środa, 3 września 2014

Jarmuż z pesto, owocami i orzechami

Czy to sałatka, czy znów należałoby się pobawić w słowotwórstwo i zaryzykować jarmużówkę?
Coś jak kaszotto czy też orkiszówka.. no właśnie, bez sensu, jak sobie ugotuję płatki żytnie 
i jęczmienne to wciąż nazywam je owsianką :-)

W każdym bądź razie obiecywałam, że jarmuż jeszcze się pojawi, ostatnio widziałam go nawet w hipermarketach, więc mam nadzieję, że każdy z Was będzie miał szanse go sobie kupić!

Tak więc dziś "sałatka z jarmużu" idąc na kompromis pachnąca bazylią i przełamana owocami.
Szybkie i proste danie, które jak widać zapakowałam "na wynos" :-)





Jarmuż z pesto, owocami i orzechami

  • jarmuż - 2 spore garści
  • 1 średni pomidor (najlepiej malinowy)
  • 1/2 słodkiego jabłka
  • 1/2 dojrzałej gruszki
  • kilka zielonych oliwek
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 10 g orzechów nerkowca lub włoskich
  • 1 łyżeczka pesto bazyliowego
  • garstka listków świeżej bazylii
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu




Opłukany i osuszony jarmuż siekamy/rwiemy na drobniejsze kawałki, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i owoce, następnie poprzekrawane w pół oliwki, podprażone pestki dyni i orzechy.

Do sałatki dodajemy również łyżeczkę bazyliowego pesto, posiekaną drobno świeżą bazylię i odrobinę pieprzu, całość dokładnie mieszamy - najlepiej będzie, jeżeli zamkniemy ją w jakimś pudełku i kilka razy mocno wstrząśniemy, wtedy pesto dobrze się rozprowadzi.

Jeżeli chcecie aby sałatka była treściwsza to dodajcie kawałki kurczaka lub np twarogu czy fety :-)




-----


12 komentarzy:

  1. O tak! Zdecydowanie dodam kawałki kurczaka! Lubię jak w sałatce znajduje się trochę mięsa. Nigdy jeszcze nie testowałam tego przepisu, a że na fotkach Twoje danie wygląda świetnie, to na pewno spróbuje :) P.S. Świetny logo u góry bloga! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pytanie z innej beczki: gdzie kupić taki pojemnik? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swoje wygrałam w konkursie, ale już jakiś czas temu widziałam, że można dostać takie na allegro :-)
      http://allegro.pl/pudelko-lunchbox-sniadaniowka-midi-zolta-i4559481029.html

      Usuń
  3. Super przepis! Abstrahując od faktu, że bardzo smaczny, to też niezwykle zdrowy posiłek. I mówię to w tym wypadku autorytatywnie jako absolwentka dietetyki z WUM-u.
    Sezon na jarmuż w pełni, a nie wszyscy zdają sobie sprawę, że poza swoim wyrazistym smakiem z lekką nutą goryczki, jarmuż to potężny ładunek antyoksydantów (luteiny, zeaksantyny i beta-karotenu). Dodatkowo zawiera w sobie naprawdę dużo witaminy C! Jak dodamy do tego oliwki z kwasami Omega 3 i 6 i olej z pestek dyni, to już się naprawdę robi bardzo przyjemnie dla naszego organizmu.
    Jeszcze raz podkreślę, przepis nie tylko bardzo smaczny, ale przede wszystkim ekstremalnie zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dopiero zaczynam, ale może wpadniesz, zapraszam ;)
    http://samoswiadomi.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje zdjęcia wyglądają tak pysznie, że skusiłaś i zabieram się za robienie dania, 3maj kciuki! a co do oliwek polecam develey, naprawdę są niezłe i dodam odrobinę sosu 1000 wysp. Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo apetycznie :) link

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma w języku polskim zwrotu "w każdym bądź razie", poprawna forma to "w każdym razie". Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę spróbować!
    zapraszam do siebie na wegetariańskie burgery ;)
    http://unitedflavours.blogspot.com/2015/03/burgery-wege.html

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.