poniedziałek, 20 lipca 2015

Tarta jogurtowa z letnimi owocami

Owoców letnich z naszej działki wciąż zatrzęsienie, cudownie! Niech to trwa cały rok! 
Korzystając z wiaderka soczystych pyszności zrobiłam prostą, aczkolwiek pyszną jogurtową tartę.
Stosunek białka do węglowodanów jest wyjątkowo przyzwoity jak na ciasto! Z dodatkiem mielonego twarogu pewnie byłoby nawet lepiej, ale w końcu to nie sernik :-)
Oczywiście pokombinowałam trochę ze spodem, pomieszałam różne mąki - wyszło jakieś "razowe, półkruche" czy jak zwał, tak zwał, całkiem się sprawdziło, ale możecie też korzystać ze swoich ulubionych przepisów na spody.

Już zapatruję się na jesienną wersję tego wypieku.. jabłka, dynia, cynamon.. może jednak dobrze, że pory roku się zmieniają :-)
 





Tarta jogurtowa z jagodami i malinami
Kaloryczność 1 kawałka (1/10 tarty)

spód:
  • 70 g mąki pszennej razowej
  • 50 g mąki pszennej zwykłej
  • 50 g mąki żytniej razowej
  • 35 g masła
  • 40 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 25 g brązowego cukru
  • szczypta soli

masa jogurtowa:
  • 350 g jogurtu naturalnego (Zott lub Activia)
  • 2 duże jajka + 1 białko
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 35 g brązowego cukru
  • 100 g jagód
  • 50 g malin
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)




Mieszankę mąk, jajko, sól, mleko, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę zagniatamy na ciasto na spód, zawijamy je w folie i wsadzamy na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, przekładamy go do silikonowej formy na tarte (lub zwykłej, nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia).
Ciasto w formie nakłuwamy widelcem na całej powierzchni, a następnie spód podpiekamy przez 15 minut w 180'C.

W między czasie miksujemy wszystkie składniki masy poza owocami i przelewamy całość na podpieczony spód (może być wciąż ciepły). Na wierzch wrzucamy owoce i całość pieczemy kolejne 20-25 minut w 180'C.

Tartę przed podaniem schłodzić porządnie w lodówce.




Jak widać na fotografiach - masy może być więcej, także można dodać spokojnie jeszcze kubek jogurtu + dodatkowe jajko i więcej budyniu (warto dodać tez łyżkę mąki, jeśli lubimy bardziej zwartą konsystencję). Swoją tartę piekłam w foremce o średnicy 24 cm.
 

32 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozwolilem sobie policzyc kalorie - 1850 kcal calosc, ok. 180 kcal/100 g - niezle jak na deser. Niezle w tym sensie, ze znam (i uwielbiam!) ciasto, ktore w sumie ma 12.000 kcal, wiec to tutaj jest strasznie ''chudziutkie''. Jeszcze tylko ze 3 moze 4 kilo mniej i wpisze je do menu :) Dzieki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha no bez przesady nie utyjesz od tego

      Usuń
    2. btw.jeszcze 3 kilo i idę do McDonald xD

      Usuń
  3. Bardzo lubię jogurtowe nadzienia w tarcie! Sama niedawno robiłam :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Za jagodami nie przepadam ale za maliny dam sie pokroić :) Narobiłaś mi apetytu

    Zdrowe jedzenie nie musi być nudne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem ciekawa czy da się zrobić masę bez użycia budyniu. Może wystarczy odrobina mąki ziemniaczanej? Osobiście nie lubię budyniu za taki dość specyficzny chemiczny posmak, ale to moje smaki ;)..
    Zapraszam na najnowszy przepis z makaronem

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie wypróbuję ale czy można pszenną razową zamienić na żytnią bo tylko tą mam w domu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 100% żytnia razowa będzie raczej ryzykowna, może wyjść gnieciuch :-(
      Ale 2/3 żytniej razowej + 1/3 pszennej zwykłej powinno już dać radę :-)

      Usuń
  7. Czy ta masa jogurtowa będzie w konsystencji przypominała bardziej sernik? :>
    Bo jak tak, to piekę nawet zaraz, tylko z porzeczkami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie za bardzo przypomina sernik :-) Jest zdecydowanie delikatniejsze, ale zawsze możesz zrobić pół na pół jogurt i twaróg :-)

      Usuń
  8. Koniecznie zrobie...ta niewielka ilosc tluszczu mnie zmotywowala :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, uwielbiam tarty jogurtowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To będzie mój numer jeden jak zakończy się moja dieta .
    Pozdrawiam i. Zapraszam do siebie

    ;****

    Z pewnością nie jeden przepis będzie u mnie wykorzystany stąd

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam formę do tarty o średnicy 28cm. Starczy mi spodu czy będzie go o wiele za mało? ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mozna make orkiszowa albo inna zamiast pszennej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast pszennej razowej czy pszennej zwykłej? Razową można wymienić na orkiszową, ale nie polecam robić spodu do tarty w 100% z mąki razowej, przynajmniej moim zdaniem nie jest ona smaczna :-)

      Usuń
  13. Spróbowałam, pyyyyszna!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie to wygląda. Przepis już sobie zapisałam i czeka na weekend - jak będę miała więcej czasu:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam ciasta i desery z leśnymi owocami :) Trzeba chyba wybrać się ze słoiczkiem na jagody i malinki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super przepis. Na lato, w moim słodyczowym menu tarty wręcz królują. Z sezonowymi owocami, każda smakuje inaczej. A dodatkowo przynajmniej mam zdrowszą i fit wersję moich ulubionych smaków. Twój przepis jest bardzo intrygujący, a przepis na spód na pewno wypróbuję, bo jeszcze czegoś takiego nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Masa jogurtowa wyszła mi bardzo kwaśna, choć dodałam ok 70g cukru i do tego jeszcze juz po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Prawie całość musiałam wyrzucić, bo żadnej przyjemności z jedzenia nie było.

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam, była naprawdę pyyyszna:), dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  19. Masa wyszła pyszna ale niestety spód nieco gumowy :0

    OdpowiedzUsuń
  20. A moja tarta się nie sciela nie wiem dlaczego😢

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.