wtorek, 16 grudnia 2014

Prosta pieczona ryba z warzywami

Świętami już całkiem pachnie, więc jakoś naszło mnie na rybny przepis - może ktoś skorzysta!
Jakie ryby jadacie na Boże Narodzenie?
U nas jest zawsze ryba po grecku (mój przepis light znajdziecie TUTAJ), oprócz tego smażony w panierce dorsz (dla taty,bo  nic lekkiego nie przejdzie) i okazjonalnie też łosoś z wody z jogurtowym sosem czosnkowym i cytryną :-)
Karpia nigdy nie było u nas na święta, ale jakoś nie żałuję.. 

Dzisiejszy przepis jest banalnie prosty, szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny, nie jadam niestety ryby zbyt często na co dzień, więc była to miła odmiana w moim menu, a nawet ceny w sklepach jakoś pozytywnie mnie zaskoczyły!






Prosta pieczona ryba z warzywami


  • 150 g chudej białej ryby (użyłam soli)
  • 1 mała cebula
  • 1/2 jabłka
  • 1 średni pomidor
  • 3-4 liście laurowe
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • spora szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz




Rybę rozmrażamy i osuszamy dokładnie na czystej ściereczce lub przy użyciu jednorazowych ręczników papierowych. Nacieramy ją sokiem z cytryny i posypujemy odrobiną soli, pieprzy i gałki muszkatołowej.

Cebulę kroimy w plastry, tak samo jabłka, natomiast pomidory w cienkie talarki.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kilka plasterków cebuli oraz 1-2 liście laurowe, następnie wkładamy rybę i przykrywamy ją przygotowanymi pomidorami na zmianę z jabłkiem i pozostałą cebulą. na wierz kładziemy jeszcze jeden listek laurowy i umieszczamy naczynie w piekarniku nagrzanym do 200'C.

Pieczemy bez przykrycia około 30 minut, po wyjęciu delikatnie odlewamy nadmiar wody.




Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze sklecić jakieś pachnące świętami ciasto jeśli czas pozwoli! :-)



8 komentarzy:

  1. Prosty przepis, a wygląd bardzo apetycznie :)
    Też niestety rzadko jadam ryby, czas to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się Twój pomysł na rybę. Chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, na pewno wypróbuję w Święta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzeba włączać ryby do swojej diety, robią różnicę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosta, ale na pewno bardzo smaczna. Chyba uzyskałaś idealny stopień upieczenia ryby.

    OdpowiedzUsuń
  6. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania! Mega aromatyczne, pyszne po prostu! Czuję, że może zasmakować nawet mojemu anty-dietetycznemu mężowi ;p

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.