piątek, 6 czerwca 2014

Frittata ze szpinakiem i szparagami

Dziś kolejny przepis na frittatę - sezonowo i przez duże SZ! 
Jednym słowem to szpinak i szparagi tym razem grają główną rolę w tym szybkim i lekkim daniu.
Eko szparagi od Świeżej Paczki i również eko szpinak z mojej działki - samo zdrowie :-)

Tak czy inaczej ja chyba nie lubię sezonowości. 
Stanowczo wolałabym, żeby młode ziemniaczki, dynia, truskawki czy maliny były dostępne zawsze, a tu człowiek się przyzwyczai, uzależni na nowo od swoich ulubionych dań i bach! Co mi zostaje? Chyba tylko dżemik truskawkowy, zachomikowane puree z dyni i kolejne miesiące oczekiwania na ulubione produkty.

A Wy co chcielibyście mieć przez cały rok?:-)




Frittata ze szpinakiem i szparagami
przepis na porcję dla 2 osób, 1/2 frittaty dostarcza:

  • 5 dużych jaj
  • 200 g chudego twarogu
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • zielone szparagi - 8-10 sztuk
  • 2 ząbki czosnku
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 2/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka przyprawy: suszone pomidory/bazylia/płatki czosnku



Jajka, chudy twaróg, posiekany świeży szpinak oraz zmiażdżone ząbki czosnku dokładnie mieszamy ze sobą, staramy się aby nie zostawały żadne spore grudki białego sera.
Do masy dodajemy przyprawy i dosalamy wedle preferencji - około 2/3  łyżeczki.
Całość raz jeszcze mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
lub delikatnie nasmarowanej oliwą z oliwek.

Do gotującej się wody wrzucamy na około 2-3 szparagi, po czym układamy je na wierzchu masy i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.
Pieczemy bez przykrycia około 30 minut.



----

19 komentarzy:

  1. Witaj :-) A mogą być białe szparagi?

    OdpowiedzUsuń
  2. A czym można zastąpić szpinak? Jakoś nie mogę się do niego przekonać.

    OdpowiedzUsuń
  3. A w naczyniu zaroodpornym mozna to upiec :)?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dania nie tylko tak zdrowe, ale i równie przyjemne dla podniebienia zawsze polecamy naszym pacjentom ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj :) Czy zajmujesz się opracowywaniem planów żywieniowych? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj :) Mam do Ciebie pytanie w kwestii dietetycznej oczywiście :D Jest różnica czy zjemy np. jogurt naturalny z jabłkiem, marchewką, kilkoma owocami suszonymi/ziarnami, który dostarczy nam ok powiedzmy 300 kalorii, a między kawałkiem pizzy, który ma 300 kalorii? Tzn mam na myśli to czy tak samo "tuczy" ponadprogramowo? Czy kaloria kalorii nierówna? Jak to wygląda? Przepraszam jeśli to głupie pytanie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobilam, zjadlam - pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. chyba wkradł się błąd "na około 2-3 szparagi" chyba powinno być minuty bo mowa była o 8-10 szparagach:) właśnie jestem w trakcie gotowania, zobaczymy co z tego wyjdzie.. dodałam jeszcze od siebie pieczarek i sera fety bo miałam na końcówce w lodówce, może nie zepsują smaku. pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Możesz użyć mrożonej, zielonej fasolki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak wlasnie zrobilam. Wyszlo mega ! Czy mozemy sie spodziewac wiecej tak swietnych I prostych przepisow ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! :-) Na razie są małe przestoje ponieważ jesienią pojawi się książka! :-)

      Usuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.