środa, 14 października 2015

Zapiekany mus dyniowo - bananowy

Ci, którzy nie lubią dyni, nie będą mieli ze mną lekko w najbliższym czasie.
Zamierzam wydusić z niej 100% i zamrozić zapasy na wiosnę!

Dziś czas na tą słoneczną propozycję - banalnie proste, pełnowartościowe i sycące danie dla musomaniaków i owsiankowiczów! Jestem przekonana, że oprócz mnie jest tutaj wielu (Anita, specjalne pozdrowienia dla Ciebie!).

Jeżeli nie macie rano czasu na takie wariacje - nic straconego, zróbcie mus wieczorem i wyciągnijcie rano z lodówki, na zimno jest równie pyszne, a i na pewno poradzicie sobie w razie czego z odgrzaniem.

Przepis trochę przypomina serniczek śniadaniowy, konsystencją podobny do ptasiego mleczka.. czyż nie brzmi zachęcająco? Co więcej - w wersji jaglanej też będzie pyszny, także i Ci nie żyjący z glutenem w zgodzie mogą skorzystać :-)




Zapiekany mus dyniowo - bananowy

  • 120 g dyni hokkaido
  • 1 duży, dojrzały (!) banan
  • 40 g płatków owsianych, górskich
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 sporej, świeżej figi



Dynię gotujemy do miękkości, odcedzamy i osuszamy.

Płatki owsiane zalewamy w kubku wrzątkiem do przykrycia ich powierzchni, odstawiamy do napęcznienia pod talerzykiem na około 10 minut (muszą wchłonąć cały płyn, jeżeli odrobina pozostanie - odlewamy).

Przygotowane płatki oraz resztę składników (poza figą) blendujemy na jednolity mus, przelewamy do małego naczynia żaroodpornego lub silikonowego, na wierzch nakładamy plasterki figi.

Całość zapiekamy w temperaturze 180'C przez 25 minut, podajemy na ciepło lub na zimno z lodówki.



--------


16 komentarzy:

  1. Można by zastąpić płatki owsiane , kaszą jaglana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie chciałam zadac to samo pytanie :)

      Usuń
    2. Kochani, odpowiedź na Wasze pytanie jest w naprawdę niezbyt długim wstępie :-)
      Można użyć kaszy jaglanej, polecam ugotować ją wcześniej i kompletnie ostudzić/osuszyć na sitku.

      Usuń
  2. Dynię obieramy? bo podobno hokkaido obierać nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy mąka owsiana zamiast płatków owsianych miałaby podobne właściwości w cieście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, nawet wystarczy mniejsza ilość, około 30g :-)

      Usuń
  4. wygląda fajnie, a przepis też nie wydaje się trudny :) dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie! :) Będę musiała zrobić ten mus - jestem pewna, że mi zasmakuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy to nie jest zbyt mdłe? Próbowałam fig kilka razy i zawsze trafiały mi się jakieś bez smaku :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie to wygląda, trzeba wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi smakować wyśmienicie! Ostatnio próbuję nowości w kuchni, więc przepis jak znalazł! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pięknie, zrobiłam i zdecydowanie lepszy na ciepło, na zimno mi nie smakował.
    http://ksiegoteka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzień dobry!

    Pierwszy raz spotykam się z gotowaniem dyni. Jak to zrobić? Pokroić, wrzucić na wrzątek?

    OdpowiedzUsuń
  11. witam,
    czy można pominąć banana w tym przepisie lub go czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.