sobota, 4 lipca 2015

Pasta z bobu i kalafiora

Sezon letni w pełni, dookoła tyle sezonowych przysmaków, że człowiek sam nie wie za co się zabrać!
Prawie codziennie towarzyszy mi podjadanie bobu, jest jeszcze bardziej zaraźliwy niż chipsy, zdecydowanie należy trzymać się zasady "ugotuj tyle ile chcesz zjeść", bo nie ma takiej opcji, żeby coś zostało na później, znika jeszcze ciepły :-)

Dziś mam dla Was bardzo prosty i uniwersalny przepis, łączący dwa moje ukochane składniki - rzeczony bób oraz kalafior. Otrzymaną pastę/puree możecie użyć do kanapek, podać ją jako dodatek do dania głównego jako zamiennik ziemniaczanego puree, lub chociażby dodać trochę do makaronu.




Pasta z bobu i kalafiora
cała otrzymana porcja (250g) dostarcza:

  • 100 g kalafiora
  • 130 g bobu (waga bobu już po obraniu)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (roślinni mogą pominąć)
  • sól do gotowania warzyw, świeżo zmielony pieprz
  • opcjonalnie garść świeżych ziół (bazylia/kolendra/pietruszka)




Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie (raczej na chrupko, nie powinien się rozpadać).
Bób ugotować, obrać, zblendować z dobrze odcedzonym kalafiorem, zmiażdżonym czosnkiem i odrobiną jogurtu (opcjonalnie dodać też zioła), doprawić do smaku.




Wersja brokułowa na pewno też Wam zasmakuje!


9 komentarzy:

  1. Super sprawa, zastanawiałam się co można zrobić z bobu. z pewnością skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowa, zielona pasta do chlebka. Wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi super - trzeba spróbować :-)
    obserwuje +zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam,mniam, uwielbiam tego typu pasty!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam :) Ile taka pasta moze stać w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłąm pasty z bobu :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.