sobota, 11 lutego 2017

Sałatka z jajkiem na bazie zielonej soczewicy

Po pizzy i torcie czas na nieco bardziej dietetyczne szaleństwa.
Dziś sałatka!
Bez sałaty, żeby nie było wielkiego szoku.

Treściwe danie z kategorii kuchni wegetariańskiej, na bazie zielonej soczewicy i drobno krojonych, świeżych warzyw. Na górze to co lubimy najbardziej czyli miękkie awokado i jajko... byłoby w koszulce, ale nie jestem dobra w te klocki :-)





Sałatka z zielonej soczewicy z jajkiem i awokado
przepis na jedną, dużą porcję, która dostarcza średnio:
407 kalorii; 24g białka; 15g tłuszczu; 44g węglowodanów

  • jajko
  • 1/3 dojrzałego awokado
  • 60 g zielonej soczewicy
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 10g prażonych pestek dyni
  • łyżeczka utartego, świeżego imbiru
  • garść świeżej bazylii
  • 5 cm kawałek zielonego ogórka
  • łyżka posiekanej czerwonej cebuli
  • kilka kropel oliwy
  • kilka kropel octu balsamicznego
  • świeżo zmielony pieprz




Soczewicę opłukujemy dwukrotnie, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15-20 minut (powinna być miękka, ale nie rozgotowana).

W międzyczasie w drobną kostkę kroimy paprykę, ogórka zielonego i czerwoną cebulę.
Siekamy również bazylię i na suchej patelni podprażamy pestki dyni.

Świeży imbir ucieramy na małych oczkach tarki, mieszamy z odrobiną oliwy i octu balsamicznego.

Ugotowaną soczewicę odcedzamy, mieszamy z warzywami, bazylią, pestkami dyni, świeżo zmielonym pieprzem i "sosem" imbirowym, przekładamy do talerza/miseczki.

Na wierzchu układamy plasterki awokado oraz jajko na twardo lub w koszulce.




Jedliście już kiedyś zieloną soczewicę? 
Czy jak do tej pory raczej bazowaliście na najpopularniejszej - czerwonej?:-)

12 komentarzy:

  1. Te kolory zwiastują wiosnę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo wiosenna sałatka i bardzo dobrze ;) Wg naszych danych już ponad 2,6 mln ludzi uległo grypom i infekcjom górnych dróg oddechowych. Odpowiednie odżywianie to klucz do zdrowia w takich sytuacjach. Soczewicy zielonej osobiście nie doświadczyliśmy, na pewno warto będzie spróbować. Widzimy, że nie preferuje Pani moczenia strączków przez noc. Ale wiadomo, to opcjonalne ;) Pozdrawiamy i czekamy na przepisy z rybkami (uwielbiamy jako uzupełnienie Omega3) oraz bezglutenowe jak ten ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko co lubię - biorę w ciemno *_*

    OdpowiedzUsuń
  4. musze pokazać tego bloga dziewczynie! mam nadzieję ze będzie mi cos dobrego stąd robić :) z tego co wiem to kupuje zdrowe produkty na biolovers wiec nie powinna miec problemów

    OdpowiedzUsuń
  5. Droga Agato, właśnie zjedliśmy tę sałatkę na kolację - cudowna...;) Świetny przepis - czuję się odżywiona jak nigdy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mogę zieloną soczewicę (jeśli jej nie znajdę) zastąpić czerwoną? Nie jadłam żadnej więc nie znam różnicy w smaku, a chętnie spróbuję takiej kombinacji:)
    Jesteśmy z mężem na początku (on dietetycznej, ja zdrowej) drogi odżywiania i muszę mieć do tego smaczne motywacje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie tak, a praktycznie ciężko ugotować czerwoną soczewice tak, aby była miękka, ale się nie rozpadała :(

      Usuń
  7. Na zdjęciach wygląda to wręcz przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.