czwartek, 28 sierpnia 2014

Migdałowy sernik śniadaniowy z truskawkami

Taki prosty, a taki pyszny.. zdecydowanie będę wracać do tego przepisu.
Przepis na kolejny sernik śniadaniowy, tym razem migdałowy z truskawkami.
Jak wstajecie wcześnie, to możecie go sobie zrobić na świeżo, ale jest również pyszny
po nocnym pobycie w lodówce, także spokojnie możecie go upiec wieczorem i wstać na gotowe!
Jeżeli nie możecie znaleźć już u siebie truskawek, to spróbujcie z malinami lub borówkami :-)

Od razu odpowiem na pytania niektórych - naczynko ma jakieś 15x15 cm i przywiozłam je z Chin, 
ale jestem pewna, że na allegro dostaniecie coś podobnego jak dobrze poszperacie!




Migdałowy sernik śniadaniowy z truskawkami


  • 150 g serka twarogowego 0% (typu maluta, emilki itp)
  • 20 g mąki migdałowej
  • 20 g miodu
  • 1 jajko
  • odrobina otartej wanilii
  • 1 łyżka płatków kokosowych
  • 100 g truskawek




W misce roztrzepujemy jajko, następnie dodajemy serek, mąkę migdałową, miód i wanilię i raz jeszcze wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę, którą następnie przelewamy do naczynka żaroodpornego.

Na wierzchu układamy truskawki lub inne sezonowe owoce, posypujemy płatkami kokosowymi (ewentualnie można użyć wiórków) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.

Pieczemy bez przykrycia około 40 minut.




-------


55 komentarzy:

  1. Musi być przepyszne ;)
    http://kobietazmarzeniami.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie, nie testowałam jeszcze mąki migdałowej, aż mnie korci...

    OdpowiedzUsuń
  3. serniczek niczym chmurka! z migdałami, z kokosem...musiał smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe czy by mi taki migdałowy posmakował, bo ogólnie w sernikach nie gustuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki właśnie bardzo często robię ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiej wielkosci masz foremke?
    Jaka make polecasz zamiast migdalowej? Moze byc amarantusowa? (Dac podobna ilosc?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przeczytać cały tekst.. Autorka podała wielkość foremki ^^

      Usuń
  7. serniczek wyszedł śliczny :)
    przepis kradnę i na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda na taki kremowy i delikatny jak piórko! zapowiada się świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O pyszniutko :))
    A gdzie kupiłaś tą foremkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież napisała, że przywiozła ją z Chin :)

      Usuń
  10. Gdzie można zakupić taki serek? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. o mamo, chyba zaraz biegnę do sklepu po serek i robię na jutro na śniadanie <3

    OdpowiedzUsuń
  12. gdzie można kupić mąkę migdałową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W dobrze zaopatrzonych hipermarketach, sklepach z półkami ze zdrową żywnością lub internetowo - podałam link :-)

      Usuń
  13. Narobiłaś mi ochoty na serniczek! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakiej mąki można użyć zamiast migdałowej ?

    OdpowiedzUsuń
  15. czy zamiast migdałowej można uzyc ryżowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy to nie będzie już sernik migdałowy, ale możesz użyć ryżowej i dodać np jakiś aromat :)

      Usuń
  16. czy można mąkę migdałową zastąpić zmielonymi własnoręcznie migdałami? ewentualnie inną mąką? niestety mieszkam w małym miasteczku i do dobrze zaopatrzonych sklepów nie mam dostępu... a zamawiać z internetu jednej mąki nie bardzo mi się chce :D

    A.

    OdpowiedzUsuń
  17. a dlaczego serek 0% a nie np. chudy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo rozumiem ideę pytania - mógł być też półtłusty lub tłusty - ja użyłam 0 % ;-)

      Usuń
  18. 325g to waga całej porcji na zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
  19. Jaki puszysty :) Z pewnością pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  20. mogłabyś powiedzieć gdzie liczysz kaloryczność potraw? w jakim programie? :)

    OdpowiedzUsuń
  21. fantastyczny sernik :) chociaż nie spotkałam teraz dobrych truskawek, chyba za późno już...

