czwartek, 27 sierpnia 2015

Słodkie puree z kurczakiem i cukinią

Zgodnie z zapowiedzią - cukinii dalszy ciąg.
Kiedy myślę, że to już, że nasze dwa biedne krzaczki nie mogą wypuścić więcej - wracam na działkę, a tam 8 nowych cukinii już prawie wybucha! No nic, zapowiada się kolejny gar leczo na weekend :-)

Dziś prosty przepis na szybki lunch/obiad, mam nadzieję, że oprócz mnie są tu jacyś zwolennicy słodkich ziemniaków, które ku mojej radości zagościły już na stałe nawet w naszym znanym i lubianym dyskoncie na B. Nie boicie się ziemniaków prawda? I nie myślicie, że te słodkie jeszcze bardziej podnoszą cukier we krwi? Jeśli tak to koniec ze stereotypami! :-)





Słodkie puree z kurczakiem i cukinią
przepis na 2 porcje, jedna porcja dostarcza:

  • 300 g batatów
  • 150 g kalafiora
  • 200 g kurczaka
  • 100 g cukinii
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka oregano
  • ostra papryka
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Kurczaka kroimy w paseczki i nacieramy solą, cukinię drążymy i również kroimy wzdłuż.
Oliwę, miód, musztardę i ostrą paprykę łączymy w formie marynaty (można dodać 2 łyżki wody).

Kurczaka oraz cukinię wkładamy do pudełka, wlewamy marynatę i dokładnie rozprowadzamy (możemy zamknąć pudełko i kilka razy wstrząsnąć). Odstawiamy do lodówki na godzinę.

Bataty gotujemy w lekko osolonej wodzie wraz z kalafiorem, odcedzamy, dodajemy odrobinę pieprzu i blendujemy na gładkie puree.

W między czasie smażymy przygotowanego kurczaka i cukinię (na małym ogniu, pod przykryciem, możemy co jakiś czas podlać wodą), na patelni doprawiamy oregano.

Przygotowane puree rozprowadzamy na talerzu, na wierzch nakładamy zawartość patelni.
Danie podajemy ze świeżymi pomidorami.




A już za chwileczkę, już za momencik... DYNIA! Pierwszy przepis już czeka :-))

 

11 komentarzy:

  1. Czekam na dynię, u mnie sezon został otwarty, a to puree wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie danie <3 Wygląda cudownie :) I do tego bataty, pyszności *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mogę się napatrzeć na zdjęcie ;) świetny obiadek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Puree z batatów to jedno z moich ulubionych, mój chłopak robi mistrzowskie ;) polecam w ramach 'tajemnego składnika' dodać gałki muszkatołowej <3

    OdpowiedzUsuń
  5. A dzisiaj trzymałam w rękach cukinie i nie wiedziałam co z nią zrobić :-) Trzeba zrobić w domu Twoje danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzień dobry,
    mam pytanko: bataty lepiej gotować w łupinkach czy normalnie ? Z góry dziękuje za odpowiedź!
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cześć! Czy jesteś w stanie mi napisać ile kcal ma 100 g takiego puree (bez cukinii i kurczaka)? Z góry dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.