czwartek, 18 lutego 2016

Pikantne, razowe ciastka/kanapeczki do past

Ostatnio robiąc nową porcję ciasteczek typu cantuccini, które lubię jeść do kawy, pomyślałam, że spróbuję zrobić coś podobnego w wersji pikantnej.
Osobiście mając do wyboru słone i słodkie zawsze (niestety) sięgam po słodkie, ale ten wypiek wykorzystuję w formie małych kanapeczek do past, pieczonego pasztetu, hummusu - to idealna opcja na drugie śniadanie, fajnie sprawdzi się również jako baza do zdrowych przekąsek na wszelakie imprezy :-)




Pikantne, razowe ciastka/kanapeczki do past
100 g produktu dostarcza:

  • 100 g mąki typu graham (pszenna lub orkiszowa)
  • 100 g mąki żytniej, chlebowej
  • 2 jajka
  • 30 g nasion słonecznika
  • 10 g siemienia lnianego
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 2/3 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżka suszonej bazylii




Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski i mieszamy.
Następnie wbijamy dwa jajka, wstępnie łączymy całość łyżką, a następnie zagniatamy ciasto dłonią, będzie zbite i lepkie, na blacie lub stolnicy tworzymy wałek, jak na zdjęciu poniżej.

Przygotowany wałek kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 25 minut, następnie wyciągamy i lekko przestudzamy.




Podpieczony wałek kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm (nie za cienkie, bo będą się kruszyć).
Plastry układamy ponownie na blaszce i wkładamy do piekarnika na 5 minut, po upływie tego czasu wyciągamy i każdy kawałek obracamy na drugą stronę, pieczemy kolejne 5 minut, najlepiej z termoobiegiem, żeby ładnie się zarumieniły.




Otrzymane "ciastka" (sama nie wiem jak to nazwać!) są bardzo trwałe i możecie spokojnie przetrzymywać je kilka dni w pudełku/puszce :-)

 

17 komentarzy:

  1. Fantastyczna alternatywa dla pieczywa chrupkiego. Chyba dobrze się przechowują, jak sucharki. A jeszcze można sobie różnie przyprawiać. Ostatnio do "chlebowych" wypieków bardzo pasuje mi czarnuszka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne jako przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy te kanapeczki są twarde? Czy można zrobić z nich koreczki?

    OdpowiedzUsuń
  4. The Tiara Transformation System : The secret to losing fat and keeping it off for good ! Fit Body
    Youtube Here https://youtu.be/HZfJ6XAEIoE
    Youtube Here https://www.youtube.com/watch?v=HZfJ6XAEIoE

    OdpowiedzUsuń
  5. sucharki! i do tego zdrowe! bardzo ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy można je zrobić z samej mąki żytniej chlebowej?? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają przepyszne, muszę sama zrobić bo uwielbiam sucharki.

    OdpowiedzUsuń
  8. faktycznie bardzo fajnie one wyglądają :) muszę koniecznie spróbować je zrobić :) może i mnie zasmakują :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm... apetycznie się prezentują te kanapeczki. Zgłodniałem ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. przymierzałam się do tych sucharków odkąd pojawił się przepis i wczoraj je upiekłam.... są przeeeeepyyyyyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda bardzo fajnie. Myślę, że byłaby to fajna przekąska do pracy - w jednym pudełeczku kilka "ciastek" w drugim jakas domowa pasta

    OdpowiedzUsuń
  12. czy można wykonać je z powodzeniem w wersji bez jajka? czym najlepiej je zastąpić ?:)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.