piątek, 20 czerwca 2014

Kasza jaglana z truskawkami i serkiem wiejskim

Serek wiejski i truskawki.
Ostatnimi czasy doszłam do wniosku, że to idealne połączenie sezonowe.
Właściwie to nie wiem, czy przepis jest bardziej deserowy, czy śniadaniowy, ale na pewno
dostosujecie go jakoś pod siebie, a może i urozmaicicie innymi owocami, bo z malinami też
na pewno wyszłoby pysznie.

Tak z innej beczki..
Z cyklu "przepraszam bardzo" chciałam znów usprawiedliwić swoje zaniedbania blogowe,
na dodatek nie mogę chyba obiecać, że szybko powrócę do jakieś pokaźnej częstotliwości
jeżeli chodzi o nowe przepisy, bo trochę muszę się pozbierać sama ze sobą i życiem codziennym.
W miarę możliwości oczywiście będę starała się wykorzystywać dary lata i tworzyć  fajne, sezonowe, lekkie potrawy.. Za jakiś czas pewnie będzie lepiej, trzymajcie kciuki :-)




Kasza jaglana z truskawkami i serkiem wiejskim


  • 40 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • odrobina otartej laski wanilii
  • 100 g lekkiego serka wiejskiego
  • 100 g truskawek
  • 10 g orzechów nerkowca lub płatków migdałowych



Kaszę jaglaną gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody przez około 15 minut, a następnie
zostawiamy pod przykryciem we wrzątku jeszcze kilka minut aż napęcznieje i odcedzamy.

Do gorącej kaszy dodajemy łyżeczkę miodu i otartą wanilię, dokładnie mieszamy i przekładamy
do miseczki/salaterki. Na wierzch nakładamy rozgniecione widelcem, słodkie truskawki, następnie
serek wiejski. Całość posypujemy rozdrobnionymi orzechami lub płatkami migdałowymi.



-------


17 komentarzy:

  1. u mnie jaglana na słono, ale takie cudo też na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o mamo, dokładnie to samo często biorę do szkoły, serio- nawet gramatura identyko! (no, może migdałów 2x więcej, a miodu brak ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Kasza jaglana w wersji śniadaniowej to moja miłość :)

    OdpowiedzUsuń
  4. już wiem co jutro będzie na śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie śniadania to mogłabym jeść non stop, szczególnie kiedy trwa jeszcze truskawkowy sezon :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo kasza jaglana i truskawki :) ja ostatnio szaleje na punkcie tego dania ale zamiast serka wiejskiego daje jogurt naturalny :) pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jako że nie jem aktualnie serków wiejskich, to mi podoba się samo połączenie kaszy jaglanej z truskawkami ;p

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, wygląda naprawdę apetycznie. Jutro zabieram się do pracy (:

    OdpowiedzUsuń
  9. Nareszcie znalazłam coś z kaszą jaglaną, co będzie zdrowe i świetnie smakowało.
    Cóż, będzie trzeba wypróbować. :)
    Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam serdecznie,
    Agata

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności! Taką jaglankę mogłabym jeść na śniadanie codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha, super smaczne, lekkie i nie męczy mojego chorego żołądka. polecam też https://www.facebook.com/AllevoJedzIChudnij/app_387030424731412 tu jest mnóstow fajnych porad i przepisów na lekkie gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzięki Tobie Agato pokochałam kaszę jaglaną. To danie gości u mnie regularnie. Na koniec posypuję podprażonymi na suchej pateli migdałami. Mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie wypróbowałam, było smakowiteeee :D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  14. O matko, ale to pyszne! Się nie spodziewałam :D Tylko bardzo syte, ledwo dojadłam do końca mimo, że tak smaczne...

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.