jaja
  • 40 g płatków owsianych
  • 30 ml wrzątku
  • garść posiekanej kolendry lub bazylii /w ostateczności pietruszka lub szczypior/
  • sól/ostra papryka
  • odrobina oleju rzepakowego (2g)
twarożek:
  • 80 g twarogu półtłustego
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 30 g czerwonej cebuli
  • sól/pieprz




Cukinię i paprykę ucieramy na dużych oczkach tarki, wkładamy do miski, oprószamy solą, aby warzywa puściły wodę, po 10-15 minutach odciskamy i odlewamy płyn.

Płatki owsiane zalewamy w kubku odrobiną wrzątku, mieszamy łyżeczką, odstawiamy na 5 minut pod przykryciem.

Do kubka z napęczniałymi płatkami wbijamy całe jajko, blendujemy kilka chwil do uzyskania gęstej masy, którą następnie przelewamy do miski z warzywami, dodajemy posiekaną kolendrę lub inne świeże zioła, białko drugiego jajka, doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli oraz sporą ilością ostrej papryki.

Na dobrze rozgrzanej, posmarowanej odrobiną oleju patelni smażymy placuszki.

W międzyczasie łączymy twaróg z jogurtem, drobno posiekaną czerwoną cebulą, doprawiamy solą i pieprzem /opcjonalnie możemy dodać też posiekaną rzodkiewkę/.

Gotowe placuszki podajemy z twarożkiem i pomidorkami cherry.




Pamiętajcie, że wszystkie placki, naleśniki czy inne omlety doskonale się mrożą!
Także możecie od razu usmażyć większą ilość i zachować na czarną godzinę ;-)

14 komentarzy:

  1. A ile placuszków wyjdzie z podanej ilości składników?

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam dziś bardzo podobne placuszki! Zamiast cukinii użyłam marchewki i 2 całe jajka, trochę syropu klonowego i orzechy, więc bardziej na słodko, ale taka wytrawna wersja bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz jest akurat sezon na cukinie więc jutro przy sobotnim śniadaniu wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super to wygląda, chętnie takie coś spróbuję, bo nigdy nie miałam okazji :p

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię takie placuszki, zazwyczaj mieszam je ze startymi ziemniakami, podaję z sos tzatziki

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak tylko za tydzień wrócę do domu i dorwę cukinię, wykonam!

    OdpowiedzUsuń
  7. pytanka 2 niedoświadcznego w plackach / chyba że drożdżowych / :
    1.Można upiec w piecu, na papierze ?
    2.Podajesz to na śniadanie czy lunch, czy kolacje ??
    Dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. No no, wygląda to naprawdę niezwykle zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłem płatków owsianych w tej formie, ale chętnie je spróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.