sobota, 5 sierpnia 2017

Ciasteczka owsiane bez mąki i cukru

Tydzień temu zakończyłam swój cukrowy detoks.
Przez 2 tygodnie nie stosowałam cukru, miodu, substancji słodzących i słodzików.
Jedyne co pozostało w moim jadłospisie to owoce.
Kto mnie zna ten wie, że jestem paskudnym ciasteczkoholikiem, więc prędzej czy później musiałam upiec ciastka słodzone samymi owocami, które towarzyszyły mi przy mojej smutnej, gorzkiej kawie.
Oczywiście raczyłam się również lodami bananowymi i innymi bakaliami, więc nie było aż tak strasznie :-)
Dobrze tak czasem zresetować swoje słodkie smaki - dzięki temu już lekko słodkie produkty/potrawy/ciasta wydają się dużo słodsze niż kiedyś i każde ciastko lepiej smakuje!





Ciasteczka owsiane bez mąki i cukru
przepis na 10 sporych ciastek, 1 ciastko (ok. 35g) dostarcza:
118 kalorii; 3.5g białka; 4.5g tłuszczu; 16g węglowodanów
  • 125 g płatków owsianych
  • 25 g płatków jaglanych
  • 1 jajko
  • 1 duży, bardzo dojrzały banan
  • 50 g suszonych śliwek
  • 40 g wrzątku
  • 15 g siemienia lnianego
  • 15 g nasion słonecznika
  • 15 g wiórków kokosowych
  • 5 g oleju kokosowego




Suszone śliwki zalewamy odrobiną wrzątku, odstawiamy na 30 minut.

Do namoczonych śliwek (razem z wodą) dodajemy jajko, olej kokosowy i dojrzałego banana - całość blendujemy na jednolitą masę.

W misce łączymy suche składniki - płatki, wiórki, słonecznik i siemię, następnie wlewamy przygotowany mix mokrych składników, całość dokładnie mieszamy.

Przygotowaną masę nakładamy łyżką na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy okrągłe, spore ciastka. Pieczemy w 180'C przez 15 minut, a następnie kolejne 3-4 minuty przy włączonym termoobiegu.

Ciasteczka pozostają świeże przez około dwa dni.




A Wy kiedy ostatnio przez tydzień lub dwa nie jedliście nic słodkiego poza owocami? :-)
Jestem pewna, że są tu i tacy, którzy praktykują to cały rok!

8 komentarzy:

  1. Muszą być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja znam podobny przepis, tyle że słodzikiem jest mus z jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jeśli nie mój piekarnik nie posiada termoobiegu to o ile wydłużyć czas pieczenia? Dzięki za odpowiedź pozdrawiam 🙂🙂🙂🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam przepisy na słodkości z użyciem rozmaitych płatków. Czuć wtedy samo zdrowie przy nieziemsko dobrym smaku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie to wygląda :) I pewnie tak samo smakuje ;D

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.