sobota, 29 października 2016

Wyzwanie roślinne 3/7 - prawiehummus z batatem

Prawiehummus z batatem był zdecydowanie najczęstszym daniem goszczącym w moim menu podczas roślinnego wyzwania.
Pastę przygotowuje się raz dwa, a w towarzystwie warzywnych słupków jest idealnym rozwiązaniem na wieczorne chrupanie przed telewizorem.

Kocham właściwie wszystkie pasty świata, tak samo jak musy, kremy i inne paciaje jak to mawia mój maż, właściwie moja dieta mogłaby być w całości papkowata :-)
Klasyczny hummus również jest przeze mnie bardzo lubiany, ale wygrywa wersja o nieco lżejszej konsystencji i słodkawym smaku batata oraz dyni.

A Wy - lubicie pasty? :-)


 


Lekki "hummus" z batatem i dynią

  • 120 g ugotowanej ciecierzycy
  • 40 g zalewy z ciecierzycy lub wody
  • 80 g batatów
  • 50 g dyni hokkaido lub piżmowej
  • 1 łyżeczka tahini (8g)
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki zaataru
  • łyżeczka oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku




 Kawałki batata oraz dyni gotujemy do miękkości (jeśli pokroimy je w podobnej wielkości kawałki to gotują się mniej więcej tyle samo, więc można wrzucić je do jednego rondelka).

Do kubka lub kielicha blendera wkładamy ciecierzyce, dodajemy wodę/zalewę, następnie wciskamy sok z cytryny, czosnek, doprawiamy zaatarem, solą, pieprzem i tahini (możemy również użyć 8g podprażonego sezamu).

Do składników dodajemy ugotowane i odcedzone (najlepiej zostawić 5-10 min na sitku aby ociekły) warzywa i całość blendujemy na gładką pastę. Podajemy z odrobiną oliwy słupkami warzyw.




Następny przepis będzie słodki i uzależniający! :-)

 

2 komentarze:

  1. Słodkawa wersja hummusu jak najbardziej do mnie przemawia! Zdrowo, szybko i smacznie, to rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.