sobota, 25 kwietnia 2015

Filozofia smaku w Akademii Smaku Bosch

Kocham warsztaty kulinarne!
Jedną z cudownych zalet bycia bloggerem kulinarnym są właśnie zaproszenia na tego typu eventy, które wnoszą bardzo dużo inspiracji do mojego kucharzenia, jak również często przypominają mi o składnikach, których już dawno nie używałam.

Drugi raz miałam okazję gościć w salonie marki Bosch na spotkaniu zatytułowanym "Filozofia smaku". Poprowadziła je Pani Hanna Kucia, dziennikarka, która nakłoniła nas do skupienia się nad podstawowymi smakami, było trochę teorii, chemii i budowy kubków smakowych.. :-)

Warsztaty były podwójnie fajne, ponieważ mógł mi towarzyszyć mój narzeczony, który śmigał przy szatkowaniu znacznie sprawniej niż ja, a potem królował przy smażeniu steków.
Przednia zabawa - polecam wszystkim wspólne gotowanie jako formę spędzania wolnego czasu.
Nawet jeśli za warsztaty musimy trochę zapłacić, to jakby nie patrzeć kończą się one bardzo obfitą kolacją zazwyczaj ze sporą dokładką, więc czasem zamiast iść do restauracji pobawcie się w kuchni! :-)















Smaków było całe mnóstwo, partnerem imprezy był producent znanego wszystkim Tabasco oraz sosów sojowych Kikkoman także dania były dobrze doprawione i bardzo wyraziste.

W menu znalazły się:
- Steki w sosie teriyaki z dzikim ryżem oraz groszkiem cukrowym
- Karmelowe połamańce - ciasteczka z ziaren z dodatkiem czekolady
- Sałatka z soczewicy, pieczonych warzyw i sera halloumi
- Roladki z bakłażana z jagnięciną i kremowym serkiem
- Gazpacho

Wszystko było pyszne, ale moim faworytem była zdecydowanie sałatka (chyba nigdy nie jadłam tego sera!) i ciasteczka, bo w głębi serca jestem słodkolubnym potworem.

Dziękuję wszystkim kuchennym towarzyszom, firmom Kupiec, Frisco, Bonduelle, Develey oraz marce Bosch  za ponowne zaproszenie! Zainteresowanych przepisami, które realizowaliśmy proszę o kontakt mailowy podzielę się PDFem! :-)



4 komentarze:

  1. Bardzo sobie cenię wspólne kucharzenie, co prawda jeszcze nie byliśmy na warsztatach kulinarnych, ale często organizujemy sobie spotkania w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe przedsięwzięcie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie kucharzenie, a kiedy można się spodziewać takich warsztatów w Katowicach?

    OdpowiedzUsuń
  4. Super zdjęcia - apetycznie wygląda. Nie wiem, gdzie popełniam błąd, ale moje dania nigdy nie wyglądają tak jak na zdjęciach (chociaż wszystko robię wg przepisu!)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.