piątek, 26 czerwca 2015

Roślinnie cz II - domowe mleko owsiane

Ceny mleka roślinnego w sklepach są przerażająco wysokie, a w ich składzie można nie raz, nie dwa znaleźć całkiem niezłe "kwiatki", nie wspominając już o zbędnym cukrze dodanym do prawie każdego z nich. A po co to komu? 
Domowa wersja jest tańsza, zdrowsza i prawdopodobnie zajmuje mniej czasu niż odnalezienie sklepu, w którym kupimy gotowca na półce z szeroko pojętą "zdrową żywnością" :-)

Kilka miesięcy temu publikowałam przepis na domowe mleko kokosowe > KLIK
Mleko z wiórków jest jednak dość tłuste, więc dziś troszkę "chudsza" alternatywa, która może nie za bardzo nadaje się do kawy, ale do jaglanki/owsianki i przede wszystkim do koktajli owocowych jest super! Uwaga uwaga, czas na mleko owsiane! :-)




Domowe mleko owsiane
  • 150 ml wrzątku
  • 500 ml zimnej, przegotowanej wody
  • 50 g płatków owsianych (5 kopiastych łyżek)
  • opcjonalnie - 1/2 łyżeczki cynamonu/kardamonu/wanilii



Do kubka wsypujemy płatki owsiane oraz opcjonalnie wybrany dodatek, u mnie cynamon.
Płatki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na godzinę.

Po 60 minutach przekładamy płatki do kielicha blendera, dolewamy przegotowaną wodę i blendujemy dokładnie przez około 1-2 minuty.

Otrzymany mix przelewamy do osobnego naczynia przez gazę, ewentualnie jeśli całość będzie za gęsta to "pomagamy" przecisnąć się mleku przez materiał.

Gotowe mleko można przechowywać w lodówce do 3-4 dni.




Otrzymane mleko nie jest konsystencji mleka krowiego czy choćby kokosowego - jest gęstsze i trochę "lepkie", jego konsystencja przypomina jogurt pitny, także jeżeli macie ochotę, to możecie je po prostu odrobinę rozrzedzić :-)


14 komentarzy:

  1. Pierwszy raz widzę domowe mleko owsiane. WOW, zaskoczyłaś mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. A mi akurat raczej spodobała by się ta gęstsza konsystencja i chętnie zrobiłabym właśnie to mleko przez nią właśnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. robię sobie to mleko od tygodnia, bo z krowiego na roślinne powoli się przestawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem bardzo ciekawa, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super sprawa, napoje zastępujące mleko są dość drogie i nigdy w zasadzie nie wiadomo, co siedzi w środku. Domowa wersja jest w 100% eko! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do czego można użyć tego mleka?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! Zazwyczaj kupuje w kartonie, bo akurat pod domem mam sklep, w ktorym sprzedaja takie, w ktorego skladzie jest tylko woda i owies. Przygotowuje z niego koktail sniadaniowy dla corki. Dzis jednak nie udalo mi sie go kupic, wiec rozpoczynam domowa produkcje :) Dziekuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka jest kaloryczność takiego mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że skoro w przepisie są tylko płatki owsiane i woda to kalorii będzie tyle co w dodanych płatkach czyli ok. 186 kcal w całym mleku (płatki owsiane - 372 kcal / 100 g)

      Usuń
    2. Ile wychodzi mleka owsianego z tej ilości płatków ?

      Usuń
  10. Ile wychodzi mleka owsianego z tej ilości płatków ?

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.