    OdpowiedzUsuń
  22. Prawdziwy rarytas, muszę się rozejrzeć za mąką migdałową. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. przepis przeczytałam wczoraj i do tego czasu zrobiłam już 3 porcje ^^
    no i kupiłam foremki, które od dawna chciałam mieć i dopiero Twój przepis utwierdził mnie w przekonaniu, że MUSZĘ je kupić...
    moja wersja z domowym twarogiem z krowiego mleka plus kilka łyżek śmietany z tegoż mleka zmiksowane na "danio" w thermomiksie :D jajeczka od kurek z podwórka...miodzik z pasieki niedaleko...samo zdrowie...ale wersja anty dietetyczna, bo takie mleko ma milion kalorii więc twaróg też... ależ jaka pyszna!!! robiłam i z miodem i z ksylitolem dla chrześnicy diabetyczki :D
    bardzo dziękuję Ci za ten przepis!
    Moi liczący 9 osób domownicy, lubiący zdrowe jedzonko, DOCENIAJĄ! :)
    dziękujemy

    OdpowiedzUsuń
  24. Ślinka cieknie na sam widok, wypróbuję jutro dla moich niedzielnych gości. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. właśnie się piecze :) u mnie z mąką pełnoziarnistą, malinami i ciasteczkowym spodem <3 bez kokosu, bo nie przepadam za nim w takich wypiekach. Oby był pyszny <3

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda smakowicie, lubię śniadania na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Coś wspaniałego
    http://bit.ly/1qyMArD

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda jak największy grzech, a to praktycznie pełnowartościowy posiłek. Na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  29. super ten serniczek:) i z moją ostatnio ulubioną mąką migdałową! do wypróbowania koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  30. hej, to są kcal na całą porcję czy na 100g?

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda obłędnie! MUSZĘ wypróbować, uwielbiam serniki :D Twój blog jest absolutnie genialny, mam ochotę wypróbować wszystkie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  32. dzisiaj wypróbowałam i wyszedł boski:D

    nie miałam tych serków z przepisu więc dałam serek Figura firmy Turek oraz maliny (bo o truskawki to teraz trudno)

    przepis zagości u mnie na stałe;]

    OdpowiedzUsuń
  33. Przepis wypróbowany, mniam! Zamiast mąki migdałowej użyłam płatków migdałowych i otrębów pszennych, a wiórki kokosowe z pośpiechu wrzuciłam do środa, zamiast posypać na wierzchu ;) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  34. ciekawy pomysł na sernik :) takiego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Wygląda rewelacyjnie ! Smakuje pewnie jeszcze lepiej!:) W weekend koniecznie spróbujemy!

    http://siostryhammakk.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  36. Mozna uzyc zwyklej mąki zamiast mąki migdałowej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale będzie trochę "bez smaku", możesz dodać jakiegoś aromatu np lub więcej płatków kokosowych :-)

      Usuń
  37. Serek Emilki udało mi się dorwać dopiero w Netto i jest póki co najlepszym tego typu serkiem, na jaki udało mi się trafić - zarówno do wsuwania łyżeczką, jak i do lekkiego sernika - do składu nie można się przyczepić, ani nie ma "papierowego" smaku, co zdarza się przy odtłuszczonym nabiale.
    Sernik zrobiłam i jest obłędny, przeszedł moje najśmielsze oczekiwania!
    Od tłustych świątecznych serników różni się tylko... ilością tłuszczu - w konsystencji jest idealnie puszysty i lekki, rozpływa się w ustach. Idealne śniadanie, białkowa kolacja lub lekki deserek ;)
    Zrobiłam z potrójnej porcji, dwie od razu trafiły do zamrażarki "na zaś" i teraz ćwiczę silną wolę, żeby nie wyjąć ich chwilę po dokończeniu bieżącej...
    Wielkie dzięki za przepis, wędruje do zaszczytnego zeszyciku z przepisami!

    OdpowiedzUsuń
  38. Wygląda cudownie, mam tylko pytanie odnośnie tej porcji. Czy to jest ilośc na jedną osobę czy na więcej? Może to głupio brzmi, ale kto pyta nie błądzi.

    OdpowiedzUsuń
  39. w jakich sklepach można ten serek spotkać, a ewentualnie jakiego użyć w zamian, pod ręką mam carrefour, biedrę, lidla trochę dalej kaufland, netto nie mam w pobliżu w ogóle. :( na razie kupiłam ser jaki moja mama zawsze do sernika kupuje taki zwykły trzykrotnie mielony, tyle że tłusty :D bo innego nie ma hehe

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.