czwartek, 19 lutego 2015

Pieczona pierś kurczaka z pietruszką

Mięso drobiowe w moich posiłkach występuje głównie w daniach obiadowych.
Ostatnio moją miłością są wszystkie kasze, także zestaw warzywa + kurczak + kasza przewija się u mnie kilka razy w tygodniu, a szczególnie jeśli jem poza domem, bo zupełnie nie przeszkadza mi zjedzenie takiego miksu na zimno prosto z lunchboxa.
Upiekłam jednakże parę dni temu taką ładną pietruszkową wersję, która nada się zarówno na "niedzielny obiad" jak i pokrojona w cienkie plasterki będzie fajna do kanapek :-)
To samo możecie oczywiście przygotować np z mięsem z indyka i innymi warzywami korzeniowymi.




 Pieczona pierś kurczaka z pietruszką
cała faszerowana pierś dostarcza około:

  • 1 pierś z kurczaka (ok 200g)
  • 1 średniej wielkości pietruszka
  • 1 łyżeczka bazyliowego pesto
  • 2/3 łyżeczki łagodnej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 3 łyżki wody
  • świeżo zmielony pieprz 




Kurczaka oczyszczamy i nożem tworzymy w piersi głęboką kieszeń.
Mięso nacieramy solą i łagodną papryką zarówno na wierzchu jak i w środku.
Łyżeczkę pesto bazyliowego wkładamy do środka i w miarę równomiernie rozprowadzamy palcami.

Korzeń pietruszki* obieramy i wkładamy go do wykonanego otworu w mięsie.

W kubeczku mieszamy koncentrat pomidorowy z bazylią, świeżo zmielonym pieprzem oraz wodą i otrzymanym "sosem" smarujemy całego kurczaka. Zawijamy pod spód płaską końcówkę piersi i wkładamy ją do naczynia żaroodpornego (z pokrywką) wyłożonego papierem do pieczenia lub posmarowanego oliwą z oliwek.
Jeżeli nie mamy zamykanego naczynia to możemy użyć każdej innej formy przykrywając ją szczelnie folią aluminiową.

Mięso pieczemy w 180'C przez około 25 minut po czym ściągamy przykrywkę/folię i pieczemy jeszcze około 5-10 minut.

*Pietruszkę warto podgotować około 10 minut aby po upieczeniu na pewno była miękka.


 --------

18 komentarzy:

  1. Kocham pietruszkę i mogłabym ją jeść na surowo w każdej ilości, więc taką wersją bym nie pogardziła :)
    Można wiedzieć jak często w tygodniu jesz mięso? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie to wygląda. Ponadto pietruszka jest nieoceniona dla naszego zdrowia!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurcze, na to bym nie wpadła, a uwielbiam i kurczaka i pietruszkę. Świetne, muszę znaleźć chwilę i wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak bym tego nie wymyśliła, wygląda ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem zdecydowanie na tak! Pierwszy raz spotykam się z kurczakiem nadzianym pietruszką. Wersja na kanapkę mnie urzekła. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. zakupy zrobione, jutro będę sprawdzać przepis dam znać jak efekt końcowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepis sprawdziłam kurczak ok, smaczny ale trochę dłużej by mu się przydało posiedzieć a pietruszka twarda :( nastepnym razem troche ja podgotuje przed włożeniem do kurczaka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za uwagę, zasugeruję w opisie :-)
      Mój nowy piekarnik niestety czasem piecze dość niestandardowo, może dlatego u mnie było ok..

      Usuń
    2. mój już ma z 5 lat więc nie taki nowy, ale sam kurczak z tym pesto mi mega smakował na pewno powtórzę przepis !

      Usuń
  8. Świetny pomysł na pietruchę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oryginalny pomysł na wykorzystanie korzenia, a nie jak zawsze w rosole. Zastanawiam sie czy z pasternakiem potrawa byłaby równie smaczna... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy mogę wydrukować sobie przepisy ze zdjęciami?

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie szukałam nowych sposobów na przyrządzenie kurczaka, a ten przepis wydaje się być wyjątkowo smakowity :) Z pewnością wypróbuję. A pomysł z roladkami na kanapkach - ekstra.

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.