piątek, 19 czerwca 2015

Frittata z soczewicą, kalafiorem i papryką

Dawno nie było żadnej frittaty!
Ostatnio stwierdziłam, że muszę powrócić do pieczenia moich oszukanych, pizzopodobnych placków, więc zrobiłam sezonową wersję z kalafiorem, ale tym razem bez twarogu.
Jak wrzucałam ją do piekarnika to jak zwykle wydawało mi się, że to się nie zapiecze, na pewno się rozleci, przecież to sama woda.. ale jak zwykle wyszła zaskakująco dobrze!
Wyśmienicie wręcz! Chyba tęskniłam za smakiem pieczonej papryki..

Idealna na kolacje, koniecznie wypróbujcie :-)




Frittata z soczewicą, kalafiorem i papryką

  • 2 jajka (L)
  • 1/3 sporej, żółtej papryki
  • kilka czarnych oliwek
  • 35 g czerwonej soczewicy
  • 150 g kalafiora
  • sól, pieprz
  • suszona bazylia
  • opcjonalnie 1 ząbek czosnku



Kalafiora podgotowujemy (wciąż powinien być chrupki) w lekko osolonej wodzie.
Równocześnie gotujemy również odrobinę soczewicy.

W między czasie kroimy w kostkę paprykę.

Ugotowanego kalafiora rozdrabniamy/kroimy dość drobno i pozwalamy mu lekko ostygnąć.
Soczewicę odcedzamy i pozostawiamy na sitku aż przestanie być gorąca i całkowicie odcieknie z niej woda.

Wszystkie składniki łączymy w misce z całymi jajkami, przyprawami i ziołami, na końcu dodajemy również połówki oliwek i masę wylewamy do silikonowej formy na tartę (ewentualnie do zwykłej formy na tartę natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia) i rozprowadzamy łyżką.

Frittatę pieczemy w 180'C przez 30 minut (zacznie się przypiekać, szczególnie po bokach).




Idealnie smakuje polana jogurtowym sosem czosnkowym!


10 komentarzy:

  1. Nie lubię oliwek, ale z pozostałych składników chętnie wyczarowałabym takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na danie kolacyjne :) Bardzo mi się spodobało! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Świetna inspiracja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kalfior gotuje (ok. 700g) i po ostygnieciu scieram na tarce z o duzych oczkach. Potem przerzucam na sciereczke i wyciskam reszte wody z niego. Potem juz tylko dodatki i jaja. Smaze na odrobini tluszczu na teflonowej patelni. Przewracam jak tortille przy pomoicy talerza. Jedna dosc gruba frittata jest obiadem na 2 osoby. Pycha. A pomysl z soczewica podoba mi sie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda cudownie!:) tyle przepisów tak mało posiłków w ciągu dnia :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Soczewica jest super. Świetne źródło żelaza i roślinnego białka. Fajny pomysł na wartościowy obiad w diecie wegetariańskiej!

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.