czwartek, 21 lipca 2016

Łatwe kaszotto z kurkami i pieczarkami

Obiecałam, że będzie sezonowo i dotrzymuję słowa!
Czereśnie już za nami, a teraz czas na kurki, które w towarzystwie pieczarek wylądowały dziś w moim kaszotto z kaszy orkiszowej, która ostatnio należy do moich ulubionych, szczególnie od kiedy wiem, że gryczana nie za bardzo mi służy.

Przepis jest banalnie prosty, jestem pewna, że zostanie ze sto razy zmodyfikowany, ale mam nadzieję, że zainspiruję Was do grzybowych kombinacji :-)
Możecie śmiało zamiast orkiszu użyć gryki, kaszy pęczak lub nawet ryżu.
Mocniejszego smaku potrawie nadadzą na pewno posiekane, suszone grzyby.






Łatwe kaszotto z kurkami i pieczarkami
przepis na 2 duże porcje, kaloryczność jednej porcji:

  • 130 g kaszy orkiszowej
  • 220 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego (8g)
  • 1 średniej wielkości papryka czerwona
  • 150g pieczarek
  • 100g kurek
  • 600 ml bulionu warzywnego lub wody*
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz, kurkuma, oregano, ostra papryka





*Do przepisu przygotować bulion warzywny, ugotować całą "jarzynkę" w około 0,7-1L wody,
po zredukowaniu do około 600ml doprawić łyżeczką soli, podczas dolewania do kaszy bulion powinien być ciepły, można również użyć wody.


Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy solą, pieprzem oraz posypujemy oregano i odrobiną kurkumy. W głębokiej patelni lub w rondlu dobrze rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy posiekane mięso, gdy zacznie się rumienić dodajemy pokrojone (nie zbyt drobno) grzyby oraz paprykę.

Gdy grzyby już zmniejszą objętość, a woda odparuje, wsypujemy suchą kaszę i na średnim ogniu cały czas mieszając również podsmażamy całość około 2 minuty.

Po chwili wlewamy pierwszą porcję ciepłego bulionu i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie pierwszą partię płynu.
Następnie dolewamy kolejną szklankę bulionu, znów mieszamy, przykrywamy i dusimy pod przykryciem. Czynność z bulionem powtarzamy około 3-4 razy gotując pęczotto do względnej miękkości co zajmie około 20 minut.

3-4 minuty przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki oraz opcjonalnie więcej ziół.

Przygotowane danie przekładamy do głębokich talerzy lub miseczek, podajemy najlepiej w towarzystwie ogórków kiszonych lub małosolnych.
 
 
 
 

9 komentarzy:

  1. Piekny przepis, ja napewno sie zainspiruje lecz tez zmodyfikuje na bardziej comfort food - czyli dodac smietankowy akcent!

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie, które kojarzy mi się z polską kuchnią. Z chęcią skorzystam z przepisu. Jestem pewna, że takie kaszotto posmakuje mojej rodzinie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż mi zaburczało w brzuchu! Wygląda naprawdę wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba jedno z najbardziej pomysłowych dań z kaszą orkiszową. Jak ktoś kompletuje listę dań podczas diety odchudzającej na pewno się przyda. Chyba jednak zastąpię kurczaka indykiem, bo jak dla mnie mnie mięso z indyka jest bardziej "delikatne".
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie... i tak też smakowało! ;)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.