sobota, 3 maja 2014

Pieczone owoce z płatkami owsianymi

Ostatnio pochłaniam ogromne ilości owoców.
Zastanawiam się często po co komu słodycze, skoro można jeść owoce?
Ten zestaw jest dość mocno jesienny, więc właściwie idealnie wpasował się do aury za oknem.
Nie mniej jednak słodką gruszkę i banana przełamuje kwaskowy rabarbar prosto z mojej działki,
na której mama już szykuje dla mnie "eko" zestaw rodem z warzywniaka - będą dynie, cukinie, pomidory, ogórki, zioła, szczypiorek szpinak, maliny, truskawki, śliwki.. a potem przetwory, 
przetwory i jeszcze więcej przetworów.. powidła z zeszłego roku będziemy chyba jeść jeszcze 3 lata :-)

Wracając jednak do dzisiejszego przepisu - to może być porządnym deserem po lekkim obiedzie,
albo sobotnim śniadaniem na chłodne poranki kiedy mamy więcej niż 5 minut na przygotowanie
czegoś pysznego i zdrowego.
Oprócz owoców dorzuciłam też odrobinę płatków migdałowych, ale możecie je zastąpić jakimikolwiek posiekanymi orzechami lub np pestkami dyni czy słonecznika, a nawet płatków kokosowych!
Natomiast w wersji bezglutenowej płatki możecie zastąpić kaszą jaglaną lub np ryżem :-)




Pieczone owoce z płatkami owsianymi


  • 1/2 jabłka
  • 1/2 sporej, dojrzałej gruszki
  • 1/2 banana
  • 1 gałązka młodego rabarbaru (ok 30g)
  • 1/2 średniej marchewki
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  • 2-3 suszone śliwki
  • 25 g płatków owsianych
  • 2/3 łyżeczki cynamonu



Umyte jabłko, gruszkę i rabarbar kroimy w kostkę, natomiast banana i marchew ucieramy na dużych oczkach tarki.

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem na 3 minuty po czym odlewamy pozostałą wodę.

Do pokrojonych/utartych owoców dodajemy kawałki suszonych śliwek, przygotowane płatki owsiane
oraz płatki migdałowe i cynamon (możemy też dodać inne lubiane przyprawy korzenne).

Całość mieszamy dokładnie, wkładamy do żaroodpornego naczynka lub foremki i pieczemy w 180'C przez około 20-25 minut.




-----------


10 komentarzy:

  1. Pychota, a jakie zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna i jak sama powiedzialas zdrowa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jesień to zdecydowanie moje klimaty - nawet wiosną:-))) pozdrawiam ciepło:-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda słodko i kalorycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. W moim domu często robiło się jeszcze jabłka z ryżem, cynamonem i śmietaną, lub w lżejszej wersji - z jogurtem naturalnym. Jabłka po prostu trze się na tarce i układa na wcześniej ugotowanym ryżu. Potem przekłada się całość jogurtem i znów jabłkami, a na końcu posypać należy wszystko cynamonem. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacyjny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.