wtorek, 26 kwietnia 2016

Wegańskie placki cukiniowe z kolendrą

Naszło mnie na eksperymenty z plackami bez jajek.
Ostatnio jestem jajoholikiem, dzień bez dwóch wiejskich jaj jest dniem straconym.
A co jak mnie najdzie na wieczór ochota na placki?
No właśnie, trzeba sobie radzić! 
Opcja idealna dla wegan i alergików. Nawet dość wysokobiałkowa! 
Użyłam bowiem mąki z ciecierzycy, która jest już szeroko dostępna w dużych hipermarketach, niestety jej smak zupełnie nie podchodzi mi "na słodko", ale w wersji wytrawnej z dodatkiem czosnku jest idealnie. 
Fajnie komponuje się z kremowym jogurtem naturalnym, ale na pewno znajdziecie też roślinny odpowiednik :-)





Wegańskie placki cukiniowe z kolendrą

  • 20g siemienia lnianego
  • 30g mąki z ciecierzycy (w alternatywie gryczana)
  • 10 g płatków jaglanych 
  • 80 g cukinii
  • 100 ml wody
  • garstka świeżej kolendry
  • mały ząbek czosnku
  • 2 małe, suszone pomidory odsączone z oliwy
  • sól (u mnie około 1/3 łyżeczki)
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (3g)
  • 1 średniej wielkości pomidor
  • opcjonalnie nasiona słonecznika lub pestki dyni




Siemię lniane zalewamy w kubku wrzątkiem, odstawiamy na około 5 minut.
W międzyczasie ucieramy cukinię na dużych oczkach tarki, przekładamy ją do miski, dodajemy posiekane suszone pomidory, mąkę, płatki i przyprawy.

Do kubka po 5 minutach dodajemy kolendrę, a następnie blendujemy przez 10-15 sekund do uzyskania żelu, który przelewamy do reszty składników i całość dokładnie mieszamy.

Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego smażymy placuszki, są dość delikatne, więc przewracamy je ostrożnie.

Gotowe placki podajemy ze świeżymi warzywami (u mnie pomidor, uzależnienie), jeśli nie przeliczasz tłuszczy to fajnym dodatkiem są podprażone nasiona do posypania.




Są jacyś zainteresowani weganie na pokładzie?:-)
----

19 komentarzy:

  1. Widzę, że do przepisu zakradł się chochlik - i z listy składników "zjadł" tytułową cukinie ;)
    a poza tym to przepis wygląda smakowicie i na pewno z niego skorzystam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, to musiał być jakiś głodny chochlik!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł :> Chętnie spróbuję :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, coś dla mnie :) Super placki :) Dodawaj wiecej wegańskich przepisow :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rozumiem że zamiast siemienia można dać jajko jeśli zależy nam na efekcie LCHF zamiast weganizmu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy HF to raczej zostawić siemię w surowej formie (nie zalewać wodą), dodać jajka i zmniejszyć ilość mąki/płatków :-)

      Usuń
    2. Płatki zamierzałam wyeliminować.

      Usuń
  7. Ciekawe :) Na pewno kiedyś wypróbuję.
    Zapraszam do mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W jakim sklepie znalazłaś mąkę z ciecierzycy? Bo ja nie mogę znaleźć :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba w Tesco, ale mógł być to też Carrefour, na 100% któryś z nich, ja mam z Melvit :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Proszę o przepisy z maki kukurydzianej

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wyglądają:-) a mąkę kupuję w carrefour

    OdpowiedzUsuń
  12. wypróbuje w domu, zapraszam http://fantastic-brand.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Twoje wegańskie przepisy są przepyszne, oby więcej takich :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne właśnie zajadam, dzięki Agata za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.