środa, 2 kwietnia 2014

Lekkie, jogurtowe sosy

Już od dawna planowałam dla Was ten jogurtowy wpis.
Chyba przyszedł na niego najwyższy czas, bo w końcu święta za pasem, a bądź co bądź
Wielkanoc to czas w którym mnóstwo sałatek przewija się na naszych stołach, a przecież
nie chcemy notorycznie zalewać ich majonezem..
Mnie już od dawien dawna słowo "sos" kojarzy się z jogurtem, tak więc przez lata wypracowałam
sobie kilka swoich ulubionych i zamierzam się dziś nimi z Wami podzielić!
Pomidorowy, czosnkowy, chrzanowy czy może musztardowo - miodowy będzie Waszym faworytem?:)
Podstawą smacznego sosu jest dobry jogurt! 
Wiem, że duża część z Was skorzysta z jogurtów o obniżonej zawartości tłuszczu, a ja jednak polecam dobre, kremowe jogurty czyli np Zott lub Activia.



Sos czosnkowy:

  • 100g jogurtu naturalnego, 
  • 1 duży ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • opcjonalnie - łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki


Sos musztardowy:

  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy, najlepiej ziarnistej, francuskiej
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka miodu 
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu


Sos chrzanowy:

  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka utartego chrzanu
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki cukru


Sos pomidorowy:

  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • łyżka drobniutko posiekanych listków bazylii
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta soli
  • opcjonalnie - drobne płatki suszonych pomidorów




Sos czosnkowy - klasyka, pasuje prawie do wszystkiego szczególnie czosnkomaniakom - pamiętajcie, że musi się przegryźć, najlepiej zrobić go dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce!

Sos musztardowy - mój absolutny faworyt, idealny do sałatek, szczególnie z kurczakiem! Jeżeli nie macie ziarnistej musztardy akurat w lodówce - możecie użyć normalnej.

Sos pomidorowy - cudowny aromat mojej ukochanej bazylii, fajnie komponuje się z mięsem i warzywami na zimno.

Sos chrzanowy - chyba najbardziej pachnie Wielkanocą :-) na pewno sprawdzi się zarówno do świątecznego jajka, jak i pieczonego schabu!

Wszystkie sosy są banalnie proste, przyrządza się je w minutę i co najważniejsze - są lekkie!

33 komentarze:

  1. przyda się na pewno! super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie miałam okazji próbować musztardowego, ale w Twoim wydaniu wszystkie 4 prezentują się ponadprzeciętnie (: Dzięki za przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten jogurt nie nazywa się Zott tylko krowa na łące! :D Przepisy super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie standardowo czosnkowy! ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne sosy, mój ulubiony to z pewnością czosnkowy, ale chętnie wypróbuję każdy z nich :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też robię takie sosy, są świetne do mięs, również z grilla, do naleśników i placków. Ja jeszcze polecam koperkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super :) będziemy testować :) ten chrzanowy na 1 ogień :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super propozycje. Przetestuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czosnkowy i pomidorowy koniecznie do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wszystkie wypróbuję:) najbardziej ciekawi mnie ten chrzanowy

    OdpowiedzUsuń
  11. Nieźle, cztery przepisy w jednym miejscu.
    Nie muszę skakać po stronach i szukać.
    Dzięki. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chrzanowy brzmi nieźle. Ciekawe czy uda się z jogurtem owsianym:)

    OdpowiedzUsuń
  13. proste i w zasięgu domowych składników :D
    pozdrawiam Try to design

    OdpowiedzUsuń
  14. Super :) trzeba wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  15. A jak jest z ich kalorycznością? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no masakra.utyjesz na 100% ! a tak serio przeczytaj sobie na opakowaniu jogurtu

      Usuń
  16. Dodatki są tak minimalne, że +- tyle co jogurt, którego użyjesz :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Musztardowy! Mmmmm.. chyba zrobię sobie dziś sałatkę z kurczakiem z takim sosem. Albo do jaja na twardo!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja najbardziej lubię jogurty Danona :) Myślę, że sos pomidorowy zdobędzie moje serce. Oprócz tego też staram się KAŻDY sos robić na jogurcie; majonez mnie już odstrasza. Na pewno przyda się na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny pomysł, z pewnością skorzystam!
    Zapraszam na swojego bloga http://dieta-na-talerzu.blogspot.com/
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Lubię takie sosy. Nie dość, że lekkie, to szybkie w przygotowaniu i uniwersalne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Super ;) Wypróbuje, też mam ten nawyk, uzywam jogurtu :) Na majonez patrzę z pogardą :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zrobiłam sos czosnkowy do grilla. Nie spodziewałam się, że będzie tak dobry i zasmakuje zwolennikom sosu majonezowego =D

    OdpowiedzUsuń
  23. hmm bardzo ciekawie brzmi słowo "lekkie" - a ja uwielbiam sosy tylko wszystkie są "ciężkie" :(

    OdpowiedzUsuń
  24. Super :) właśnie nie dawno chodziło mi po głowie żeby zrobić sos musztardowy. No to teraz już go na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Świetne i łatwe w przygotowaniu propozycje, jogurt rządzi! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wszystkie wyglądają pysznie, szczególnie chrzanowy i musztardowy zrobię na Wielkanoc do mięs :)

    OdpowiedzUsuń
  27. faktycznie wyglądają pysznie, choć ostatnio znalazłam świetny produkt bo tani i ciekawie się prezentuje od develey, czyli sos 1000 wysp i dressing ziołowy. Ten drugi używam najcześciej do sałatek i placków :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Sosy są wyśmienite, moja mama również jest zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Świetnie wyglądają. Aż che się spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  30. a jaki sos zaproponowałabyś do tuńczyka?:)
    p.s. Szczęśliwego Nowego Roku!:))

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam Twój blog i wszystkie przepisy.
    Ten szczególnie skradł moje serce i podniebienie :)
    Ja ostatnio robiłam krem z kiszonej kapusty i wyszedł pyszny.
    Przepis u mnie na blogu.
    Uwaga, on odchudza! :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.