wtorek, 17 stycznia 2017

Dietetyczny tort biszkoptowy z cytrynową i czekoladową masą

Dziś na blogu moja duma.
Najpiękniejszy i najsmaczniejszy tort, jaki kiedykolwiek upiekłam
Do tego wersja fit - bogata w wartościowe produkty takie jak awokado, orzechy, miód, chia, owoce i razowa mąka - biszkopt jest bezglutenowy, wyszedł lepiej niż klasyczny, wyrósł aż nadto!

Oczywiście nie jest to żaden tort "zero", ani też "bez słodzenia", ale chciałam aby to był możliwie najbardziej dietetyczny i wartościowy wypiek, wciąż będąc pysznym tortem, a nie tylko "udawaczem", który ładnie wygląda i smakuje.. znośnie :-) 

Nasiona chia użyte do obydwóch kremów są w przepisie niezbędne! Idealnie pochłaniają wytrącającą się z owoców wodę, dzięki czemu masy są gęste i nie uciekają spod biszkoptów. 
Specjalnie dla Was, razem z erytrolem są dziś w promocji sklepu Edena jeśli nie macie ich jeszcze na swoich półkach :-)




Dietetyczny tort biszkoptowy z cytrynową i czekoladową masą
przepis na formę 22 max 24 cm, 1/8 tortu (duży kawałek) dostarcza:


biszkopt:
  • 4 całe, duże jaja
  • 20 g ciemnego kakao
  • 55 g mąki ryżowej, pełnoziarnistej
  • 50 g erytrolu /zamiennie ksylitol/drobny, brązowy cukier/
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • 70 ml świeżego soku z pomarańczy do nasączenia
  • 80g domowej, niskosłodzonej konfitury lub dżemu (czarna porzeczka/śliwka)
masa czekoladowa
  • 120g awokado
  • 150 g dojrzałych bananów
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 15 g ciemnego kakao
  • 10 g miodu
  • 10g nasion chia
masa cytrynowa
  • 300 g serka Bieluch (2 opakowania)
  • 35 g miodu
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny 
  • 10 g nasion chia
  • 100 g borówek
  • garść owoców granatu




Orzechy nerkowca zalewamy ciepłą wodą na minimum godzinę.
Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy szczyptę sody i odstawiamy.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy jeszcze 2 minuty, na końcu wciąż miksując dodajemy po jednym żółtku.

Do ubitych składników dodajemy po 1/3 mieszanki mąki i kakao, mieszamy dokładnie za pomocą szpatułki lub delikatnie trzepaczką.

Przygotowaną masę od razu przelewamy do przygotowanej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (średnica około 22 cm). Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170'C




Dojrzałe banany, miękkie awokado, kakao, namoczone orzechy i odrobinę miodu blendujemy dokładnie na gładką masę, następnie dodajemy chia, mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Serek wkładamy do miseczki, dodajemy sok i skórkę z cytryny, miód oraz chia, również dokładnie mieszamy, pod koniec dodajemy również 2/3 borówek i raz jeszcze łączymy delikatnie składniki, odstawiamy do lodówki.

Gdy biszkopt całkowicie ostygnie przekrawamy go na 3 blaty (jeśli za bardzo wyrośnie to ścinamy lekko górę). Każdy biszkopt nasączamy świeżym sokiem z pomarańczy.
Pierwszy blat smarujemy konfiturą i wkładamy z powrotem do formy, na wierzch nakładamy krem czekoladowy, rozprowadzamy łyżką. Na krem nakładamy drugi blat, następnie masę cytrynową (zostawiamy 2-3 łyżki) i przykrywamy wierzchnim biszkoptem.
Szczyt tortu dekorujemy resztą masy, borówkami i owocami granatu.

Tort przed spożyciem schłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny, skonsumować do 2 dni :-)




Przygotowanie tortu jest na prawdę bardzo proste, mam nadzieję, że sobie poradzicie i na najbliższe urodziny pieczecie sobie takie pyszności bez wyrzutów sumienia! :-)
Oczywiście na wierzch możecie nałożyć inne owoce, w sezonie cudowny będzie z malinami i truskawkami.

17 komentarzy:

  1. Dzisiaj mam urodziny, a akurat nie mam tortu... Nie mogłaś mi go wysłać kurierem? XD

    OdpowiedzUsuń
  2. Do takiego tortu pasuje tylko zasiąść z herbatą na zdrowej filtrowanej wodzie :) Idealne połączenie na weekend.

    OdpowiedzUsuń
  3. już wiem czym uraczę gości w nadchodzący weekend :))) na szczęście zaopatrzyłam się w ksylitol w moim niezastąpionym biolovers.pl odrobinę poeksperymentuje tylko z owocami ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Biszkopt wyszedł super! A czy jakbym chciała biały dać poprostu 20g mąki więcej zamiast cacao?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wygląda na dietetyczny ^^ chętnie zobacze jak mi wyjdzie!


    _____________________
    badanie dna oka Gliwice

    OdpowiedzUsuń
  6. Mamy okazję zobaczyć Pani bloga po raz pierwszy, będziemy zaglądać częściej! ❤️ Zapraszamy Panią i czytelników do wzięcia w udziału w konkursie walentynkowym, w którym można wygrać perfumy Carolina Herrera Good Girl, Armani Acqua Di Gio Profumo oraz voucher. Pozdrawiamy! http://wisebears.pl/konkurs-walentynkowy/

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pyszny! od teraz będę robić częściej, a następnym razem i zdjęcie zrobię=) dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakoś ciągle noe mogę przekonać się smakowo do kremów z awokado na słodko.
    Ale twój tort wygląda pięknie i napewno smakuje wyśmienicie😊
    http://shewolfinkitchen.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakoś ciągle noe mogę przekonać się smakowo do kremów z awokado na słodko.
    Ale twój tort wygląda pięknie i napewno smakuje wyśmienicie😊
    http://shewolfinkitchen.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam to są wymiary na mała foremkę czy normalna? To bardzo ważne bo chce dzis upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czym moge zastąpić bieluch? Serkiem twarogowym Emilki?:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.