niedziela, 31 maja 2015

Kasza gryczana z kurczakiem, pieczarkami i cukinią - obiad w 15 minut!

Dziś kolejny przepis obalający mit, że trzeba mieć dużo czasu, żeby się zdrowo odżywiać.
Nic podobnego! 
Tym razem na talerzu niepalona kasza gryczana i pieczarki, które ostatnio weszły na top listę moich ulubionych dodatków do obiadu.
Poniższe danie możecie również wykonać w wersje wege z dodatkiem tofu, a także z innym mięsem np. wołowiną czy chudym schabem.

Niepalona kasza gryczana jest nie tylko zdrowsza od tej "klasycznej", ale też ma dużo mniej intensywny smak, więc będzie jak znalazł dla tych, którzy wciąż nie mogą się do niej przekonać!




Kasza gryczana z kurczakiem, pieczarkami i cukinią

  • 50 g kaszy gryczanej, niepalonej
  • 3 średnie pieczarki
  • 100 g cukinii (kawałek około 10 cm)
  • 1 mały pomidor
  • 120 g piersi z kurczaka
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz, łagodna papryka
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek



Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.

Kurczaka kroimy w kostkę lub w paski, pieczarki w plastry, tak samo cukinię (plastry przekrawamy raz jeszcze na połówki), a cebule siekamy w kostkę. Mięso nacieramy solą, pieprzem, odrobina papryki i ziołami prowansalskimi.
Dobrze rozgrzaną patelnię skrapiamy delikatnie oliwą, wrzucamy pokrojone warzywa, pieczarki oraz mięso i całość dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Po około 10 minutach podnosimy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody, dodajemy zmiażdżony czosnek, pokrojone w ćwiartki pomidory i na małym ogniu "smażymy" jeszcze kilka chwil, do momentu aż pomidory będą już ciepłe.

Do ugotowanej kaszy dodajemy odrobinę oregano, nakładamy ją do głębokiego talerza, a na środek nakładamy zawartość patelni. Całość opcjonalnie posypujemy większa ilością ziół i świeżo zmielonego pieprzu.




Dla chcącego nic trudnego! Także poznajcie inną odsłonę "fast food" :-)


19 komentarzy:

  1. Fajny przepis :) Racja, że nie trzeba mieć dużo czasu do zdrowego odżywiania. Potwierdzam to jako żywieniowiec.
    Serdecznie Pozdrawiam !
    Patryk - blog Świat Gastronomii

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystkie te składniki, więc propozycja idealna dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię mieć w zanadrzu takie przepisy ;) Szybko, zdrowo, smacznie i niedrogo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kaszę gryczaną, ale zawsze miałem problem z tym jak ją przyrządzić i doprawić. Oczywiście jakieś sosy itp. znam, ale ten przepis naprawde przypadł mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasza gryczana to mój hit - także przepis wprost dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie połączenie to mój faworyt. Chociaż zapewne kaszę gryczaną zastąpiłabym jakąś inną kaszą.

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie taki obiad za mną chodzi. Bardzo prosto, szybko, a jak pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Na to właśnie mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Proste szybkie tanie - takich dań szukam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam już dwa razy, ale z pęczakiem, bo akurat mam go w domu. PYCHOTA ;))))!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam już dwa razy, ale z pęczakiem, bo akurat mam go w domu. PYCHOTA ;))))!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwiwelbiam kasze gryczana i bardzo czesto ja jem tylko nie raz nie mam pomysłu z czym ja jesc .

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy można dodać mięso gotowane?

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.