czwartek, 3 marca 2016

Krem z samych dobrych rzeczy

Dziś od rana atakuje mnie dzwonek do drzwi.
Dozorca, listonosz, kurier trzy razy, w tym tylko dwa razy do mnie..
Nie ma co jednak narzekać, przyszły same fotograficzne wspomagacze, książki o fotografii żywności od Wydawnictwa Galaktyka, oraz softbox (klękajcie narody, po 5 latach prowadzenia bloga kupiłam w końcu lampę!). Jako że na czymś ten nowy sprzęt trzeba było przetestować - mam dziś dla Was przepis na jedną z moich ulubionych zup - krem z samych dobrych rzeczy.







Zupa krem z marchwi, pomidorów i papryki 

  • 350 ml wody
  • 70 g marchwi (1 średnia sztuka)
  • 120 g pomidorów (2 małe sztuki)
  • 50g papryki (1/3 sztuki)
  • 40g cebuli (1/2 średniej sztuki)
  • 30 g czerwonej soczewicy
  • 5 dużych liści bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • odrobina ostrej papryki
  • 2 suszone pomidory
  • 5 g nasion słonecznika



 Marchew obieramy ze skóry, kroimy w plastry (dzięki temu zupa szybciej będzie gotowa, marchew gotuje się najdłużej), paprykę w paski, pomidory w ćwiartki, warzywa wrzucamy do gotującej się wody, dodajemy również posiekaną cebulę i jednego suszonego pomidora.

Na sitku opłukujemy soczewicę, dodajemy ją do gotującej się zupy po 15 minutach, trzymamy na małym ogniu pod przykryciem kolejne 10 minut.

W między czasie na suchej patelni podprażamy przez 1-2 minuty nasiona słonecznika.

Nożem lub widelcem sprawdzamy, czy wszystkie warzywa są już miękkie, jeśli tak - dodajemy świeżą bazylię, przyprawy i całość blendujemy na gładki krem. Jeżeli stwierdzicie, że zupa jest zbyt rzadka, bo preferujecie raczej kremy, w których "łyżka stoi" - wystarczy pogotować jeszcze 10-15 minut i poczekać, aż trochę odparuje.

Zupę podajemy z prażonym słonecznikiem i posiekanym, suszonym pomidorem.



12 komentarzy:

  1. Ja miałam dzisiaj na obiad coś podobnego, ale zamiast soczewicy ciecierzyce. U pomidory z puszki i troszkę śmietanki. Wyszła iście wyborna

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie kremy idealnie rozgrzewają.. W dodatku są bogate w warzywa, proste w wykonaniu, smaczne... zalet jest za dużo żeby wymienić! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego połączenia jeszcze nie smakowałam, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie, koniecznie muszę wypróbowac :) uwielbiam zupy kremy, a już wszystkie pomysły mi się pokończyły :) przy okazji zapraszam na mojego świeżutkiego bloga www.jatyona.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wygląda :) Zupy kremy są w ogóle pyszne i bardzo proste w przygotowaniach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam soczewicę

    http://angelikafit.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam zupy krem, ba! Nawet nigdy nie jadłam soczewicy. Zakochałam się w niej dopiero po tym przepisie <3 zupa pyszna, zapychająca i zdrowa przede wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zrobiłam tę zupkę. Jest wyborna! Prosta, szybka w przygotowaniu i najważniejsze- zdrowa.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam Twój blog i wszystkie przepisy.
    Ten szczególnie skradł moje serce i podniebienie :)
    Ja ostatnio robiłam krem z kiszonej kapusty i wyszedł pyszny.
    Przepis u mnie na blogu.
    Uwaga, on odchudza! :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.