sobota, 1 listopada 2014

Pieczony kurczak z warzywami na musie jaglano - kalafiorowym

Muszę się Wam pochwalić (jak zawsze zresztą nieskromnie to czynię w takich przypadkach), że poniższe danie wyszło mi wyjątkowo pysznie!
Już dawno się do niego zabierałam, ale że do najkrótszych czasowo w przygotowaniu nie należy,
to trochę mi zeszło, zanim się zmobilizowałam i znalazłam odrobinę więcej wolnego czasu.

Chciałam również w tym miejscu odpowiedzieć na zadawane mi często pytanie - tak jem gluten :-)
Kasza jaglana jest jednak ostatnio moją nową miłością i spore jej ilości przewijają się w moich daniach.

Ten przepis możecie oczywiście modyfikować używając innych warzyw, np obecnie dyni czy bakłażana - na pewno również wyjdzie pysznie, a warto korzystać z sezonowych warzyw :-)





Pieczony kurczak z warzywami na musie jaglano - kalafiorowym
Przepis na 1 porcję

  • 40 g kaszy jaglanej
  • 100 g kalafiora
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2/3 łyżeczki soli do gotowania kaszy

  • 120 g piersi z kurczaka
  • garść liści bazylii
  • 1/2 dużego pomidora
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala



Kurczaka kroimy w paski i nacieramy odrobiną soli oraz ostrej papryki, posypujemy bazylią i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po upływie 60 minut wrzucamy mięso do woreczka do pieczenia, dodajemy ćwiartki pomidora, paprykę pokrojoną w paski, świeże liście bazylii oraz cebulę (piórka, plastry).
Wszystkie składniki w woreczku posypujemy przyprawą garam masala, zawiązujemy i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180'C.

Kaszę jaglaną opłukujemy, zalewamy wrzątkiem (przy tej ilości kaszy około 250 ml), dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut, a następnie odstawiamy i czekamy aż kasza wchłonie cały płyn.
W między czasie gotujemy kalafior do miękkości, odcedzamy.
Kaszę i kalafior wraz z czosnkiem blendujemy na głodki mus, który nakładamy do głębokiego talerza/miseczki.

Gdy mięso z warzywami już się upiecze, odlewamy z woreczka nadmiar wody i przekładamy jego zawartość na przygotowany mus jaglany, danie podajemy w towarzystwie świeżych ziół :-)




Nie dajcie się zwieść małej ilości kaszy jaglanej.. danie jest bardzo sycące :-)

ps. Pamiętajcie o KONKURSIE !


15 komentarzy:

  1. Nie wiem czemu jest tu wzmianka o tym ze jesz gluten przy kaszy jaglanej - przeciez ona jest bez glutenu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie - to kolejny bezglutenowy przepis, więc rozwiewam podejrzenia o to, że niej jem glutenu :-)

      Usuń
    2. Bardzo dobrze ze jest wiecej takich przepisow. U mnie na blogu takze takie zamieszczam bo nie dosc ze zdrowe, pyszne to i "bezglutu" :D

      Usuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie! A pomysł z musem z kaszy i warzyw genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie i zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super, będzie trzeba wypróbować przepis :) Wszystkie dania, które wykonywałam z Twojego bloga wyszły mi rewelacyjnie, więc myślę, że i ten też tak będzie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę koniecznie kiedyś taki mus sobie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj robilam... Smakuje przepysznie! Zrobilam też dla mojej mamy, byłyśmy najedzone i szczęśliwe po obiedzie :) puree było obledne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też skorzystałam, chociaż mus zrobiłam na bazie dyni a nie kalafiora - wyszedł przepyszny, chociaż trochę mi nie pasował do mięsa, pewnie z kalafiorem lepiej się komponuje. Niemniej jednak - polecam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobre połączenie kalafiora z pomidorem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda apetycznie, mam nadzieje, że smakuje tak dobrze, jak inne dania wykonane według Twoich przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszło pyszne! Dawno nie jadłam tak soczystego i miękkiego kurczaka, a mus z kalafiora i kaszy jaglanej mile mnie zaskoczył :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.