Bardzo polubiłam ostatnio faszerowane, pieczone mięso.
Może jest z nim odrobinę więcej pracy niż z typowym filetem "wrzuconym"
na patelnie, ale za to mamy wielkie pole do popisu w wymyślaniu nowych
pomysłów na nadzienie i sosy :-)
Tym razem mam dla Was na prawdę pyszną propozycję z pieczarkami,
jeszcze nigdy nie jadłam tak miękkiego kurczaka, wyszedł nieziemski!
Mięso praktycznie gotuje się w lekkim, pomidorowym sosie przez co
pozostaje bardzo soczyste.
O ile się nie mylę, niektórym przyda się tan przepis w diecie Dukana ;-)
Kurczak faszerowany pieczarkami i cukinią
Przepis na 6 porcji obiadowych
Kilka godzin przed pieczeniem mięsa nacieramy je dokładnie solą i mieszanką łagodnej i ostrej papryki, a następnie wstawiamy do lodówki.
Pieczarki kroimy w kostkę (nie zbyt drobną), a cukinię ucieramy na dużych oczkach tarki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Gdy cukinia i grzyby będą już miękkie, ściągamy pokrywkę i odparowujemy wodę, a następnie dodajemy posiekane listki bazylii oraz doprawiamy pieprzem i solą.
Farsz przekładamy do miseczki, gdy odrobinę przestygnie dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy całość.
Przygotowane piersi z kurczaka nacinamy szerokim nożem tworząc duże kieszonki i za pomocą małej łyżeczki nakładamy do środka pieczarkowy farsz.
Następnie przygotowujemy sos:
Blendujemy pomidory z przyprawami po czym dodajemy posiekaną dość drobno cebulę.
Odrobinę sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, wkładamy przygotowane mięso, zalewamy resztą pomidorów, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 'C
Pieczemy przez 60 minut, po czym kolejne 15 minut bez przykrycia.
Może jest z nim odrobinę więcej pracy niż z typowym filetem "wrzuconym"
na patelnie, ale za to mamy wielkie pole do popisu w wymyślaniu nowych
pomysłów na nadzienie i sosy :-)
Tym razem mam dla Was na prawdę pyszną propozycję z pieczarkami,
jeszcze nigdy nie jadłam tak miękkiego kurczaka, wyszedł nieziemski!
Mięso praktycznie gotuje się w lekkim, pomidorowym sosie przez co
pozostaje bardzo soczyste.
O ile się nie mylę, niektórym przyda się tan przepis w diecie Dukana ;-)
Kurczak faszerowany pieczarkami i cukinią
Przepis na 6 porcji obiadowych
- 3 piersi z kurczaka (około 750g)
- 1 łyżeczka łagodnej papryki + 1/2 łyżeczki ostrej
- płaska łyżeczka soli
- 1/2 małej cukinii (ok 150g)
- 250 g pieczarek
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
- 1/2 szklanki listków bazylii
- 1 puszka pomidorów (lub ok 400g domowego puree)
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki chili
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 duża cebula
Kilka godzin przed pieczeniem mięsa nacieramy je dokładnie solą i mieszanką łagodnej i ostrej papryki, a następnie wstawiamy do lodówki.
Pieczarki kroimy w kostkę (nie zbyt drobną), a cukinię ucieramy na dużych oczkach tarki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Gdy cukinia i grzyby będą już miękkie, ściągamy pokrywkę i odparowujemy wodę, a następnie dodajemy posiekane listki bazylii oraz doprawiamy pieprzem i solą.
Farsz przekładamy do miseczki, gdy odrobinę przestygnie dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy całość.
Przygotowane piersi z kurczaka nacinamy szerokim nożem tworząc duże kieszonki i za pomocą małej łyżeczki nakładamy do środka pieczarkowy farsz.
Następnie przygotowujemy sos:
Blendujemy pomidory z przyprawami po czym dodajemy posiekaną dość drobno cebulę.
Odrobinę sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, wkładamy przygotowane mięso, zalewamy resztą pomidorów, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 'C
Pieczemy przez 60 minut, po czym kolejne 15 minut bez przykrycia.
No to do dzieła! :-)
To musi być pyszne :) Zrobie w długi weekend na pewno!
OdpowiedzUsuń;) swietnie wygląda ! sama często robie takie faszerowane piersi ;)
OdpowiedzUsuńMniam mniam mniam!
OdpowiedzUsuńJuż wiem, co będzie jutro na obiad! ;)
Wygląda niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł na kurczaka ;D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńaż mi ślinka pociekła! :)
OdpowiedzUsuńgdzie kurczak + pieczarki tam i ja ! :D
OdpowiedzUsuńDługo szukać nie musiałam! Pomysł na jutrzejszy obiad jest, zaraz lecę do sklepu :)
OdpowiedzUsuńO, podoba mi się, w sam raz na ten aktualny czas ;d
OdpowiedzUsuńThis stuffing sounds great with chicken! Looks like a terrific meal.
OdpowiedzUsuńwitam serdecznie!
OdpowiedzUsuńFaszerowany kurczaczek wylądował dzisiaj na moim stole i muszę powiedzieć, że był przepyszny! cała porcja zniknęła błyskawicznie i smakowało nawet osobom, które na co dzień nie przepadają za dietetycznymi posiłkami;)
Także polecam wszystkim bo naprawdę warto takiego kurczaczka spróbować!
Pozdrawiam:)
mam pytanie czy liście świeżej bazylii można zastąpić suszoną? i w jakich proporcjach? :)
OdpowiedzUsuńOkoło 2 łyżek :-)
Usuńa mnie ciekawi jak Pani nacinała te piersi, że tak ładnie wygląda i farsz nie wyleciał:P całe wzdłuż ?
OdpowiedzUsuńNie całe, wbijam nóż do środka i robię możliwie największą "kieszeń" :-)
Usuńkolejny Pani przepis wyprobowany;) kolejny pyszny obiad;) dziekuje
OdpowiedzUsuńwyprobowalam,ale nie przypadl mi do gustu
OdpowiedzUsuńMuszę tu częściej zaglądać po takie dietetyczne i pyszne przepisy <3 jak będę się tak stołować to może i mój trener nie będzie mi już potrzebny ;)
OdpowiedzUsuńMusze powiedziec ze zapowiadało sie ciekawiej a wyszedl obiad-mamałyga jak ja to mowie. Ale zeżre sie, wiadomo. ;)
OdpowiedzUsuń