środa, 27 lipca 2016

Prosty chleb bez glutenu - chleb ziemniaczany!

Dieta wykluczająca gluten to ciężki temat, szczególnie dla tych, którzy kochają chleb.

Ja całe szczęście nie muszę być na diecie eliminacyjnej, ale wiem, że dobry, bezglutenowy chleb to trudna zdobycz - żeby tak smakował jak chleb, nie kruszył się..

Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na chlebek, który spełni powyższe podpunkty!
Możecie pofantazjować z dodatkami, u mnie standardowo siemię, a tym razem również mak, bo słonecznika zabrakło. Ziemniak jest tu idealnym sklejaczem, więc pieczywo się nie kruszy, a mąki są łatwo dostępne i na pewno zdrowsze (i tańsze!) niż gotowe mieszanki.
Czekam na Wasze komentarze, czy wypiek się udał :-)




Chleb ziemniaczany z ziarnami
przepis na keksówkę 24-26 cm

  • 200 g ziemniaków
  • 200g mąki gryczanej
  • 200 g mąki z brązowego ryżu
  • 35 g siemienia lnianego
  • 15 g maku
  • 330 ml ciepłej wody
  • 20g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli 




Mąki, sól i nasiona mieszamy w sporej misce.

Ziemniaki gotujemy, ubijamy na puree i odstawiamy do ostygnięcia (mogą być letnie), a następnie dodajemy do przygotowanych, suchych składników.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej (ale nie gorącej) wodzie, wlewamy do reszty składników i całość mieszamy łyżką do połączenia się składników, staramy się nie pozostawiać żadnych grudek ziemniaków.

Przygotowane ciasto przekładamy do keksówki (najlepiej silikonowej, ale może być zwykła wyłożona papierem do pieczenia, ewentualnie lekko natłuszczona). Formę przykrywamy ściereczką i odkładamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 40-45 minut, pod koniec smarujemy wierzch chleba wodą za pomocą pędzelka i wkładamy jeszcze na 5 minut, włączamy nawiew lub podkręcamy temperaturę do 220'C i czekamy aż skórka ładnie zbrązowieje.

Chleb odstawiamy na 30 minut, następnie wyciągamy z foremki i studzimy całkowicie na kratce, zimny chleb owijamy w ściereczkę i odstawiamy na minimum 10 godzin (nie jest to zabieg konieczny, ale każdy świeży chleb, szczególnie BG lubi się kruszyć, więc warto dać mu poleżeć).




Chyba teraz czas na jakieś dietetyczne bułeczki... :-) 

 

15 komentarzy:

  1. Nie pomyślałabym o wykorzystaniu ziemniaka w ten sposób! Chleb na pewno zyskał dzięki niemu nie tylko odpowiednią strukturę, ale i niepowtarzalny smak. Ostatnio moje preferencje smakowe zmieniły się o 180 stopni i polubiłam się z mąką gryczaną, dlatego wypróbuję go już w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb już zrobiony :) W smaku wyraźnie czuć mąkę gryczaną, co mi nie przeszkadza. Chlebek ma wyjątkowy aromat, nie kruszy się. Jednak ma on bardzo grubą skórkę, chyba za długo go piekłam ;)

      Usuń
  2. Można przy braku nietolerancji użyć mąki pszennej graham? Jeśli tak to w jakich proporcjach? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej nie - mąka pszenna grahan to nadal mąka pszenna tylko mniej oczyszczona :)

      Usuń
  3. Zastanawialiście się o przestrzeganiu diety zgodnej z waszą grupą krwi ? Sprawdźcie czy warto !

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna propozycja szczególnie dla tych, którzy glutenu nie tolerują.

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny chleb ;)
    zapraszam do siebie : www.jakzycfit.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy insulinooporni mogą taki chleb spożywać? Pytam ze względu na obecność ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cześć, czy zamiast mąki z brązowego ryżu mogę użyć innej np jaglanej ? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O, no proszę :) Bardzo przydatny przepis ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapraszamy do nas po zdrowe zakupy! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis.Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.