sobota, 17 stycznia 2015

Ciasteczka owsiane z marchewką

Ciasto marchewkowe to jeden z moich ulubionych wypieków.
Co do ciasteczek to nic nie zastąpi domowych owsianych.
Pomyślałam więc - dlaczego nie połączyć tych 2 przysmaków?

Upiekłam zatem dla siebie i mamy kilkanaście takich zdrowych, lekko słodkich podjaduchów

do poobiedniej kawy, a sprawdzają się też jako szybka, drobna przekąska po powrocie do szatni na siłowni, kiedy musimy szybko dostarczyć mięśniom odpowiednich składników.




Ciasteczka owsiane z marchewką
przepis na około 17 ciastek, kaloryczność 1 ciastka to około:

  • 150 g płatków owsianych (użyłam pół na pół drobnych i całych płatków)
  • 50 g otrębów owsianych
  • 1 jajko
  • 130 ml wrzątku
  • 1 spora marchewka (100g)
  • 35 g miodu
  • 50 g mieszanki słonecznik + pestki dyni + siemie lniane
  • 50 g rodzynek
  • 20 g jagód goji



Płatki i otręby wsypujemy do sporej miski, wlewamy wrzątek i mieszamy aby lekko zmiękły.

Marchew obieramy i ucieramy na małych oczkach tarki, a następnie wraz z bakaliami wsypujemy do płatków.

Jajko roztrzepujemy lekko wraz z miodem i wlewamy do reszty składników, całość dokładnie mieszamy aż do otrzymania lepkiej pasy, z której w dłoniach tworzymy niewielkie kulki i spłaszczamy w celu otrzymania okrągłego kształtu ciasteczka.

Tak przygotowane porcje układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 'C na 20-25 minut.




Ciasteczka możecie też przygotować z samych otrębów owsianych lub zaryzykować wersję bezglutenową z płatkami owsianymi :-) Na pewno będą tez pyszne z dodatkiem orzechów!


------


27 komentarzy:

  1. Genialne połączenie! Kocham i ciasto marchewkowe i domowe ciasteczka owsiane.W takim zestawieniu muszą być naprawdę pyszne, a przy tym zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robiłam takie ciasteczka, ale z resztek marchwiowych z sokowirówki - jako, że ja z Poznania, to nic się w kuchni nie zmarnuje ;) (http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/10/zdrowe-ciasteczka-marchwiowo-owsiane-z.html).
    Przyznaję, dawno ich nie robiłam i trzeba chyba znów zrobić sok marchewkowy, a później ciasteczka ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł!Tylko czy nie są za suche te resztki marchwiowe do ciastek?

      Usuń
    2. Resztki są suche, ale dodatek jajka i pozostałych mokrych składników sprawia, że ciasteczka wychodzą dobre.

      Usuń
  3. takie pyszne domowe i zdrowe ciasteczka, super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam marchewkę. Uwielbiam ciasteczka owsiane. Pokochałabym ciasteczka owsiane z marchewką! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie słyszałam o połączeniu ciastek owsianych z marchewką. Ciasto marchewkowe to także i jeden z moich ulubionych wypieków. Połączenie ciekawe, na pewno je wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie zdrowe wersje słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł na zdrową przekąskę! Jak nic kiedyś zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam problem z takimi ciasteczkami, bo jeśli już coś robie, to chce tego zrobić dużą ilość i z tego powodu wybieram zawyczaj ciasta, ale na pewno kiedyś spróbuje je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bosko! bardzo apetyczne :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciata marchewkowe uwielbiam, więc obstawiam, że to też będzie przepyszne :D I jak dla mnie powinna je podawać do kawy każda w Polsce najlepsza restauracja, Wrocław juz w sumie mnie takimi smakołykami parę razy zaskoczył, z innymi miastami niestety gorzej. Ale może mam po prostu pecha do restauracji.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ile takie ciasteczka można przechowywać :)? Owsianki można trzymać i trzymać..ale ta marchew budzi we mnie wątpliwości :)
    P.S wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. rewelacja, uwielbiam takie zdrowe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. o i ja takie batoniki robiłam ostatnio! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. domowe ciasteczka owsiane są najlepsze - zdecydowanie smaczniejsze, mniej kaloryczne i zdrowsze od tych sklepowych. z marchewką jeszcze nie jadłam, więc na pewno spróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam, czy siemie lniane jest cale w ziarnach czy mielone???Pomozcie :) dzieki z gory.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ziarnach :-) ale jeżeli masz tylko mielone to możesz użyć takiego :-)

      Usuń
  16. Zrobiłam. Są pyszne i szybkie !!!

    OdpowiedzUsuń
  17. A czy zamiast miodu można dodać syropu klonowego? Czy nie bardzo bo wyjdzie wtedy mniej dietetycznie..? Bo właśnie nie wiem co jest lepsze, miód czy syrop klonowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. czym mogę zastąpić jajko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodatkowe 20 g siemienia lnianego zalać w kubku wrzątkiem (50 ml wrzątku), odstawić pod talerzykiem na 5-10 minut, a potem dodać do masy :-)

      Usuń
  19. A czym moge zastapic miód? Olejem? wiem ze wtedy nie bedzie dietetycznie ale niestety nie posiadam miodu :(

    OdpowiedzUsuń
  20. Upiekłam dokładnie wg przepisu, wyszły bardzo dobre i pożywne. Dziękuję za bardzo łatwy i szybki przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepyszne! Dziękuję za ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.