czwartek, 6 sierpnia 2015

Pudding chia - prosty przepis

Kilka postów temu wspominałam o nasionach chia, które w końcu znalazły się i w mojej szafce kuchennej, a dziś przyszedł nareszcie moment na przepis.

Dla tych, którzy nie szperają na co dzień w nowinkach i jeszcze o rzeczonym produkcie nie słyszeli - chia to nasiona Szałwii Hiszpańskiej, kategoryzowane jako "super food" ze względu na bogactwo wielu składników mineralnych, kwasów tłuszczowych i witamin.
Mają niesamowitą zdolność wiązania dużej ilości wody, przez co często są wykorzystywane do produkcji puddingów, takich jak ten poniżej. 
Bardzo często sięgają po nie w swoich jadłospisach weganie - ze względu na fantastyczną możliwość uzupełnienia niedoborów niektórych składników np. wapnia.

Wartość energetyczna: 486 kcal Błonnik pokarmowy: 34,4 g  Kwasy tłuszczowe omega-3: 17,5 g Kwasy tłuszczowe omega-6: 5,8 g Wapń: 631 mg

Bezglutenowa, wartościowa i ciekawa baza do deserów - na pewno jeszcze się tu przewinie.
Tym czasem moje ulubione smaki, przepis w 2 minuty, korzystajcie z sezonowych owoców! 




Bananowo - cynamonowy pudding chia

  • 1 spory, dojrzały banan (100g)
  • 25 g nasion chia
  • 150 ml mleka (użyłam krowiego, może być dowolne roślinne, nie szalałabym z kokosowym, bo same chia mają sporo tłuszczu)
  • 50 ml wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • garstka borówek/malin/jagód 



 Banana blendujemy z mlekiem, wodą i cynamonem na gładki koktajl.

W miseczce/wysokiej szklance/słoiczku zalewamy odważone nasiona chia, dokładnie mieszamy całość rozprowadzając drobinki po całym naczyniu z bananową mieszanką.

Tak przygotowane składniki wsadzamy na noc do lodówki, rano wyjmujemy gotowy pudding i nakładamy na wierzch garść ulubionych owoców sezonowych.




Chyba nie muszę Was przekonywać, 
jak fajnie wyjąć takie zimne śniadanie z lodówki podczas tych upałów!

Aha i zapraszam gorąco do współpracy! W końcu więcej czasu.. :-)
www.dietetyczne-fanaberie.pl


www.dietetyczne-fanaberie.pl

14 komentarzy:

  1. Ta konsystencja <3 Coś wspaniałego! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chia są świetne, zakochałam się w nich od pierwszego spróbowania! Fajnie wychodzą też namoczone w jogurcie, są bardzo gęste - polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbim pudding chia. Zalewam mlekiem roślinnym na noc i dorzucam rano pokrojonego arbuza i melona. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam puddingi chia! są cudowne! te małe wartościowe kuleczki : )
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy można użyć jakiś inny owoc niż banan ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Oczywiście, ale wtedy najpewniej wyjdzie nie słodkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być cudownie pyszne! Sama ostatnio przyrządzałam pudding chia z mango i melonem :-P

    Zapraszam do siebie :-) www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. A może by dziś to na śniadanie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.