czwartek, 14 maja 2015

Bezmleczne śniadanie cz II - owsianka sezamowa z suszoną figą

Ostatnio co raz częściej w zgłoszeniach od moich klientów spotykam się z nietolerancją zarówno mleka krowiego jak i wszystkich produktów mlecznych.
Nie wspomnę już o kosmicznie szerokiej grupie osób cierpiących na niedoczynność tarczycy, a za razem eliminujących w swojej diecie ten produkt.
Uświadamiam sobie wtedy, że brakuje mi zdecydowanie przepisów na śniadania bez mleka/produktów mlecznych, bo ja sama mlekopijem jestem i jak na starość nabawię się nietolerancji laktozy to będzie mi bardzo smutno.
Dlatego też dziś kolejne śniadanie "na wodzie" bez korzystania z alternatywnych mlek roślinnych.
Lubicie sezamki? Chałwę? To coś dla Was!






Owsianka sezamowa z suszoną figą, bez mleka

  • 50 g płatków (mieszanka owsianych i żytnich)
  • 100 ml wrzątku
  • 1/2 łyżeczki pasty tahini
  • 1 łyżka uprażonych nasion (mieszanka sezamu i słonecznika)
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 dużej, suszonej figi



Płatki zalewamy w miseczce wrzątkiem, odstawiamy pod talerzykiem do napęcznienia.
Do przygotowanych płatków dodajemy tahini oraz miód, mieszamy, następnie dodajemy również jabłko utarte na dużych oczkach tarki (ja mimo ucierania nie obieram ze skórki).

Na suchej patelni prażymy sezam oraz słonecznik, posypujemy nim przygotowaną owsiankę, a na wierzchu układamy plasterki suszonej figi.




Zapraszam :-)!


19 komentarzy:

  1. mogłaby Pani pisać także jak w łyżkach? bo nie znam się na gramach :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 łyżka = 10 g płatków owsianych/żytnich :-)

      Usuń
  2. co można zrobić z otrebami owsianymi?:( bo mam i nie wiem co zrobić,niech Pani coś wymyśli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, ja mam prośbę, stworzyła by Pani bułki z otrębów owsianych dla osób odchudzających się? bo mam i nie wiem co z nimi zrobić,byłabym wdzięczna!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie śniadania. Super blog. Będę pojawiać się na nim częściej

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie muszę unikać mleka, ale czasami wole zjeść taką wersję. Jak dla mnie super, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. co można użyć zamiast tahini

    OdpowiedzUsuń
  7. świetna owsianka, pożywna i ta słodycz, którą dają figi jest super!

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealnie trafiłaś w moje smaki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Akurat sezamków i chałwy nie lubię, ale tahini czy sezam w "czystej" postaci ubóstwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tylko taka malunka procja. Raczej na przekąskę niż na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  11. ja również do mlekopijców należę - strach pomyśleć co by było bez nabiału.. ale patrząc na tą owsiankę - byłoby pewnie równie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na Twoich zdjęciach wygląda to bardzo apetycznie, ale ogólnie nie mogę przyzwyczaić się do owsianki bez mleka (chociaż podejrzewam, że mleko, którego używam nawet nie stało koło takiego prawdziwego;-)
    Za to moja babcia uwielbia otręby na wodzie (dla mnie nie do przejścia:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie, ale bez mleka no nie wiem. Spróbuję, a może zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. czemu używa Pani mąki pszennej?
    ona jest zdrowa?:)
    pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Owsianki z tahini jeszcze nie próbowałam, ale jak to się mówi do odważnych świat należy!

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.