piątek, 18 września 2015

Kardamonowa owsianka z awokado i suszonymi śliwkami

Szwecja pachnie kardamonem.
Goteborg, w którym obecnie przebywam pachnie też wiatrem, wilgocią i morzem, ale jednak najbardziej kardamonem :-)
Tutaj pierwszy raz, kilka lat temu spotkałam się z ta przyprawą i oczywiście jako miłośniczka wszystkich przypraw korzennych pokochałam i tą. Drożdżówki tu taaak pachną!

W szafkach kuchennych mojej najstarszej siostry mieszka mnóstwo ekologicznych bakalii i płatków, więc co rano serwuję sobie pyszne miksy ze świeżymi owocami i różnymi dodatkami.
Dziś zatem przepis na bardzo łatwą owsiankę, którą z łatwością dopasujecie do swoich preferencji.

I kupcie kardamon, idzie jesień! :-))





Kardamonowa owsianka z awokado i suszonymi śliwkami

  • 50 g płatków owsianych lub orkiszowych
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego lub krowiego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1 mały, dojrzały banan
  • 1/4 awokado
  • 2 duże, suszone śliwki




Płatki zalewamy w miseczce odrobiną wrzątku (ledwo ponad ich wysokość) i odstawiamy do napęcznienia pod przykryciem na około 6-7 minut.

Do napęczniałych płatków dodajemy banana zmiksowanego z mlekiem, przyprawy i całość mieszamy. Na wierzch nakładamy pokrojone awokado i suszone śliwki, które możemy zamienić np. na suszone morele czy daktyle.



5 komentarzy:

  1. Wiesz, nigdy nie jadłam owsianki z awokado, ale to wydaje się naprawdę genialny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mieszkam w Szwecji i uwielbiam tutejsze smaki :) Kardamon i cynamon obowiązkowo

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba uwzględnię ten przepis w śniadaniowym menu, wtedy kiedy potrzebuję najwięcej energii :-)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.