piątek, 1 stycznia 2016

Pudding chia z musem kakaowo - kawowym

Ostatniego dnia roku na (bardzo późne) śniadanie sięgnęłam znów po nasiona chia.
Jako fanka wszystkich śniadań papko-podobnych, konsystencji budyniowych i gęstych koktajli musiałam pokochać również te małe nasionka, choć wciąż nie mogę się przekonać do innego ich zastosowania niż słodkie puddingi, takie jak ten. Może coś mi polecicie w alternatywie?:-)

Zazwyczaj zalewam chia różnymi koktajlami i zostawiam na noc w lodówce, gdzie rano znajduję gotowy "budyń", tym razem zagotowałam je na mleku i ten śniadaniowy deserek gotowy był w niespełna pół godziny. 




Pudding chia z musem kakaowo - kawowym

  • 25 g nasion chia
  • 150 ml mleka (użyłam 2%)
  • 100 ml wody
  • 5 g wiórków kokosowych (płaska łyżka)
  • 1 dojrzały, spory banan (100g)
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki kawy naturalnej
  • 3-4 łyżki wody




Nasiona chia mieszamy w rondelku z wodą i mlekiem, gotujemy na małym ogniu 10-15 minut, gdy całość zacznie wyraźnie gęstnieć - odstawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut.

Banana blendujemy wraz z odrobiną wody, kawą i kakao (jeśli nie masz blendera - utrzyj banana na papkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami), mus przekładamy do miseczki/szklanki.

Do ugotowanych nasion dodajemy kokos, mieszamy i wlewamy pudding na warstwę musu, wierzch posypujemy odrobiną kawy dla ozdoby.





Kochani!
 Życzę Wam w nowym roku dużo uśmiechu, śmiałości w realizacji marzeń i przede wszystkim zdrowia. 
Ten rok, będzie dla mnie wyjątkowo ważny, ekscytujący, a za razem stresujący.
Trzymajcie za mnie kciuki! :-)

35 komentarzy:

  1. Wyglada obłędnie i pewnie tak smakuje! Na pewno odgadnie od Ciebie ten przepis...☺️Pozdrawiam i rownież życzę ci szczęśliwego i udanego roku i bede trzymać kciuki! ☺️ Karolina

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy mozemy uzyc mleka kokosowego albo migdalowego ??
    wszystkiego dobrego w Nowym Roku i trzymam kciuki !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię z mleczkiem kokosowym i borówkami. Polecam

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Mleko roślinne jak najbardziej tak :-) Migdałowe i kokosowe są dość tłuste, więc raczej spróbuj 1:1 z wodą :-)
      Dzięki!

      Usuń
  3. Mmm przepadam ostatnio za puddingiem chia! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. O jeżu jeżu jeżu, jak on pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pudding Chia, ale ten Twój wygląda obłędnie! Koniecznie muszę wypróbować tę ulepszoną wersję! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Omnomnomnom... To jest pyszne!:)

    P.s. Mam takie pytanie. Na odwrocie opakowania nasion chia, które ostatnio kupiłam widnieje taka informacja: "Spożycie nasion chia powinno wynosić nie więcej niż 15 g (3 łyżeczki) dziennie." Dlaczego? Trochę mnie to zaciekawiło. Będę wdzięczna za odpowiedź ☺

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasiona chia bardzo absorbują wodę, myślę, że takie ograniczenie nie tyczy się już "namoczonych" nasion :-)

      Usuń
    2. w takim razie te 25 g to waga nasion po namoczeniu? O.o nie rozumiem. dziś zjadłam ten pudding tylko zrobiłam z 20 g ..to jest pyszne!!

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile taki pudding ma kalorii?

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest u ciebie możliwość drukowania przepisów? ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie. Muszę wypróbować przepis. A nasiona chia rzeczywiście ostatnio pojawiają w bardzo korzystnych cenach:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę się w końcu przekonać i zrobić coś z Chia, skoro wszyscy tak zachwalają

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy pomysł, w takiej wersji nasion chia jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takiej wersji jeszcze nie próbowałam... wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja od siebie na prawdę polecam Silvets.Świetny produkt wspomagający odchudzanie.Żadne środki do tej pory mi nie pomagały.Wiadomo,że samo nie zrobi się nic,ale wiele zawdzięczam temu preparatowi :) :)
    Można zamówić tutaj:
    http://nplink.net/zcUsivSx

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę wypróbować :). Ostatnio zarzuciłam eksperymenty z chia, ale warto do nich wrócić, więc na pewno skorzystam z tego przepisu :).

    OdpowiedzUsuń
  16. Apetycznie! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam te ziarenka- w sumie nie za smak bo takowego nie mają- ale za tę budyńkową konsystencję:) Swoją drogą zawsze jest mi ciężko wy3mać w oczekiwaniu aż zgęstnieją:) No i fakt, że teraz są takie tanie cieszy bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie mam wagi :( ile to 25 g nasion mniej więcej?

    OdpowiedzUsuń
  19. Gdzie sie kupuje te nasiona

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  21. Najlepsze śniadanie, zrobiłam na mleku ryżowym i wyszło super ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mam pytanie, czy nasionom chia nie "szkodzi" gotowanie, czy nie są tracone te całe super omega?

    OdpowiedzUsuń
  23. Dziś przetestowałam i wyszło obłędnie! Leci do przepiśnika :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.