poniedziałek, 10 listopada 2014

Komosa ryżowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami

Idąc zasadą, że jak się dobre rzeczy doda do innych dobrych rzeczy to wyjdzie coś bardzo dobrego, stworzyłam niedawno ten o to szybkościowy przepis obiadowy z użyciem komosy ryżowej, która gdzieś utknęła mi na tyłach jednej z szafek kuchennych, a z nich chyba niedługo wszystko się wysypie.. praca w mojej mikro kuchni robi się co raz bardziej ekstremalna!

Niski indeks glikemiczny, przyjazny stosunek białek, tłuszczów i węglowodanów i swoboda modyfikacji składników na pewno przekonają parę osób do tego dania.
Wiem, że komosa do najtańszych węgli nie należy, ale rozpowszechniła się na tyle, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na ten orzechowy posmak, który można wykorzystać w setkach dań :-)






Komosa ryżowa z kurczakiem, brokułami i suszonymi pomidorami


  • 45 g czerwonej komosy ryżowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g brokułów
  • 120 g piersi z kurczaka
  • 1/3 małej cebuli
  • 2-3 łyżki sosu pomidorowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3-4 suszone pomidory
  • kilka zielonych oliwek
  • świeża bazylia (kilka listków)
  • jogurt naturalny lub dowolny sos jogurtowy




Kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy pieprzem i odrobiną soli. Mięso wkładamy do małej miseczki i dodajemy sos pomidorowy, mieszamy, a następnie na godzinę wkładamy do lodówki - możemy też przygotować drób dzień wcześniej.
(jeżeli nie mamy domowego sosu pomidorowego to możemy po prostu natrzeć kurczaka ulubionymi ziołami lub alternatywnie np dodać musztardy)

W lekko osolonej wodzie gotujemy komosę przez około 20 minut, następnie odcedzamy.
Równocześnie w osobnym garnku gotujemy (wedle uznania z solą lub bez) brokuły - wkładamy je do gotującej się już wody na zaledwie 4-5 minut.

Przygotowanego wcześniej kurczaka podsmażamy na patelni bez tłuszczu wraz z cebulką, w razie potrzeby podlewamy odrobinę wodą.

Mięso oraz różyczki brokułów łączymy z ugotowaną komosą, dodajemy pokrojone suszone pomidory, poprzekrawane w pół oliwki oraz posiekane zioła.
Całość dokładnie mieszamy i podajemy z jogurtem lub sosem jogurtowym np czosnkowym.





Przy okazji kolejnego bezglutenowego przepisu chciałabym zaprosić Was serdecznie na mój wykład o celiakii i diecie bezglutenowej połączony z mini warsztatami i degustacją - gościć nas będzie warszawska kawiarnia Mówisz Masz na mokotowskiej, a zapisy trwają do 16 listopada! :-)
Szczegóły tu:





8 komentarzy:

  1. Muszę przyznać, że to ciekawe zestawienie. Wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. smacznie wygląda, kiedyś zrobię sama ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowo wygląda, kiedyś spróbuję odtworzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka laaadna deseczkaaa siostro <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Deska extra, danie też wygląda apetycznie i bardzo mi sie podoba,ze nisko kaloryczne :)
    Pozdrawiam,
    http://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. komosa ryżowa to jeden z najzdrowszych produktów roślinnych na świecie - jest najbogatszym źródłem białka, zdrowych tłuszczy i błonnika spośród wszystkich uprawianych roślin zbożowych - także wszystkim polecam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Danie znów przyjemnie syte i oczywiście przepyszne. Co więcej, szybkie :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.